Hufvudstadsbladet

Valtteri Bottas spänner musklerna

- FREDRIK AF PETERSENS

I åtta av F1-säsongens sexton tävlingar har toppduon bildats av VM-titelkonku­rrenterna Lewis Hamilton och Max Verstappen. Men under den senaste fjärdedele­n av säsongen har en viss finländare varit bättre än någon annan.

Valtteri Bottas är inne på slutrakan på sin tid hos Mercedes. Snart fem år och tio deltävling­ssegrar samt två raka VM-andraplats­er har det blivit hos det för tillfället mest dominanta stallet i formel 1. Nästa år kör 32-åringen för Alfa Romeo.

Men det som Bottas tänker mest på och koncentrer­ar sig på just nu är loppet i Austin sent på söndag kväll finsk tid. För två år sedan vann han USA:s GP på den 5,513 kilometer långa banan Circuit of The Americas, CoTA. 2020 ställdes loppet in på grund av coronapand­emin.

För två veckor sedan segrade Bottas i Turkiet. I Holland och Italien stod han också på pallen. Förklaring­en kan vara att sedan allt blev klart med det nya kontraktet med Alfa Romeo är han mer avslappnad. Det tror Bottas som är taggad inför tävlingshe­lgen.

– Målet är självklart att den fina formen håller i sig. Den senaste tiden trivs jag med bilen och det kunde man också se i de sista loppen. Så jag ser ingen anledning till varför jag inte skulle vara bra här också och tycker det är skoj att äntligen få köra här igen, säger Bottas.

Bottas har i de fyra senaste F1loppen samlat in mest VM-poäng. Visserlige­n hjälpte Lewis Hamilton och Max Verstappen till med att krascha i Monza.

Kritiserad bana

Bottas tror inte att hans framgångar beror på att man utvecklat bilen. Mercedes rival Red Bull har däremot sagt att det är motorn som är den stora skillnaden och att något kanske inte är helt överensstä­mmande med andemening­en i reglerna.

– När det gäller utveckling­en beror det mer på att vi har lärt oss mer detaljerat om bilen och att den är stabilare och enklare att köra jämfört med förra året. Vi har också kunnat förbättra inställnin­garna. I början av den här säsongen hade vi stora problem med att bakvagnen var instabil och därmed hade vi sämre grepp. Det var nog en följd av de nya reglerna för bottenplat­tan. Vilken bana vi kör på har också en viss betydelse, säger Bottas.

Hur Mercedes funkar på CoTA återstår att se. Banan är ökänd för alla sina gupp. För ett par veckor sedan kördes MotoGP på banan som sedan kritiserad­es våldsamt efteråt. En bojkott diskuterad­es för nästa år om inget görs.

– Guppen gör att det krävs en

❞ Det som har hänt och vad de säger sker i stridens hetta och det finns ingen bitter rivalitet mellan dem. Valtteri Bottas om kampen mellan Lewis Hamilton och Max Verstappen

annan inställnin­g och asfalten är också helt annorlunda, säger Bottas som trots allt gillar banan och dess layout.

– Framför allt den första delen och där finns många möjlighete­r att köra om.

Tonar ner ilskna rivalitete­n

Av allt att bedöma är Bottas att räkna med också den här F1-helgen. Men hur ser han på rivalitete­n och kampen om VM-titeln mellan stallkamra­ten Hamilton och Verstappen?

– Bägge är vuxna och det är inget personligt, säger finländare­n som sett den heta duellen från närhåll.

Så trots att de två har krockat ett par gånger är det inget man behöver vara orolig för?

– I Istanbul såg jag att de pratade med varandra och allt verkade helt normalt. Det som har hänt och vad de säger sker i stridens hetta och det finns ingen bitter rivalitet mellan dem.

– Det är ju en tävling och när man kämpar hårt på banan försöker man inte få några vänner. Men bägge är vuxna och de vet vad det handlar om. Om man står på pallen efter ett lopp där man kört hjul mot hjul har man fortfarand­e adrenalin i kroppen och man känner spänningen men det är helt normalt i sporten. Så för mig är allt det här helt normalt, säger Bottas.

Inför USA:s GP leder Verstappen VM-serien på 262,5 poäng före Hamilton (256,5) och Bottas (177). McLarens Lando Norris är fyra på 145 poäng.

 ?? FOTO: MARK THOMPSON/LEHTIKUVA-AFP ?? Valtteri Bottas är i toppform.
■
FOTO: MARK THOMPSON/LEHTIKUVA-AFP Valtteri Bottas är i toppform. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland