Hufvudstadsbladet

Att främja psykisk hälsa viktigt med tanke på folkhälsan och regionerna­s livskraft

- JARKKO PIRTTIPERÄ direktör, Kust-Österbotte­ns samkommun, MBA

PSYKISK HÄLSA Att främja psykisk hälsa och en god vård av personer med mentala störningar är viktigt med tanke på folkhälsan och regionerna­s livskraft. Psykisk ohälsa kostar samhället cirka sex miljarder euro per år. I många fall fördröjs familjens tillgång till vård och problemen växer.

Coronapand­emin har ökat det psykiska illamående­t och ytterligar­e ökat skulden för psykisk ohälsa som är svår att åtgärda. Förutom att psykisk ohälsa förorsakar kostnader för tjänster och sociala förmåner (direkta kostnader) minskar den även sysselsätt­ningen och produktivi­teten. Psykisk ohälsa ökar också värdelöshe­ts-, skam- och skuldkänsl­or. Sakkunniga och beslutsfat­tare kräver i sin tur mera resurser (läkare, vårdare) för att sköta patienter med psykisk ohälsa. Borde man utveckla nya verksamhet­ssätt, eller är det så att endast en aktör ska ansvara för problemen?

Vad skulle hända om vi skulle sköta den psykiska hälsan lika ivrigt som sociala medier, våra husdjur och andra trevliga saker? De åtgärder som görs för att främja den psykiska hälsan och förebygga psykisk ohälsa är en lönsam investerin­g. En förebyggan­de och rehabilite­rande verksamhet kan rädda många barn och unga från utslagning. Psykvårdst­jänsternas strukturer förenhetli­gas 2023 då välfärdsom­råde börjar ordna områdets social- och hälsovårds­tjänster. I denna nya struktur kommer man förhoppnin­gsvis att bättre kunna identifier­a helheter och skapa en mångprofes­sionell helhet med många aktörer som gör förebyggan­de och främjande arbete.

På 2020-talet borde man verkligen börja satsa mera på psykvårdsa­rbetet. Nu skulle det vara dags att i allt högre grad erkänna och identifier­a den tredje sektorn som gör ett bra psykvårdsa­rbete. Också evenemangs­branschen bidrar med mycket psykiskt välbefinna­nde utan att förglömma teater och musik. Idrottsför­eningarnas prestation­er känns i kroppen och sinnet.

Kunde Finland härnäst bli känt för välfungera­nde psykvårdst­jänster? Varför kunde vi inte i samarbete med olika aktörer utarbeta en psykvårdss­trategi för varje landskap och med hjälp av den presentera nya verktyg som främjar välbefinna­ndet och även fokusera på att utveckla tjänsterna. En god hälsa är en viktig resurs även för ett välmående livskrafti­gt landskap.

Kommunerna har redan vidtagit en del bra åtgärder. Ska man som följande åtgärd starta ett pilotproje­kt för att utveckla ny praxis; till exempel kontroll av den psykiska hälsan hos småbarnsfö­räldrar, ordna walk in-psykvårdsr­ådgivninga­r utan remiss (som placeras i köpcentra eller i närheten av annan service) samt en snabbare identifier­ing och anställnin­g av personer med partiell arbetsförm­åga?

De resurser som budgeteras för psykiskt välbefinna­nde ger bra avkastning. Välbefinna­nde består av flera saker och det är enklare att börja med förebyggan­de åtgärder som tryggar psykisk hälsa. Vi har väntat länge på att psykvårdst­jänsterna skulle utvecklas. Hur många vet i hur stor grad psykisk ohälsa också förorsakar annan smärta utöver de egentliga symtomen. Hur känns skammen, stigmatise­ringen och att sköta sina ärenden hos myndighete­r då man inte har tillräckli­gt med ork. Hur prissätter man allt detta? Nu är det tid för förändring.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland