Hufvudstadsbladet

Amanda Rantanen valde Sverige för att utvecklas

Amanda Rantanen blev Finlands mest omtalade fotbollssp­elare då hon satte segermålet mot Skottland i EM-kvalet med sitt ansikte. Nu har hon lagt det spektakulä­ra målet bakom sig och siktar mot sommarens EM-slutspel tillsamman­s med resten av laget.

- TEXT & FOTO: JOHN ERIKSSON sport@hbl.fi

Hon flyttade mitt under säsongen för att ta sig an nya utmaningar. Efter två månader i Örebro känner Amanda Rantanen att hon gjorde rätt val. Hennes ambition är att nå framgångar inom fotbollen i Sverige.

HBL träffar den finländska anfallsstj­ärnan Amanda Rantanen i ett gråmulet Örebro. Rantanen kör endast ett lättare träningspa­ss eftersom hon är småskadad.

– Jag är snart redo för spel igen, försäkrar hon.

Redo är hon redan. Hon är en del av det landslag som förbereder sig inför torsdagens VM-kvalmatch i Georgien.

Rantanen har mäktat med ett mål på fem matcher sedan flytten från

PK-35 Helsingfor­s i finländska Nationella ligan till Sverige i augusti. Under HBL:s besök är hon först något ovass i avsluten mot mål men repar sig snabbt och placerar snart bollarna säkert i nätmaskorn­a.

Anfallaren Rantanen stod för nio mål och tre assist den här säsongen för PK-35 före flytten västerut. Trots att Rantanen inte har gjort fler än en fullträff så här långt är hon inte stressad över målskyttet.

– Det tar en viss tid att anpassa sig till en ny liga. Motståndet i Damallsven­skan är tuffare än i Nationella ligan.

Hon tillägger att det är rätt stor skillnad mellan fotbollsli­gorna i Sverige och Finland. Förutom hårdare motstånd löper spelet snabbare i den svenska ligan.

– Spelarna är också skickligar­e här. Det är intressant och roligt att mäta sig med spelare från andra lag i Damallsven­skan.

Rantanen tycker att hennes styrkor i spelet är hennes snabbhet, god spelförstå­else och hög arbetsmora­l. Lagets kapten Frida Abrahamsso­n beskriver Rantanen dessutom som en spelare med god teknik också något som är bland den finländska landslagss­pelarens styrkor.

– Däremot vill jag bli bättre på att skjuta med högern, som är min svagare fot, att utmana i en mot en-situatione­r och att försvara bättre, säger Rantanen.

Rätt val att flytta

Under sommaren hörde KIF Örebro av sig till Rantanen och ville att hon skulle ansluta sig till klubben. Också ett annat lag i Damallsven­skan kontaktade henne, men Rantanen kände att hon hellre ville spela för KIF Örebro.

– Klubben gjorde klart hur jag skulle passa in i laget och vilken roll jag ska ha. Jag trivs mycket bra här, säger hon.

Klubben har fem finländska landslagss­pelare efter Rantanens ankomst. Heidi Kollanen och Elli Pikkujämsä spelar med Rantanen i damernas landslag Helmarit, åländska Olivia Mattsson i U23landsla­get och Ekenäsbörd­iga Rebecka Mannström har också represente­rat Finland i ungdomslan­dslagssamm­anhang.

– Att det redan fanns finländska spelare i laget var ett stort plus, men inte något villkor för att jag skulle flytta hit.

I KIF Örebro spelar Rantanen som en av två anfallare medan hon i landslaget oftare spelar som ytter. I PK-35 Helsingfor­s spelade hon däremot som offensiv mittfältar­e – så att säga i en nummer tio-roll bakom anfallarna.

Ser fram emot EM

Nästa sommar spelar Finlands fotbollsda­mer i EM i England. Den här turneringe­n väntar Rantanen ivrigt på.

– Det känns fantastisk­t att vi kvalificer­ade oss för mästerskap­et, säger hon och fortsätter.

– Men jag kan inte vara säker på att få spela i den turneringe­n. Ingen i landslaget kan vara det. Konkurrens­en om platserna i startelvan är otroligt tuff.

Rantanen tillägger att stämningen i landslaget är mycket god. Hon ser det här som en av lagets styrkor.

– Vi är ett svårt lag att besegra, säger hon.

Ett annat mästerskap som Rantanen vill delta i är VM i Australien och Nya Zeeland år 2023. Kvalmatche­rna till mästerskap­et har redan kört i gång och Finland knep i slutet av september en 2–1 seger över Slovakien efter mål av Adelina Engman och Ria Öling, som också spelar i Sverige.

Rantanen ser också fram emot kvalmatche­n mot Sverige, som spelas i Göteborg i november.

– Sverige har ett starkt lag och är en svår motståndar­e, men vi kommer att göra allt för att vinna över dem, säger hon.

Tuff slutspurt i ligan

Två matcher återstår för KIF Örebro i årets Damallsven­skan. Laget ligger på en sjunde plats i tabellen för tillfället.

KIF Örebro låg lägre ner i tabellen tidigare under säsongen. Rantanen berättar att laget har presterat bättre i de senaste matcherna och har därför klättrat i tabellen.

– Dessutom har vi få spelare som är skadade, vilket gör att vi har ett bra utgångsläg­e inför slutspurte­n, säger hon.

Rantanen är optimistis­k och tror KIF Örebro ännu kan klättra i tabellen.

– Vi är ambitiösa och vill slutföra säsongen med att nå övre halvan av tabellen. Och det kommer vi nog att göra, säger Amanda Rantanen.

 ?? ?? Amanda Rantanen har mäktat med ett mål på fem matcher sedan flytten från PK-35 Helsingfor­s. Trots det är hon inte stressad över målskyttet. "Motståndet i Damallsven­skan är tuffare än i Nationella ligan", säger hon.
Amanda Rantanen har mäktat med ett mål på fem matcher sedan flytten från PK-35 Helsingfor­s. Trots det är hon inte stressad över målskyttet. "Motståndet i Damallsven­skan är tuffare än i Nationella ligan", säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland