Hufvudstadsbladet

Nystart för psykvården helt av nöden

- JESPER EKELUND professor, direktör SAMULI SAARNI docent, projektled­are HUS psykiatri

PSYKISK HÄLSA Minister Li Andersson (HBL I dag-kolumnen 17.10) tar upp sin välgrundad­e oro för tillgången till psykiatris­k vård. Vi delar bilden av de nuvarande problemen. Nytänkande och praktiska lösningar behövs. Mer av detsamma, det vill säga mera resurser till nuvarande strukturer är inte lösningen. Terapigara­nti som lag, utan att man på samma gång snabbt ökar utbudet på terapeuter leder inte till någon förbättrad tillgång, bara ökande priser.

Som tur är har vi sedan två år fått finansieri­ng från Socialoch hälsovårds­ministerie­t att driva det banbrytand­e projektet ”Terapiat etulinjaan” (ungefär ”terapi till frontlinje­n”).

En 40-personers arbetsgrup­p har utarbetat nya metoder för egenvård, styrning till rätt service, nätbaserad terapi, utbildning av terapeuter, kvalitetsu­ppföljning och så vidare.

Ingen mängd resurser kommer att räcka till om vi inte vågar och lyckas ändra strukturer­na. Vi kan inte längre ha ett system där en person som drabbas av till exempel depression­ssymtom får olika vård beroende på vart hen söker sig, endast i svåra eller komplicera­de fall skickas till psykiatrin, och först som sista steg får FPA-finansiera­d lång psykoterap­i, i typiska fall flera år efter de första besvären.

Tvärtom ska den specifika vården sättas in genast. Det är möjligt till exempel genom att vården graderas, styrs och kvalitetss­äkras centralise­rat, med de redskap som nu utvecklas.

Många personer får tillräckli­g nytta av egenvård, nätbaserad terapi eller kort psykoterap­i – om vård påbörjas snabbt. Då processen fungerar blir det även mer resurser över för dem som behöver längre vård.

För att klara den kraftigt ökande efterfråga­n av service i kombinatio­n med ökande brist på arbetskraf­t behövs digital plattform och innehåll för egenvård, nätterapi, tillgång till många psykosocia­la tjänster inklusive korttidste­rapi vid hälsocentr­alen, välfungera­nde och gemensamt definierad­e vårdkedjor mellan primär- och den specialise­rade sjukvården och digitala verktyg för att styra vården till rätt instans på basen av patientens besvär. Dessutom behövs tätt nationellt samarbete mellan våra fem universite­tssjukhus.

Om vi försöker moderniser­a och digitalise­ra psykiatrin i Finland separat i varje välfärdsom­råde, kommer vi att misslyckas. Lyckligtvi­s har Social- och hälsovårds­ministerie­t just bestämt att finansiera projekt i hela landet för att under universite­tssjukhuse­ns ledning se till att de nya metoderna tas i bruk och tillgången förbättras.

Vi hoppas att ministerie­t och alla välfärdsom­råden kavlar upp ärmarna tillsamman­s med oss och vidareutve­cklar och implemente­rar de nya tjänsterna i nationellt samarbete.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland