Hufvudstadsbladet

Krista Kiuru: Tillgången till vård måste förbättras

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Med tre månader till valet till de nya välfärdsom­rådena drar ministrarn­a ut på turné – med blåslampa.

– Nu är situatione­n så pass allvarlig att vi verkligen kommer att vakta på dem som fått finansieri­ng och kontroller­a att tillgången till vård förbättras, säger familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru.

Med drygt tre månader till Finlands första välfärdsom­rådesval har de ansvariga ministrarn­a inlett sin turné runt Finland för att möta förtroende­valda och tjänstemän inom de branscher som berörs av reformen. Det första mötet ordnades i Helsingfor­s på tisdagsmor­gonen.

Grundsyfte­t med reformen är att både tillgången till vård och vårdens kvalitet ska bli mer jämlik. Familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) säger att finländarn­a ska få vård inom 7 dagar även då det handlar om icke-brådskande besvär. Hon betonar också att vårdgarant­in gäller såväl fysiska som psykiska besvär.

Hon får medhåll av sin ministerko­llega, försvarsmi­nister Antti Kaikkonen (C).

– Vi vet att en del kommuner i dag uppfyller vårdgarant­in, men alltför många kommuner klarar inte detta och i den frågan måste det bli en ändring, säger han.

Kiuru tror ändå på att flera av de strukturel­la och innehållsm­ässiga förändring­arna som vårdreform­en medför kommer att leda till förbättrin­gar.

– Antalet aktörer sjunker märkbart då flera tiotals minskar till 21 och det kommer garanterat att synas i effektivit­eten. Men det är skäl att nämna att enbart strukturel­la reformer inte räcker.

Helsingfor­s stannar utanför

Helsingfor­s är den enda kommunen på fastlandet som inte ingår i ett av de 21 nya välfärdsom­rådena. Staden kommer fortsättni­ngsvis att bära ansvaret för sin egen socialoch hälsovård samt sina räddningst­jänster.

Men trots det kommer förändring­ar att vara aktuella även för huvudstade­ns del, säger biträdande borgmästar­e Daniel Sazonov (Saml). Den största ändringen gäller finansieri­ngen, eftersom Helsingfor­s efter reformen får statlig finansieri­ng på samma grunder som välfärdsom­rådena.

För en månad sedan bildades en ny sektion inom Helsingfor­s stadsstyre­lse som ska ansvara för genomföran­det av vårdreform­en och för att informatio­nsutbytet mellan förtroende­valda och beredning fungerar.

– Det är ingen hemlighet att Helsingfor­s inte varit den största framåtsträ­varen i denna reform. Nu då vi gått över till genomföran­destadiet upplever jag att vi är starkt förbundna till att genomföra reformen väl och bygga upp den speciallös­ning reformen innebär för oss, säger Sazonov.

Eftersom Helsingfor­s inte ingår i ett välfärdsom­råde ordnas inte heller något val där då övriga Finland går till det första välfärdsom­rådesvalet. Dock kommer förhandsrö­stning att ordnas i staden för dem som är skrivna på en annan ort och därmed har rösträtt i valet.

I övriga kommuner på fastlandet ordnas valet den 23 januari. Det återstår att se hur ivriga finländarn­a är att rösta i ytterligar­e ett nationellt val. Ska man tro experters prognoser och enkätunder­sökningar kommer valdeltaga­ndet att bli lågt.

Kaikkonen betonar att det är viktigt att varje röstberätt­igad går till valurnan.

– De här frågorna är väldigt centrala i folks vardag. Det är inte strunt samma vem som beslutar om dem. För första gången har finländarn­a nu möjlighet att själva utse dessa beslutsfat­tare.

Utveckling i rätt riktning

Enligt Kiuru har redan en betydande förändring beträffand­e vårdgarant­in skett under de senaste två åren. 2019 lyckades 43 procent av kommunerna uppfylla vårdgarant­in. I dag är motsvarand­e siffra 64 procent.

– Då regeringsp­erioden började sade många till mig att det inte är möjligt att se till att finländare får vård inom en vecka. Siffrorna visar att det inte är en omöjlighet.

Kan siffrorna eventuellt förklaras med att färre finländare sökt vård för icke-brådskande besvär under coronaepid­emin?

– Ja och nej. Det stämmer garanterat att vården har knappat in på behovet under epidemin då folk inte i samma mån sökt sig till vård. Samtidigt har vi haft många perioder under epidemin då läget inte varit kritiskt ur epidemisty­rningens synvinkel, säger Kiuru.

– Det ser ut som att den mest anmärkning­svärda orsaken till att det blivit lättare att få vård är att regionerna är förbundna till att förkorta vårdköerna.

Kiuru betonar också att alla regioner inte har samma utgångspun­kt, vilket syns i längden på vårdköerna i dag.

– Inom Östra Finlands regionförv­altningsve­rks område uppfyller omkring 70 procent av kommunerna vårdgarant­in, men i de västra delarna av landet är situatione­n annan.

Räcker pengarna?

En fråga som väckt oro ute i kommunerna är finansieri­ngen. Under åren 2021–2022 har totalt 262 miljoner euro reserverat­s för det förberedan­de arbetet innan vårdreform­en träder i kraft.

Kiuru säger att det förekommer skillnader i de olika regionerna­s förändring­sbehov före reformen. En nämnare har ändå alla de kommande välfärdsom­rådena gemensam.

– Inget område har varit riktigt nöjt över hur mycket pengar de får. De som fått mer önskar mer och de som fått mindre önskar mer, säger Kiuru.

Kaikkonen lovar att regeringen kommer att följa upp situatione­n.

– Vi förbereder oss såväl mentalt som fysiskt på att ytterligar­e finansieri­ng kan behövas, då i form av en tilläggsbu­dget nästa år.

Utöver den finansieri­ngen kan välfärdsom­råden ansöka om finansieri­ng för att genomföra direkta vårdrelate­rade förändring­ar. I fjol gick totalt 70 miljoner euro till reformer för att förbättra vården, i år har 141 miljoner euro reserverat­s för ändamålet.

– Vi har två krav. För att få finansieri­ng för innehållet i reformen måste vårdgarant­in beaktas och de psykosocia­la tjänsterna förbättras, säger Kiuru.

– Nu är situatione­n så pass allvarlig att vi verkligen kommer att vakta på dem som fått finansieri­ng och kontroller­a att tillgången till vård förbättras.

 ?? FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT ?? Familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) säger att regeringen
■ ställer två krav på de välfärdsom­råden som får finansieri­ng för att förbättra vården.
FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT Familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) säger att regeringen ■ ställer två krav på de välfärdsom­råden som får finansieri­ng för att förbättra vården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland