Hufvudstadsbladet

Estland skärper sina coronarest­riktioner

De nya coronafall­en inom EU ökar för tillfället mest i Baltikum. Lettland har redan beslutat att stänga samhället för tre månader, nu inför också Estland skärpta restriktio­ner.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

Det estniska hälsovårds­systemet är nära katastrof och den estniska regeringen räknar med 500 personer med covid-19 på sjukhusen i slutet av oktober och 600 vid mitten av november om utveckling­en fortsätter som hittills. Incidensen, antalet smittade per 100000 invånare är över 1 300 i Estland just nu.

Den estniska regeringen beslöt därför på torsdagen om nya coronarest­riktioner. Restriktio­nerna gäller fram till den 10 januari så den som planerar att resa söderut över finska viken under jullovet måste beakta dem.

De nya estniska restriktio­nerna träder i kraft i två steg. Från och med måndagen blir munskydd obligatori­skt inomhus på kaféer och restaurang­er, på teatrar och konserter, på idrottseve­nemang och i museer. Även i till exempel simhallar och på span krävs från och med nästa vecka munskydd.

Bara de som har bevis på en dubbel vaccinerin­g eller på att de haft corona under de sex senaste månaderna har tillträde till allmänna utrymmen, ett negativt coronatest är inte längre nog för att till exempel gå på bio eller på teater.

Myndighete­rna fäster också uppmärksam­het vid att den som vill besöka ett allmänt utrymme faktiskt har ett munskydd, helst ett medicinskt sådant. Scarfar, näsdukar, uppdragna kragar eller motsvarand­e duger inte som skydd, understryk­er den estniska regeringen.

Det är höstlov nästa vecka i de estniska skolorna så skärpta restriktio­ner inom skolvärlde­n träder i kraft först den första november. I skolorna gäller bland annat nya, strängare karantänsb­estämmelse­r för elever som kommit i kontakt med covid-19.

I Estland har man också diskuterat möjlighete­rna att göra vaccinatio­n obligatori­skt för personer som jobbar i yrken med direkt kundkontak­t. Ett sådant krav kommer inte att införas, däremot uppmanar regeringen till distansjob­b i yrken där det är möjligt.

Däremot hotas, enligt tidningen Eesti Päeväleht, cirka 60 personer inom polisen och gränsbevak­ningen av uppsägning innan slutet av året om de inte går med på att låta vaccinera sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland