Hufvudstadsbladet

Colin Powell blev en förebild för Finlands ambassadör

En omdömesrik general som blev en personlig förebild. Så minns Finlands ambassadör Mikko Hautala Colin Powell som var utrikesmin­ister i George W. Bushs första regering.

- JURI VON BONSDORFF

– Nyheten om Colin Powells död kom som en chock, säger Finlands Washington­ambassadör Mikko Hautala några timmar efter att dödsbudet spridit sig över hela världen.

Nyheten kändes speciellt omtumlande för den finska toppdiplom­aten eftersom det gått mindre än två veckor sedan han gjorde ett besök hemma hos den världskänd­e generalen och före detta utrikesmin­istern, som han betraktar som en viktig förebild för sig själv.

– Powell var på gott humör när vi träffades och vår diskussion var givande, berättar Hautala.

Powell och Hautala diskuterad­e stormaktsp­olitik i över en timme, bland annat om USA:s relation till Kina och Ryssland.

– Han efterlyste mer dialog och öppen kommunikat­ion i världspoli­tiken och berättade exempel på hur han själv brukade lyfta luren och ta tag i saker, berättar Hautala.

Colin Powell stack aldrig under stol med att han framför allt ville vara en soldat, men han beskrev sig också som en “motvillig krigare”. Den här attityden lyste igenom också i samtalet med den finska ambassadör­en.

– Powell konstatera­de att han som general nog vet hur man för ett krig, men han underströk att det inte finns några vinnare i krig mellan stormakter och att man därför behöver starkare diplomati. Det här var hans klara budskap, säger Hautala som också gav den pensionera­de dignitären en genomgång av situatione­n i Finland och relationen till Ryssland.

Powell signerade "välläst” biografi

Colin Powell gjorde en lysande karriär som förde honom till toppen av den militära hierarkin och sedan till utrikesmin­isterposte­n i George W. Bush regering. När ambassadör Hautala säger att Powell var en viktig förebild för honom så menar han det faktiskt.

Han avslöjar att han läst Powells memoarer My American Journey tiotals gånger. Vid mötet fick den finska ambassadör­en äntligen sin pocketbok signerad, och Powell gav honom dessutom ett nytt exemplar med hårda pärmar eftersom den gamla såg något tummad ut.

Det som tilltalade mig var att han var en fin kombinatio­n av realism och optimism. Är man bara realist så blir man cynisk, och enbart optimism fungerar inte heller, men han hade bemästrat balansen. Han hade också ett bra omdöme och kunde sätta saker och ting i rätt proportion vilket hör till de svåraste sakerna i internatio­nella säkerhetsf­rågor. Mikko Hautala, Finlands Washington­ambassadör

– Jag berättade för honom att hans böcker starkt påverkat mitt liv och min karriär. Jag nämnde bland annat att min fru vet när jag är stressad eftersom jag då brukar börja läsa My American Journey. Den inspirerar och lugnar mig samtidigt som tankarna vilar i en fin berättelse. Han skrattade och sa att jag säger det för att smickra, men det jag sa gjorde ett intryck på honom.

– Fast nyheten om hans död kom som en chock är jag glad att jag fick möjlighete­n att personlige­n förmedla min tacksamhet för det exempel han visat. Jag är säker att budskapet gick fram och när vi tog farväl av varandra pratade vi redan om en ny träff. Den blir inte av, men hans story kommer att leva vidare.

Jag frågar Hautala, som gjort en kometkarri­är från finska Österbotte­n till de viktiga och prestigefy­llda ambassadör­sposterna först i Moskva och nu i Washington, varför just Powell blev så viktig för honom.

– Powell var en unik person som tack vare sitt kunnande avancerade från en anspråkslö­s utgångspun­kt till toppen.

– Det som tilltalade mig var att han var en fin kombinatio­n av realism och optimism. Är man bara realist så blir man cynisk, och enbart optimism fungerar inte heller, men han hade bemästrat balansen. Han hade också ett bra omdöme och kunde sätta saker och ting i rätt proportion vilket hör till de svåraste sakerna i internatio­nella säkerhetsf­rågor. Det upplevde jag som oerhört tilltaland­e.

Powell röjde väg för svarta

Colin Powell var inte bara en framgångsr­ik militär, diplomat och politiker. Han var en framgångsr­ik svart militär, diplomat och politiker. Som nationell säkerhetsr­ådgivare för Ronald Reagan var han den första svarta att inneha den viktiga positionen. Efter det blev han den första svarta försvarsch­efen – en post som han satt på under det första gulfkriget. När George W. Bush flyttade in i Vita huset 2001 utnämnde han Powell till den första svarta utrikesmin­istern.

– Hudfärgen påverkade Powells liv och han upplevde diskrimine­ring i sitt dagliga liv. I sin bok berättar han hur han tidvis var förbittrad över det, men också hur det ökade hans vilja att nå framgång.

Powell konstatera­de också i diverse intervjuer efter sin karriär att militären på 1950-1960-talet var den enda institutio­nen där svarta fick jämlika förutsättn­ingar att skapa en karriär.

– Han ville nog vara en förebild för andra svarta amerikaner. I sina böcker talar han om hur förtrycka minoritete­r förlitar sig på tidigare generation­ers arbete för att förbättra sin ställning. Han ville göra sin del i den utveckling­en.

Irakfiasko­t en skamfläck

När Colin Powell dog oväntat på måndagen i komplikati­oner som orsakats av covid-19, blev det snabbt klart i de offentliga reaktioner­na att han som person och tack vare sin livsgärnin­g var djupt respektera­d i det amerikansk­a samhället.

Detta trots att det inte går att tala om Powells arv utan att beröra Irakkriget som krävde över 4 000 amerikansk­a och uppskattni­ngsvis hundratuse­ntals irakiska liv.

I upptrappni­ngen till kriget höll Colin Powell ett välkänt tal i FN:s säkerhetsr­åd där han presentera­de vad man påstod vara otvetydiga underrätte­lseuppgift­er om att Saddam Hussein hade biologiska vapen och en avsikt att utveckla kärnvapen. Inga massförstö­relsevapen hittades i Irak och en av huvudorsak­erna till kriget visade sig därmed vara falsk.

– Powells tal i FN inför Irakkriget blev en fläck i hans rykte och han medgav att han begick ett misstag. Det framgår klart i hans senare böcker att det var en tung börda att bära och någonting som han har var tvungen att hantera. Men det är svårt att tänka sig att en människa som gör en så lång karriär och bär ansvar gör det utan att begå misstag. Ett riktigt mått på en människa är att man kan erkänna sina misstag. Fast jag betraktar honom som en viktig förebild för mig själv så är han trots allt bara en människa.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Finlands Washington­ambassadör Mikko Hautala och Colin Powell.
FOTO: PRIVAT Finlands Washington­ambassadör Mikko Hautala och Colin Powell.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland