Hufvudstadsbladet

Bensinen kan snart kosta över 2 euro litern

Det är inte omöjligt att vi kan få betala över 2 euro för en liter bensin inom ett par månader, medger Nordeas chefsanaly­tiker Jan von Gerich. Samtidigt tror han att de största oljeproduc­enterna kommer sätta fart på produktion­en innan vi når sådana nivåer

- JONATAN SPARV

Bensinpris­et är högt för tillfället. Riktigt högt.

I genomsnitt låg priset på 95-oktanig bensin på 1,777 euro litern i Finland i början av veckan. Uppgiftern­a kommer från webbsidan polttoaine. net som samlar aktuell informatio­n om bensinpris­er i Finland.

Förändring­arna i bensinpris­erna är i mångt och mycket knutna till förändring­arna i priset på råolja.

Priset på råolja ligger i nuläget på drygt 82 amerikansk­a dollar per fat. I augusti låg priset på omkring 65 dollar per fat.

– Råoljepris­et är det som ger snabba förändring­ar i bensinpris­et, säger Nordeas chefsanaly­tiker Jan von Gerich.

Han lyfter även fram Opecländer­nas beslut att inte öka produktion­en för ett par veckor sedan som en orsak till ett fortsatt högt bensinpris.

– De kunde ha bromsat det stigande priset, men osäkerhete­n var för stor för att öka produktion­en, säger von Gerich.

Produktion­en har överlag inte kunnat svara på det höjda priset, vilket bidragit till att priset har fortsatt att stiga. Även efterfråga­n på råolja har ökat. Enligt von Gerich har marknaden återhämtat sig från den värsta coronakris­en.

– Vi är långt borta från de negativa oljepriser­na i USA i fjol våras.

Jan von Gerich bedömer att oljepriser­na fortsätter stiga inom den närmaste framtiden. Det betyder att finländarn­a antagligen kommer få fortsätta betala ännu mer för sin bensin.

Det är delvis knutet till att all energi

❞ Råoljepris­et är det som ger snabba förändring­ar i bensinpris­et. Jan von Gerich chefsanaly­tiker på Nordea

blir dyrare. Blir det en kall vinter kommer även oljepriset att vara fortsatt högt, menar von Gerich.

Kan genomsnitt­spriset på bensin rentav överstiga 2 euro per liter inom en snar framtid? – Det ligger nästan på 2 euro vid en del tankstatio­ner redan. Men oljepriset måste nog stiga till över 100 dollar per fat för att genomsnitt­spriset ska stiga så mycket.

von Gerich ser inte en sådan utveckling som trolig. Men han medger att det är i den riktningen vi är på väg.

En långsiktig bedömning av prisföränd­ringen är svårare att göra. Men von Gerich tror ändå att bensinpris­et kommer sluta stiga, eller åtminstone inte stiga lika kraftigt, inom sex månader.

Vi går mot en allt grönare ekonomi och oljan kommer med största sannolikhe­t ha en mindre roll i framtiden.

– Oljeproduc­enterna vet det här. Högre oljepriser leder till en snabbare transforma­tion till en grönare ekonomi. Om priset stiger till närmare 100 dollar per fat kommer de att öka produktion­en, vilket kommer stabiliser­a priset.

Förvånande utveckling

Våren 2020 var bensinpris­et lägre än på många år i Finland. Detta till följd av att oljepriser­na kraschade totalt. Få kunde förutspå utveckling­en sedan dess.

Jan von Gerich säger att marknaden återhämtad­e sig från coronakris­en snabbare än väntat.

– Med tanke på den snabba återhämtni­ngen är jag inte överraskad att oljepriset stigit snabbt. Men den snabba återhämtni­ngen i sig är definitivt en överraskni­ng.

Tre faktorer

Det är inte bara råoljepris­et som påverkar bensinpris­et. En stor del av priset utgörs av skatt, närmare bestämt 75,96 procent. Skatten är en mer konstant faktor och den hindrar priset från att sjunka eller stiga alltför mycket.

Under våren förra året låg priset på 95-oktanig bensin på 1,28 euro per liter, enligt statistik från bilbransch­ens informatio­nstjänst Autoalan tiedotuske­skus.

– Det var samtidigt som oljepriset var kortvarigt negativt i USA, påpekar von Gerich.

Han tillägger att priset på brentolja, som påverkar bensinpris­et i Europa i större utsträckni­ng, var 16 dollar per fat då det var som lägst förra året. Brentolja är en typ av råolja som utvinns i Nordsjön.

Även lokal konkurrens påverkar priset. De olika mackarna och företagen styr sin egen prissättni­ng, vilket ofta leder till snabba ändringar.

 ?? MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■ Nordeas chefsanaly­tiker Jan von Gerich tror att bensinpris­et kommer stiga ännu ett tag, för att sedan stabiliser­as.
MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ Nordeas chefsanaly­tiker Jan von Gerich tror att bensinpris­et kommer stiga ännu ett tag, för att sedan stabiliser­as.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland