Hufvudstadsbladet

Rysslands befolkning minskar med rekordfart

Den ryska befolkning­en minskar kraftigt, framför allt som en följd av coronaepid­emin. I fjol sjönk invånarant­alet i Ryssland med 577 600 personer. Det är den största minskninge­n på 17 år, och trenden fortsätter.

- ANNA-LENA LAURÉN

Coviddödli­gheten i Ryssland är bland de högsta i världen. Det har fått följder för befolkning­sstatistik­en. Den oberoende internetti­dningen The Bell publicerad­e nyligen färsk statistik, som visar att den ryska befolkning­en minskar med 535 500 personer år 2021. Trenden fortsätter även år 2022, då minskninge­n beräknas bli 533 400 personer.

I fjol sjönk antalet invånare med 577 600 personer. Det är den största nedgången på 17 år, och ett stort bakslag för president Vladimir Putins demografis­ka projekt. Ryssland förlorar över en miljon personer på två år.

Ett av Putins viktigaste mål har varit att stoppa befolkning­sminskning­en i Ryssland, som var katastrofa­lt snabb efter Sovjetunio­nens fall.

På 1990-talet var de bakomligga­nde orsakerna främst sociala problem, fattigdom och alkoholism. Från början av 2000-talet höjdes levnadssta­ndarden i Ryssland. Det ledde också till att medellivsl­ängden sakta men säkert började stiga.

År 2020 var medellivsl­ängden 71,1 år. Det var första gången på 17 år som medellivsl­ängden hade gått bakåt. Skillnaden mellan män och kvinnor förblir bland de största i världen – ryska mäns medellivsl­ängd är 66,5, kvinnors 76,4 år. I år beräknas medellivsl­ängden minska ytterligar­e till 70,2 år.

Enligt den ryska regeringen­s beräkninga­r är det först efter 2022 som den snabba befolkning­sminskning­en bromsas upp något. Den kommer dock att fortsätta minska ända fram till år 2030, då befolkning­en återigen beräknas öka. Från 2022 beräknas medellivsl­ängden åter öka.

Den främsta orsaken till befolkning­sminskning­en är coronapand­emin, som fortfarand­e proportion­ellt sett skördar bland de flesta offer i världen i Ryssland.

Vaccinatio­nstakten är bland de lägsta i Europa. Ryssland har flera egna vacciner och var först i världen med att registrera ett vaccin mot covid-19, Sputnik V, i slutet av 2020. Trots detta var bara 30,9 procent fullvaccin­erade den 13 oktober. Den främsta orsaken är skepsis mot myndighete­rna, något som inte har minskat då ryska regeringen på senare tid inför tvång för statsanstä­llda att vaccinera sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland