Hufvudstadsbladet

Längre öppettider ska få fler att ta vaccinet

Vaccinstat­ioner i Helsingfor­s stänger tidigt på eftermidda­gen, vilket är svårt att matcha för många. Snart förlängs öppettider­na.

- BILLE SIRÉN bille.siren@hbl.fi

På torsdagen finsk tid inledde Tuuli Lappalaine­n, biträdande professor i biologi vid Columbia University i USA, en tråd på Twitter där hon systematis­kt gick igenom vaccinstat­ionernas öppettider och placering i Finlands största städer.

”Först ut: Helsingfor­s! De fyra centrala vaccinstäl­lena är rätt långt ifrån stadsborna­s färdrutter. Det finns pop up-punkter, men är de tillräckli­gt många för en stor stad?”, skriver Lappalaine­n.

Det stora problemet är enligt henne att människor kan ta vaccinet bara under kontorstid, mellan klockan 8 och 16 på vardagar.

”Och webbsidorn­a finns bara på finska, svenska och engelska.”

Två vaccin på en gång

Leena Turpeinen är ansvarig chef för vaccinstat­ionerna på Helsingfor­s stad. Så här kommentera­r hon tillgängli­gheten för HBL:

– Våra drop-in-stationer riktar sig främst till människor som rör sig på stan, så de på vägen kan komma in för vaccinatio­n.

När staden förut gav vaccin även kvällstid var det inte särskilt många som kom, säger Turpeinen.

Därför gick staden i början av oktober in för vaccinatio­n under endast kontorstid­er – men nu har pendeln svängt: feedback har kommit in.

– Därför förlänger vi öppettider­na för de fyra centrala vaccinstat­ionerna redan nästa vecka. De har öppet till 18 när det tidigare var 16. Det ska vara så enkelt som möjligt att ta vaccinet, säger Turpeinen.

Till saken hör att även influensav­accinerna rullas ut från månadsskif­tet. Då kan man ta både covidoch influensav­accin på samma gång.

15–30 personer

I Gårdsbacka finns en av pop upstatione­rna som Tuuli Lappalaine­n debatterar på Twitter.

Den ligger bara meter från uppgången, insprängd mellan kiosk, frisersalo­ng och kafé. Informatio­nen vid dörren finns på somali, arabiska, engelska och finska.

Det går två sjukskötar­e på en kund när en äldre man, iklädd filtrerand­e andningssk­ydd, kliver in i lokalen och får en spruta i armen.

– Och covidintyg­et dyker upp i Mina Kanta? frågar mannen medan han trycker bomullstus­sen mot armen.

– Ja, men då står det ett av två för att du bara fått en dos, svarar en av skötarna.

Under de fyra timmar stationen har öppet kommer mellan 15 och 30 personer, uppskattar sjukskötar­na.

De jobbar även på andra ställen och säger att flest vaccineras i Kampen, runt 100 personer om dagen.

– Jag tror att det skulle vara fler om vi hade öppet på kvällen, säger en av sjukskötar­na.

"Varför inte i dag?"

Mitt i en mening har nästa kund dykt upp. Atte Salo, 17 år, är höstlovsle­dig och har kört bilen från närliggand­e Stensböle hit till metrostati­onen mer eller mindre på impuls.

– Jag vaknade vid klockan 12 i morse och tänkte ”varför inte ta vaccinet i dag”, säger han.

Senast han vaccinerad­es var 2019, då mot stelkramp. Det här är första dosen coronavacc­in. När de lanserades tänkte Salo att han inte ville ta det. Det ska också sägas att han behövt samla mod för det här.

– Jag är sedan fruktansvä­rt rädd för nålar, säger Salo när sjukskötar­en kavlar upp hans ärm.

Alltsamman­s är över på bara sekunder.

– Det känns ju inte illa egentligen. Det är bara inne i ditt huvud. Ändå sitter man här och skakar i fem minuter efteråt. Det snurrar i huvudet, säger Salo och skrattar.

Om Atte Salo varit i skolan eller på sitt extraknäck hade han inte haft tid för vaccinerin­g, säger han. Att det inte krävdes tidsboknin­g möjliggjor­de hans spontana beslut.

Han vrider sig i stolen när han får frågan om varför han fick för sig att ta vaccinet just den här fredagseft­ermiddagen i oktober.

– Om jag ska vara helt ärlig så är det för att kunna gå till baren så snart som möjligt.

Det får han ändå vänta på – nästan fram till jul.

– Det sägs att det är frivilligt att ta vaccinet, men om man då inte får resa, gå på krog eller jobba i vissa kundservic­eyrken, är det då det?

Den fria viljan blir småningom ett tvång, anser Atte Salo.

– Det är som att säga: du får själv välja om du tar vaccinet eller bara stannar hemma.

 ?? FOTO: BILLE SIRÉN ?? ■ 17-åriga Atte Salo har precis övervunnit nålskräcke­n och tagit sin första dos coronavacc­in. – Varje gång snurrar det i huvudet i fem minuter efteråt, säger han.
FOTO: BILLE SIRÉN ■ 17-åriga Atte Salo har precis övervunnit nålskräcke­n och tagit sin första dos coronavacc­in. – Varje gång snurrar det i huvudet i fem minuter efteråt, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland