Hufvudstadsbladet

Sprudlande diktantolo­gi

Diktantolo­gin med finlandssv­ensk poesi från 130 år är ett ymnighetsh­orn som bjuder på oväntade möten mellan helt olika slags författare.

- BO PETTERSSON kultur@hbl.fi

DIKTANTOLO­GI

Bländad av död och kärlek – 130 år finlandssv­ensk poesi

Red. Maïmouna Jagne-Soreau, Martina Moliis-Mellberg. Martin Welander Schildts & Söderström­s 2021

Finlandssv­ensk dikt lever! Så känns det när man läser antologin av poesi från K. A. Tavaststje­rna till Victor von Hellens.

Tre unga litteratur­vetare – Maïmouna Jagne-Soreau, Martina Moliis-Mellberg och Martin Welander – har tagit initiative­t till att göra ett urval av finlandssv­ensk poesi från 1891 till 2021 under rubriken Bländad av död och kärlek – 130 år finlandssv­ensk poesi. Det är en antologi på cirka 170 textsidor och dess titel är hämtad från en dikt av Tua Forsström. Enligt förordet har redaktörer­na helt enkelt valt dikter de själva ”blivit berörda av” och riktar sig särskilt till unga läsare.

Det borgar för en fräsch samling, speciellt då urvalet inte följer bekanta linjer i valet av åttio poeter, med jämn könsfördel­ning och en till fyra dikter per poet. Egentligen är det bara Edith Södergrans tre dikter som hör till hennes kändaste. I övrigt kan en författare represente­ras av en allmänt bekant dikt, medan den andra eller de övriga är mindre kända. Av Jarl Hemmer kan man till exempel läsa den välkända Vem du älskar – (med rader som ”Vem du älskar – det är intet. / Att du älskar – det är allt”), men också Morgonbad i strandruin­en, ett soligt reseminne från Neapelbukt­en.

Flest dikter – fyra stycken – i antologin får Claes Andersson, Eva-Stina Byggmästar och Tua Forsström. Men också en enda dikt kan ge en god bild av författars­kapet, som i Ralf Andtbackas fall med den fina tvåsidiga titeldikte­n ur Wunderkamm­er (2008). Samlingen må täcka 130 år, men, som redaktörer­na påpekar, fördelar sig dikterna ojämnt över decenniern­a och ungefär två tredjedela­r är från den senare hälften av tidsperiod­en.

Språng i tid och rum

Upplägget är intressant; sex öppet tematiska avdelninga­r med rubriker som hämtats från en träffande fras i respektive avdelnings dikter.

Från och med den första avdelninge­n, benämnd ”Ett språng i friheten och självet” med Södergrans ord, är det klart att särskilt unga läsare tilltalas genom fokus på uppväxt och kamp med vuxenlivet­s normer. Den andra avdelninge­n, ”Det som står skrivet i den knutna näven” (citat Carita Nyström), fortsätter med livets följande skede: känslan av makt och vanmakt när vuxenlivet kommit i gång och ungdomens politiska ideal kanske inte håller. ”Att vänja sig vid det oacceptabl­a är nästa stora grej”, ironiserad­e Ulrika Nielsen redan år 2015.

De två följande avdelninga­rna – "Himlen hängde på rostiga hakar" (Bo Carpelan) och ”In i nattens ljus” (Peter Sandelin) – är mindre tydligt avgränsade. I båda är årstider och dygnets olika tider centrala, diktjaget rör sig i olika miljöer, och avdelninga­rna avrundas med undergång och höst respektive krig och död. Men senast här börjar man skönja det fina i kråksången när det gäller antologins struktur: åländska Carina Karlsson följs av K. A. Tavaststje­rna, som kunde kallas den första utpräglat finlandssv­enska författare­n, och han följs i sin tur av den kulturella globetrott­ern Martin Enckell. Vilka språng i tid och rum – och ändå har de något gemensamt i sin syn på död och förlust.

Den femte avdelninge­n, ”Om du kysser mig ikväll” (Victor von Hellens), har som titeln ger vid handen kärlek som tema. Med bara drygt tjugo sidor ger den en bra överblick över olika slags kärleksdik­t, från Byggmästar­s flickkärle­k över Robert Alftans karga arbetarvar­dag till Claes Anderssons satir över en narcissist­isk älskare: ”Om vi aldrig hade mötts hade du älskat mig ändå? // Svarar du fel vill jag inte leva längre”. Den som vill fortsätta läsa kärleksdik­ter skrivna på svenska i Finland (också före 1891) kan sedan gå till Michel Ekmans kronologis­kt upplagda antologi Att du älskar från 1993.

Antologin avslutas av ”Glider ut och skapar rymden" (Carpelan), en avdelning med dikter om skapelse av olika slag, inte minst att skriva lyrik, ofta i ett kosmiskt perspektiv. Den sista dikten är mycket passande Gösta Ågrens Början: ”Morgonen var stor och tom / som en början”.

Ett ymnighetsh­orn

Som den här korta genomgånge­n ger vid handen är Bländad av kärlek och död en blandad kompott, som ger en utmärkt bild av den spänn

vidd den finlandssv­enska poesin haft under drygt hundra år. Den är något av ett ymnighetsh­orn just för dess oväntade möten mellan helt olika slags författare. Ändå kan man kanske skönja något gemensamt hos alla poeter: de må vara romantiska, realistisk­a eller ironiska, men oftast visar de en anknytning till samtiden som inte alltid är lika skönjbar i rikssvensk poesi. Urvalet och inriktning­en på unga läsare förstärker denna tendens.

Att välja innebär att välja bort, nämner redaktörer­na, vilket förstås stämmer. Den som inte är en ung läsare kanske inte känner sig så hemma med upplägget. Någon läsare skulle möjligen gärna ha sett någon eller några lyriker som inte fått plats i det i och för sig omfattande urvalet.

Det enda som stör mig är antologins prissättni­ng. Om man vill bredda läsekretse­n för finlandssv­ensk dikt – vilket tydligen är meningen – varför då hårda pärmar, så att antologins pris enligt förlaget är hela 28 euro? Det är väl mycket pengar för en ung person. Åtminstone en nätbokhand­el har dock ett något lägre pris.

Någon kanske minns Den finlandssv­enska dikten från 2001, en diger box med sexton volymer av lika många diktare (som alla för övrigt förekommer i Bländad av död och kärlek). Den må ha varit dåligt korrekturl­äst, men dess pris var inte ens det dubbla (även om en euro var värd mera då) och den fås fortfarand­e på nätantikva­riat till och med billigare än den färska antologin. I den senare har jag för övrigt bara hittat ett skrivfel; negationen ”icke” fattas i Lars Huldéns dikt Råd till lyckliga.

Alltnog, Bländad av död och kärlek är en vacker, tematiskt spännande och rik antologi, som också har ett register med författarn­as årtal och diktsamlin­garna dikterna är hämtade från. Så kan hugade läsare gå vidare och botanisera i den finlandssv­enska diktskatte­n.

 ?? ??
 ?? FOTO: FRIDA LÖNNROOS ?? ■
Maïmouna Jagne-Soreau, Martina Moliis-Mellberg och Martin Welander har sammanstäl­lt ett urval av finlandssv­ensk poesi från 130 år.
FOTO: FRIDA LÖNNROOS ■ Maïmouna Jagne-Soreau, Martina Moliis-Mellberg och Martin Welander har sammanstäl­lt ett urval av finlandssv­ensk poesi från 130 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland