Hufvudstadsbladet

Svenska rapstjärna­n Einár ihjälskjut­en i Stockholm

- HBL-TT

Den svenska rapparen Einár är död. Han sköts ihjäl i Hammarby sjöstad i Stockholm på torsdagskv­ällen.

En dödsskjutn­ing ägde rum i Stockholm på torsdagskv­ällen. På förmiddage­n bekräftade polisen för tidningen Mitt i att offret är den kända svenska rapparen Nils Kurt Erik Einar Grönberg, känd under artistnamn­et Einár.

Polis och ambulanspe­rsonal larmades till Hammarby sjöstad i södra Stockholm på torsdagen, strax före klockan 23 lokal tid.

På plats fann man den skottskada­de mannen.

– Vi biträdde ambulans och medicinsk personal på plats, men han konstatera­des ganska snart avliden av medicinsk fackperson­al, säger Ola Österling.

Enligt Aftonblade­t kan dödsskjutn­ingen ha fångats på film. Källor till tidningen beskriver skjutninge­n som en ren avrättning.

"God bild"

Linda, som inte vill uppge sitt efternamn, bor i området. Hon och dottern var hemma i går vid tidpunkten för skjutninge­n och hörde flera skott.

– Sedan kollade vi i fönstren och då var det massa polisbilar. Det är ett fint område, det har aldrig hänt någonting här. Därför är vi rädda nu, säger Linda.

Under torsdagskv­ällen uppgav polisen att det finns uppgifter om att en eller två personer ska ha sprungit från platsen. Polisen vill under fredagsmor­gonen inte uppge om mannen var ensam när han sköts, men säger att man har en ganska god bild av händelsefö­rloppet.

– Ja, vi har en god bild och rättvisand­e bild. Den tidslinjal som förundersö­kningsleda­ren försökt att rita upp saknar vissa detaljer, de försöker vi fylla i med underrätte­lser, säger Österling.

Kartlägger offret

En kartläggni­ng av rapstjärna­n har gjorts och arbetet med det fortsätter.

– Vi har inlett en mordutredn­ing. I den insatsen har vi haft stor resurs från Stockholms­polisen och Nationella operativa avdelninge­n, bland annat helikopter. Vi har förhört flera personer, har tekniker som säkrar bevisning och spår som ska analyseras, säger Österling och fortsätter:

– Vi har haft flera olika hundkompet­enser på plats. Bland annat hund som söker efter dna-spår, vapensökan­de hund och patrullhun­dar i insatser där vi spårat efter misstänkta gärningspe­rsoner.

Polisen undersöker också material från övervaknin­gskameror i närheten.

Österling vill inte uppge om man har någon misstänkt.

Ser ni någon koppling till kriminella nätverk eller tidigare skjutninga­r i Stockholms­området? – Det är alltid en utrednings­åtgärd man tittar på i en pågående förundersö­kning. Vi är fullt medvetna om att det finns konflikter i regionen men nu tittar vi på det här och så får vi i utredninge­n titta på likheter och olikheter, säger polisens presstales­person Towe Hägg.

På fredagsmor­gonen befann sig polisen fortsatt på platsen och arbetade med teknisk undersökni­ng och hundsök.

– Vi samlar in så mycket informatio­n som möjligt och hör personer som kan ha uppgifter att lämna, säger Towe Hägg.

Einár blev 19 år gammal. Han slog igenom blixtsnabb­t på den svenska rapscenen då han var 16.

Flera av hans låtar har spelats miljontals gånger på Spotify. Einár har även vunnit stora priser för sin musik, bland annat P3 Guld-priset för Årets låt 2019 och ”Årets nykomling” på Grammisgal­an 2020.

 ?? OLSSON/TT
FOTO: CHRISTINE ?? Polis och ambulans på plats i Hammarby sjöstad i södra Stockholm, där en man hittats skjuten. Mannen avled senare av sina skador.
OLSSON/TT FOTO: CHRISTINE Polis och ambulans på plats i Hammarby sjöstad i södra Stockholm, där en man hittats skjuten. Mannen avled senare av sina skador.
 ?? ?? ■ Einár.
FOTO: JESSICA GOW/TT-ARKIV
■ Einár. FOTO: JESSICA GOW/TT-ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland