Hufvudstadsbladet

Stormen bedarrar i dag

Gårdagens väder orsakade stor förödelse längs Finlands sydkust. I dag mojnar vinden i längs Finska viken, men i Bottniska viken kan vindstyrka­n fortfarand­e öka.

-

Sjöbevakni­ngen i Finska viken hade en brådare arbetsdag än vanligt under fredagen, men några akuta fall har det inte handlat om. Sjöbevakar­en Jyrki Raitanen tog inte emot några anmälninga­r om människor i sjönöd under fredagens lopp.

– Människorn­a har förstått att stanna iland i den här stormen och det är bra. I morgon lördag borde vädret ha lugnat ner sig så pass mycket att det går att åka ut på sjön igen. Stormen och den stigande havsytan har fått många båtar att slita sig från sina förtöjning­ar, främst i Helsingfor­s och österut längs Finska vikens kust, så våra utryckning­ar har handlat om att ta fast båtar som drivit fritt på havet, säger Jyrki Raitanen.

Inga större utryckning­ar i Helsingfor­s

I Helsingfor­s orsakade höststorme­n inte några större utryckning­ar för räddningsv­erket. Jourhavand­e brandmästa­ren Vesa Paatelma berättar att den stigande havsvatten­nivån kräver åtgärder först när vattnet ligger på +115 centimeter. På fredagseft­ermiddagen låg vattennivå­n på +90 centimeter i Helsingfor­s.

– Sedan midnatt har vi ryckt ut ett tiotal gånger, men det har främst handlat om att förebygga skada, vi har röjt undan omkullfall­na träd runtom i Helsingfor­s och hjälpt till med att pumpa ut vatten ur båtar som hotar att sjunka, sade Vesa Paatelma på fredagseft­ermiddagen.

Små skador i Esbo

I Esbo drog stormen förbi med små skador. Räddningsv­erkets bilar körde extra varv längs havsstränd­erna för att göra egna observatio­ner, men ingenstans hade vattennivå­n stigit så mycket att det skulle ha krävt åtgärder.

– Under fredagsför­middagen regnade det så häftigt i Ängskulla att gatubrunna­rna fylldes med vatten och då rann det in vatten i en affärsfast­ighet längs Rietomtevä­gen. Brandkåren ryckte ut och hjälpte till med att pumpa ut vattnet, säger jourhavand­e brandchefe­n Juha Rajala vid Västra Nylands räddningsv­erk.

Hela kustremsan i Esbo är låglänt område som är känsligt för stigande havsvatten­nivåer. Värst är läget i Finno, där vattnet ofta flyter in i skogsdunge­n bakom det gamla värmekraft­verket.

– I februari 2020, som var en ovanligt varm och regnig vintermåna­d, steg vattennivå­erna oroväckand­e högt omkring Finno metrostati­on som är under konstrukti­on, men efter det har Esbo stad förbättrat hanteringe­n av regnvattne­t i området, så det problemet torde vara undanröjt, berättar Rajala.

Se upp för flytande föremål

Gränsbevak­ningsväsen­det uppmanar alla båtägare att se över sina båtar och kolla att förtöjning­arna är i skick.

”Havsvatten­ståndet i Finska viken har stigit högre än vad prognosern­a utlovade. Lösöre på stränderna har hamnat i havet, vilket har orsakat fara och risksituat­ioner”, skriver Sjöbevakni­ngen på Twitter.

Gränsbevak­ningsväsen­det uppmanar alla båtförare att se upp för flytande föremål i havet under helgen.

– Vindstyrka­n har varit i genomsnitt 23 meter i sekunden i Finska viken under fredagen, säger Ville Siiskonen, jourhavand­e meteorolog på Meteorolog­iska institutet.

Enligt Meteorolog­iska institutet mojnar vinden i Finska viken under lördagen i takt med att lågtrycket och regnområde­t förflyttar sig österut.

– I Bottniska viken kan vindstyrka­n däremot öka under lördagen, säger Siiskonen.

JOHANNA HÄGGBLOM PETRA MIETTINEN HBL SPT

 ?? FOTO: SOFIA HOLMLUND ?? ■ Svinö i Borgå isolerades av vattenmass­orna som vällde in över Ågatan. Så här såg det ut vid korsningen vid Sakta Farten.
FOTO: SOFIA HOLMLUND ■ Svinö i Borgå isolerades av vattenmass­orna som vällde in över Ågatan. Så här såg det ut vid korsningen vid Sakta Farten.
 ?? FOTO: OSKAR SKOGBERG
FOTO: HARALD GRÖNSTRAND ?? ■ I Hangö blåste det rejält vid bland annat Kråkudden. Vattenstån­det var inte lika högt som längre österut i Finska viken.
FOTO: OSKAR SKOGBERG FOTO: HARALD GRÖNSTRAND ■ I Hangö blåste det rejält vid bland annat Kråkudden. Vattenstån­det var inte lika högt som längre österut i Finska viken.
 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■ Vid Långbrokaj­en låg vattnet högt under fredagen.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ Vid Långbrokaj­en låg vattnet högt under fredagen.
 ?? ?? ■ Arabiastra­nden i Helsingfor­s på fredagseft­ermiddagen. Det höga havsvatten­ståndet låg på plus 90 centimeter.
■ Arabiastra­nden i Helsingfor­s på fredagseft­ermiddagen. Det höga havsvatten­ståndet låg på plus 90 centimeter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland