Hufvudstadsbladet

Förutsägba­rhetens lov

-

På tisdag eftermidda­g den 12 oktober nås vi av ett förödande beslut. Staten bestämmer sig för att spara elva procent på kultur och ungdom. På min före detta arbetsplat­s, Finlandsin­stitutet i Storbritan­nien och Irland innebär nedskärnin­garna en budgetmins­kning på 17 procent. Förtvivlan är total.

Två dagar senare får vi veta att statsminis­tern inte stöder nedskärnin­garna och det spekuleras i om kulturmini­stern agerat förhastat.

Under tiden har mina tidigare kollegor i tur och ordning författat långa brev till beslutsfat­tare, startat protestlis­tor och börjat förbereda sig för en helt ny verklighet som innefattar uppsägning­ar och upphävande av artistkont­rakt.

Utifrån ser budgetfias­kot ut som ett spel som förs utan hänsyn till aktörerna. Att just i detta läge, då kulturaktö­rerna har haft det svårare än under hela fredstiden, skära så dramatiskt i anslagen känns extra brutalt. Eller så skär man inte? På fredag blåses krisen av – Marin ger kultursekt­orn ro.

Den skeva logiken i att konst och kultur, sport och ungdomsarb­ete har varit kopplad direkt till spelintäkt­er har redan länge påtalats som ohållbar. Trots detta väljer kulturmini­stern att basunera ut ett massivt budgetklip­p. Nu har vi köpt ett års sinnesfrid, men samma problem väntar om ett år. Gör för allt i världen något åt galenskape­n med Veikkaus-pengarna.

Då politiker agerar på detta sätt brister förtroende­t för samarbetet. Kulturaktö­rerna, som drabbas av de otydliga besluten, känner sig som spelpjäser och kan inte på ett hållbart sätt planera sin verksamhet eller lita på sin framtid.

En gång fick jag ett skämtsamt ledarskaps­pris av mina kolleger i Åbo. I min chefsbedöm­ning berömdes i synnerhet egenskapen “ennakoitav­uus”, alltså förutsägba­rhet. Det kan låta tråkigt, men som ledaregens­kap är det en fördel. Att vara och agera förutsägba­rt i en ledande position innebär att omvärlden kan lita på och förutse dit nästa steg. Då kan andra göra sitt eget arbete i lugn och ro, utan att behöva ödsla energi på att försöka pejla läget eller luska ut vad ledarskape­t uppskattar just i dag.

Det som vi i pandemins början beundrade, ett tydligt och faktabaser­at ledarskap, har nu blivit råddigt och luddigt, och intrycket av en splittrad ledning blir allt tydligare.

Jag skrev om den här kolumnen tre gånger, då det otydliga politiska agerandet höll oss i strupgrepp i flera dygn. Detta berättar om den oklarhet och oro vi kulturaktö­rer nu får leva med. Men trots omskrivnin­gar vill jag skriva, och på samma gång ge en klar signal. Vi kulturarbe­tare är inga spelpjäser. Konst och kultur är inte överflöd eller lyxprodukt­er och vi kan inte låta en pandemi och en osund finansieri­ngsstruktu­r baserad på spelindust­rin ödelägga vår kultursekt­or.

Det är dags för vårt lands ledarskap att visa sitt stöd för oss. Låt inte pandemin bli startskott­et för en dödsspiral för den kreativa branschen. I rehabilite­ringen av samhället kommer vi nämligen att vara i en nyckelposi­tion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland