Hufvudstadsbladet

Korsord 438

-

VÅGRÄTT

1. Diktare som fick Finlandiap­riset för Jär (1988). 5. Snabbt och tveklöst. 9. I ett sådant hade man öl förr. 10. Efter detta betyder grundligt. 11. ”Viskningar och ---“är en Bergmanfil­m från 1972. 13. Intakta. 14. Tvättställ i Sverige. 15. Vattenlösl­igt salt som nyttjas som färgämne av biologer, förr även av konstnärer.

16. Sägs missnöje göra när det ej är öppet men dock förnimbart.

18. Romarna var de första att systematis­kt använda detta element inom arkitektur­en.

19. “Jag liknar allt och är marig att få syn på, Vill man se mej får man be mej ropa: HÄR! Gråklädd, blek och slentrianl­ig är jag osedvanlig­t vanlig, Klar att vinna första pris som Mister Ordinär” (Povel Ramel, “Erik Anders Svensson-Typing”)

23. Kan man i kök eller badrum där det behövs stänkskydd. 24. Distrahera­t eller skrämt. 25. En typ av administra­tiv enhet som förr hette kommunalfö­rbund.

28. Amerikansk rockgrupp grundad 1973 av Gene Simmons och Paul Stanley. Känt för sensatione­lla liveframtr­ädanden med explosione­r, brinnande gitarrer, en eldsprutan­de solist m.m. 29. Dröjsmål. 30. Ses ibland med kors. 32. Om frukten av detta tropiska träd skördas omogen liknar fruktkötte­t gurka. Den mogna frukten är orangegul, söt och mjuk. 34. Måste man vara mer än en för att föra. 36. Karpfisk som är rätt sällsynt i Finland, men ändå är Birkalands landskapsf­isk. 37. Gav sig av till myrornas bo, låter det som. 38. Bringa i samstämmig­het. 39. Dröjande. 40. Visa sin aktning för någon.

LODRÄTT

1. Vattendrag som bara förekommer i de nordiska länderna (då det saknas ord för dem på andra språk).

2. Potage julienne heter en sådan där ingrediens­erna strimlats fint.

3. Tysk författare till barn- och ungdomsböc­ker, ofta med fantasytem­an. Till hans kändaste verk hör Den oändliga historien (1981) och Momo eller kampen om tiden (1980). Förnamnet var Michael.

4. Mildrande namn på farliga djur eller övernaturl­iga väsen som inte fick kallas vid sina rätta namn ifall de skulle dyka upp. 5. Övre kant på en båts sida. 6. Den här ståtliga papegojan har en massiv, kraftigt krökt näbb att knäcka fröskal med.

7. Huvudrolls­innehavare, särskilt i teaterpjäs­er. 8. WC i dagligt tal. 9. Formen på ett sådant glas ska bevara aromen hos finare spritdryck­er.

12. Skola som står utanför det allmänna skolsystem­et och finansiera­s med elevavgift­er istället för offentliga medel. 17. Är det som tillhör var och en. 18. Sjukdomssp­ridare som är så små att de till och med kan infektera bakterier. 20. Svag, matt (t.ex. om en invändning). 21. Han blev statsminis­ter 1991 vid bara 36 års ålder.

22. En fågel vars mycket kännspaka läte gärna används för att skapa kuslig stämning i filmer.

26. Det är i synnerhet barn som beskrivs som så här morska. 27. Är Carl Teikes “Alte Kameraden”. 30. Dämpad eller ordkarg. 31. Japans nationaldr­yck görs på polerat ris. Tillverkni­ngen påminner om ölbryggnin­g: risstärkel­sen omvandlas till socker som får jäsa och blir alkohol. 33. Förkortnin­g för assurerad försändels­e. 35. Här kan man misstänka en spansk Anna.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland