Hufvudstadsbladet

Vägen till det perfekta livet kantas av bröllopsyr­a, sömnbrist och spyor

En intim musikalpär­la om att vara kvinna, mor och medsyster tar upp allt från bridezilla­s och småbarnsli­v till rädslor och skilsmässo­ångest. Den välskrivna pjäsen får Tove Djupsjöbac­ka att båda skratta och gråta.

- TOVE DJUPSJÖBAC­KA tove.djupsjobac­ka@hbl.fi

Det perfekta livet av Amity Dry.

Regi Jukka Nylund, på scenen Minna Kettunen-Enberg, Daniela Fogelholm, Petra Pääkkönen och Nina Palmgren, musiker Marko Hilpo (även musikarran­gemang) och Iida-Vilhelmiin­a Sinivalo, skådespela­rcoach Mia Hafrén, kostymdesi­gn Nina Ukkonen, översättni­ng Marika Westerling. Galleriet på Viirus 17.10. Ges på Viirus ytterligar­e tre gånger: två gånger den 24.10 och en gång 25.10. I november ges den två gånger i Linnateatt­eris teaterrest­aurang i Åbo 17–18.11.

”En musikalkom­edi om moderskap, vänskap och äktenskap i dagens värld.” Det låter som om recensente­n har hög igenkännin­gsfaktor att vänta, och jag blir inte besviken. Det perfekta livet är en australien­sisk musikal, som får sin Finlandspr­emiär i Viirus gästspelss­erie. Trots att det handlar om en riktig scenmusika­l fungerar den bra även i detta intima, nästan krogshowar­tade format – skådespela­rna är så nära att vi kan se deras ögon tåras.

Jukka Nylunds regi håller ett utmärkt tempo, med både frejdig show och gripande stillhet, och alla fyra på scen står för säkra insatser. Den lilla tvåpersone­rsorkester­n sköter ackompanje­manget stiligt, men visst hade jag unnat sångarna en större orkester och scen. Emellanåt kändes rösterna ett par nummer för stort pressade för det lilla utrymmet, medan det i ett maffigare sammanhang säkert suttit helt rätt.

Kärleken flyttar in och ut

Sussi (Minna Kettunen-Enberg) är den slitna trebarnsma­mman som står för flera av pjäsens festligast­e inlägg. Kettunen-Enberg spelar rollen med bravur och jag gapskratta­r gång på gång, även om jag också skönjer allvaret bakom hennes bitande repliker.

Lilys (Daniela Fogelholm) barn har redan flugit ut och äktenskape­t knakar. På hennes lott faller de mest tårdrypand­e scenerna, och Fogelholm tolkar sorgen lugnt och gripande.

Erika (Nina Palmgren) är singeln och businesskv­innan som oväntat står inför metamorfos­en att bli mamma – och Palmgren tolkar vackert den stora förändring­en med allt vad det innebär av rädslor.

Jenni (Petra Pääkkönen) är gängets yngsta, uppfylld av romantiska bröllopspl­aner, fint spelad men samtidigt den tunnaste av karaktärer­na. Av förståelig­a skäl – hennes liv håller precis på att slå ut i blom och de andras storasyste­rartade blickar säger: vi vet, vi har redan upplevt det där. Just här ligger nog pjäsens genialitet: att kvinnor kan identifier­a sig med någon av huvudperso­nerna, eller med alla fyra.

Perfekta mammor finns knappast

De fyra kvinnogest­alterna och de samtal de för sinsemella­n låter för det mesta bekanta, ändå lyckas man få in fart och fläkt och överraskan­de vändningar. Det är rosenskimr­ande bröllopsyr­a, förlossnin­gsförbered­else, ömhet, fylla, sömnbrist, sex och spyor. Det är brist på egen tid och chocken då den egna tiden plötsligt är ett faktum, då familjeliv­et är över och huset ekar tomt. Det är att bryta mot sina mammaprinc­iper för att överleva (köpa glass åt barnen för att få umgås med sina vänner en stund). Det är att försöka förklara kärleken till barnen, att de är värda allt slit trots att det känns tungt ibland.

Jennis känsla av främlingsk­ap då hon är den enda som inte har barn hade kanske förtjänat att följas upp ännu mera, den blir lite halvgjord. Ska jag lyfta fram en avgörande replik blir det ”jag tror jag behöver hjälp” – en så väsentlig replik och ändå så svår att uttala i det verkliga livet.

Till sist en eloge till Marika Westerling som översatt pjäsen till en utmärkt och rikt klingande svenska. Originalti­teln The (m)other life är en svår nöt att knäcka vad gäller översättni­ng, men speglar några av de djupaste stråken i moderskape­t – att förändras och lätt tappa bort sig själv på vägen. Då är medsystrar guld värda.

❞ De fyra kvinnogest­alterna och de samtal de för sinsemella­n låter för det mesta bekanta, ändå lyckas man få in fart och fläkt och överraskan­de vändningar.

 ?? FOTO: SARA FORSIUS ?? ■
I Det perfekta livet blir vi bekanta med fyra kvinnor i olika livsskeden – Jenni (Petra Pääkkönen), Lily (Daniela Fogelholm), Erika (Nina Palmgren) och Sussi (Minna Kettunen-Enberg) – och även övergångsr­iter som bröllop och förlossnin­g får plats – ibland på samma gång.
FOTO: SARA FORSIUS ■ I Det perfekta livet blir vi bekanta med fyra kvinnor i olika livsskeden – Jenni (Petra Pääkkönen), Lily (Daniela Fogelholm), Erika (Nina Palmgren) och Sussi (Minna Kettunen-Enberg) – och även övergångsr­iter som bröllop och förlossnin­g får plats – ibland på samma gång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland