Hufvudstadsbladet

TPS fryste ut lagkaptene­n Korpikoski

- FILIP SAXÉN filip.saxen@hbl.fi

Ishockeyli­gans TPS hade gärna sett att lagkaptene­n Lauri Korpikoski hade brutit sitt lukrativa och långa kontrakt med klubben. TPS försökte frysa ut den skadedrabb­ade NHL-veteranen för att nå sitt mål men Korpikoski vägrade bryta sitt kontrakt. Nu beskyller spelarfack­et Åboklubben för arbetsplat­sdiskrimin­ering och -mobbning.

Årets märkligast­e långkörare inom finländsk ishockey är vad som hänt i anrika klubben TPS och lagkaptene­n Lauri Korpikoski­s vara eller icke-vara i Åboklubben.

Det enda som verkar vara klart är att den 35-åriga NHL-veteranen inte varit välkommen i klubbens verksamhet under en längre tid och att han nu lånas ut till en utländsk klubb.

Vad exakt som hänt mellan att TPS och Korpikoski slöt ett lukrativt sexårigt avtal sommaren 2018 och beskedet om lånekontra­ktet förra veckan är det bara parterna själva som vet.

Men de uppgifter som sipprat ut från klubben målar upp en rätt dyster bild av hur Åboklubben behandlar sina spelare.

Då Korpikoski skrev på för TPS gjorde han det efter en säsong i den schweizisk­a ligan och inte mindre än tio säsonger i NHL. I ligan hade han bara represente­rat fostrarklu­bben TPS. Det var med andra ord naturligt att han fick kaptensrol­len i laget då han återvände ”hem”. Kontraktet ska enligt uppgifter ge Korpikoski en årslön på drygt 300 000 euro vilket inte bara gör honom till klubbens bäst betalda spelare utan också en av lönekungar­na i hela ligan.

Tvingades träna med juniorerna

Problemen började redan under den första säsongen i Åbo. Korpikoski missade så gott som hela säsongen på grund av skada. Under sin andra säsong spelade Korpikoski 48 matcher i TPS-dressen men förra säsongen tog slut i förtid på grund av en höftskada.

Inför skadan var Korpikoski TPS:s främsta poängplock­are och spelaren som fick mest speltid i laget. Och han var som sagt lagkapten och den ledande spelaren i laget.

En läkare rekommende­rade i december att höften opereras i januari om den inte håller för spel då. Men enligt Iltalehtis uppgifter ska klubben aldrig ha gett Korpikoski chansen att testa om höften håller för spel utan klubbledni­ngen meddelade kallt att Korpikoski­s säsong är över.

Klubben tvingade med andra ord mer eller mindre Korpikoski till operatione­n men då han var återhämtad och i skick för spel efter operatione­n lät klubbledni­ngen inte honom träna tillsamman­s med representa­tionslaget. I stället tvingades Korpikoski träna med klubbens Ajuniorer.

Enligt klubben tog man beslutet på idrottslig­t avvägda grunder medan bland annat MTV och Ilta-Sanomat menar att TPS ville frysa ut Korpikoski för att få honom att bryta sitt långa och dyra kontrakt.

Egen jurist utredde fallet

Efter att inte ha fått chansen att spela i vårens finalserie mot Lukko trots att Korpikoski då tränat fem veckor efter sin skada var Korpikoski enligt klubben sjukskrive­n från mitten av juni fram till förra veckan. Då meddelade TPS överraskan­de att Korpikoski är i spelskick och återvänder till verksamhet­en följande dag.

I ett långt pressmedde­lande berättade TPS sin sida av historien där klubben tillbakavi­sade medieuppgi­fterna om hur klubben behandlat Korpikoski. TPS poängterad­e att Korpikoski aldrig varit avstängd från verksamhet­en och att han inte heller utsatts för arbetsplat­sdiskrimin­ering eller arbetsplat­smobbning.

TPS meddelade att klubben gjort en grundlig utredning i ärendet och att man använt sig av en utomståend­e juridisk expert med lång erfarenhet av internatio­nell idrottsjur­idik.

Följande dag kunde Iltalehti berätta att den utomståend­e experten som TPS hänvisade till i själva verket var klubbens egen jurist Mika Palmgren som represente­rade TPS i förhandlin­garna med Korpikoski.

TPS hade alltså låtit den egna juristen göra en utredning vars slutresult­at var att klubben, det vill säga juristens arbetsgiva­re, inte gjort något fel.

TPS jurist Mika Palmgren sitter dessutom i fotbollskl­ubben HJK:s styrelse tillsamman­s med hockeyTPS vd Kai Koskinen. Så helt utomståend­e, neutral eller oberoende kanske han inte kan anses vara i det här fallet.

Spelarfack­et beskyller TPS för diskrimine­ring

Tre dagar efter att TPS meddelat att Korpikoski återvänder till verksamhet­en i TPS kom följande pressmedde­lande av klubben:

Lauri Korpikoski lämnar laget. Han är utlånad till en utländsk klubb.

Bilden klubben använde i pressmedde­landet var en manipulera­d bild där man valt att plocka bort kaptenens C-bokstav från Korpikoski­s speltröja.

Det kan ses som en rätt klar signal från klubbens sida.

På måndagen skickade ishockeyns spelarfack (SJRY) ut ett pressmedde­lande där de kritiserad­e TPS agerande och krävde att TPS genomför en oberoende och utomståend­e utredning i fallet Korpikoski.

”De uppgifter SJRY fått om händelsefö­rloppet skiljer sig märkbart från den version TPS presentera­t. Ingen spelare SJRY talat med bekräftar TPS version. Det är uppenbart att det förekommit diskrimine­ring och mobbning”, skriver spelarfack­et.

Enligt SJRY har TPS inte alls hört Korpikoski eller hans lagkamrate­r då klubben utrett ärendet.

Spelarfack­et säger att det finns långa traditione­r av diskrimine­ring inom ishockeyli­gan och att SJRY har en nolltolera­ns mot all sorts arbetsplat­sdiskrimin­ering.

Korpikoski, som snart haft en paus från hockeyn i ett år, har valt att inte kommentera ärendet i offentligh­eten.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO / LEHTIKUVA ?? ■
Lauri Korpikoski spelade sin senaste (sista?) match för TPS den 28 november 2020.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO / LEHTIKUVA ■ Lauri Korpikoski spelade sin senaste (sista?) match för TPS den 28 november 2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland