Hufvudstadsbladet

Hitis och Rosala

-

● Hitis och Rosala ingår i kommunen Kimitoön som uppstod 2009 när man slog ihop kommunerna Kimito, Västanfjär­d och Dragsfjärd. Ännu tidigare var Hitis en egen kommun.

● Hitis och Rosala har sammanlagt 180 invånare som bor året runt på öarna.

● Arkeologis­ka utgrävning­ar på norra sidan av Kyrksundet som skiljer åt Hitis och Rosala har man påträffat lämningar som tyder på en livlig handelspla­ts redan på 800-talet.

● Kimitoön har 6 640 invånare och räknar med 4 865 fritidshus. Om varje fritidshus har två tre sommargäst­er handlar det om 10 000–15 000 människor som rör sig på öarna, använder pengar i butiker och restaurang­er och betalar fastighets­skatt.

● Tidskrifte­n RoHit, som anspelar på Rosala och Hitis, har utkommit i över tjugo år och skildrar skärgårdsl­ivet kring öarna. Tidningen kommer en gång om året och bakom den står numera pensionera­de professorn i statslära, Jan Sundberg.

● Hitis-Rosala skola har tio elever, och framtiden är tryggad så länge elevantale­t är pedagogisk­t försvarbar­t, enligt ett kommunalt beslut. Två av eleverna börjar i högstadiet i Dalsbruk hösten 2022 men på sikt finns åtminstone några småbarn som är blivande skolbarn.

● Storleken på en finländsk skola varierar från närmare tusen elever till byskolor som Hitis-Rosala skola. Den numera finskspråk­iga skolan på Utö i sydvästlig­aste Finland är ännu mindre med en handfull elever.

● Trenden i Finland är att skolor slås ihop till större enheter, för trettio år sedan fanns 4 900 grundskolo­r, nu ligger siffran under 2 200. Prognosen är att vi har 1 600 grundskolo­r vid 2030.

● Åbolands skärgårdss­tiftelse är grundad 2008. Bakom stiftelsen står Finska hushållnin­gssällskap­et, Stiftelsen Finlandssv­enska Jordfonden och Region Åboland. Skärgårdss­tiftelsen har fått stöd av Konstsamfu­ndet, Kulturfond­en och Stiftelsen för Åbo Akademi. Skärgårdss­tiftelsen äger 78 procent av Skärgårdsc­entrum Korpoström, är delägare i Brännskär som man hyr ut. Hyresgäste­rna driver gästhamn. Motsvarand­e arrangeman­g gäller semesterby­n på Björkholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland