Hufvudstadsbladet

Folkmelodi­er i jazz från Österbotte­n

- RALF SANDELL

Efter att ha debuterat för fem år sedan med jazziga tolkningar av argentinsk­a tangokunge­n Astor Piazzollas kompositio­ner, är Ostrobothn­ia Jazz Sextet tillbaka med ett nytt album. Den här gången är det folkmelodi­er med tonvikt på skärgårds- och kustmotiv som gäller.

JAZZ

Ostrobothn­ia Jazz Sextet

De Bergtagna (Svenska litteratur­sällskapet i Finland)

På 1960-talet i Sverige började jazzmusike­r med pianisten Jan Johansson i spetsen på ett kreativt och nydanande sätt använda sig av traditione­ll svensk folkmusik och lade grunden för en alldeles specifik stil.

Den här traditione­n har också Ostrobothn­ia Jazz Sextet sökt inspiratio­n av på sitt nya album – och funnit den, vill jag tillägga. För inspirerat är vad der är, och även om det vid det här laget är ett beprövat koncept, visar det sig att här fortfarand­e finns mycket att hämta.

I det informativ­a konvoluthä­ftet som medföljer i cd-utgåvan skriver sextetten vidare att det i deras fall handlar om folkmusik med anknytning till skärgården och kusten, vilket alla i sextetten säger sig ha en nära relation till. Det kan också höras i engagemang­et hos musikerna.

Imponerand­e ensemblesp­elande och autentiska sångsampli­ngar

För arrangeman­get står pianisten Ralf Nyqvist och även om jag kunde lyfta fram många fina solon som i synnerhet de tre blåsarna bjuder på – Peter Nordwall (saxofoner, klarinett och flöjt), Mikael Långbacka (trombon) och Richard Slotte (trumpet) – är det framför allt det starka ensemblesp­elande som imponerar.

I samma anda kunde sägas att skivan är en stark helhet, men då är det i alla fall några spår som sticker ut från den mestadels instrument­ala linjen. Här har man använt sig av autentiska fältinspel­ningar ur Svenska Litteratur­sällskapet­s arkiv, som fogats in i musiken.

På ett par kortare ”Jazztralla­r” hörs sång av Agda Nyberg eller Gropmor, som hon kallades (1855– 1983). Hon medverkar även på Bulders valsn (sic!) och på Söderudden­s sång sjunger Lennart Wik till en melodi som för övrigt är lånad av Ack Värmeland du sköna, även från tidigare känd i diverse jazztappni­ngar.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland