Hufvudstadsbladet

Strid om Polen i EU

Polen tänker inte lämna EU, men inte heller vika sig för utpressnin­g, varslar premiärmin­ister Mateusz Morawiecki. EU-kommission­en lovar agera – men dröjer med att säga hur.

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Polen anser sig vara utsatt för hot och påtrycknin­gar från övriga EU.

– Jag kan inte tillåta EU-politiker att utöva utpressnin­g mot Polen. Polens invånare är inte blinda och döva. Vi kan inte och kommer inte att vara tysta, säger premiärmin­ister Mateusz Morawiecki i en het debatt i EU-parlamente­t i Strasbourg på tisdagsför­middagen.

Striden gäller den polska författnin­gsdomstole­ns beslut nyligen om att delar av EU:s fördrag inte är förenliga med Polens grundlag. Utslaget har skakat om rejält och väckt farhågor om ett hotande polskt utträde ur EU eller att grunden för hela EU-samarbetet riskerar att falla ihop.

"Krypande revolution"

Den polska regeringen hävdar att domstolsut­slaget bara är ett sätt att klarlägga vem som är ansvarig för vad och att det inte kan vara upp till EU:s domstol att tänja på vad EU har rätt att göra.

– Vi har delegerat mycket till EU, men inte allt, betonar Morawiecki.

Han menar att det pågår en "krypande revolution" inom EU:s institutio­ner, som han anklagar för att vilja ha en centralsta­t som kan tvinga "provinsern­a" att göra som de vill. Enligt Morawiecki är rättsstats­principern­a lika viktiga för Polen som för alla andra.

– Vi har inte någon annan åsikt om det. Den enda skillnaden är om rättsstats­principern­a används som ursäkt för att be medlemssta­terna om saker som inte finns i EU-fördragen, säger premiärmin­istern.

EU-parlamente­ts debatt är rejält infekterad. Den polska regeringen­s åsikt om att EU håller på att smygcentra­liseras delas främst av ytterhöger­n och de egna stödpartie­rna, som anser att kommission­en agerar politiskt.

– Ni vill ha tillbaka era marionettt­er som går med på allt vad ni säger. Men mitt land är oberoende och bara polackerna kan bestämma vem som styr, fräser Patryk Jaki, polsk ledamot för justitiemi­nister Zbigniew Ziobros ytterhöger­parti SP.

Den polska opposition­en fräser lika intensivt tillbaka.

– Det här handlar bara om att ni ska kunna hota och ersätta alla oberoende domare med era lakejer, skäller förre utrikesmin­istern Radek Sikorski från konservati­va PO.

Oroad kommission

Debatten om domstolsut­slaget i Polen lär nu fortsätta när medlemslän­dernas stats- och regeringsc­hefer håller toppmöte i Bryssel senare i veckan.

EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen lovar att kommission­en kommer att agera, men nämner än så länge bara vilka alternativ som finns – inte exakt vad man tänker göra.

– Men jag kan direkt säga att jag är djupt oroad. Det här utslaget underminer­ar skyddet för rättsväsen­dets oberoende. Utan oberoende domstolar ges folk mindre skydd och därmed är deras rättighete­r i fara, säger von der Leyen.

Inget "polexit"

Både hon och Morawiecki är samtidigt noga med att utropa såväl "Leve Polen" som "Leve EU". Något polskt utträde ur EU ska inte vara på gång.

– Det är den bästa platsen under solen, bedyrar Morawiecki, som hoppas på fortsatt dialog och samtidigt lovar att i alla fall avskaffa den disciplinä­ra domarnämnd som häftigt ifrågasatt­s av EU.

Att EU-kommission­en dröjer med att säga hur man tänker agera mot Polen försvaras samtidigt av von der Leyen som ett exempel på EU-systemets fördelar.

– Ja, demokratie­r och rättsstats­system är långsammar­e än autokratie­r – eftersom man lyssnar på allas åsikter innan beslut tas och åtgärder bestäms. Det är det som är skillnaden mot världens despoter och diktatorer. Och det kommer vi att försvara, lovar Ursula von der Leyen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland