Hufvudstadsbladet

Ekonomisk succé men sportslig pannkaka

- JONAS VON WENDT Reporter jonas.wendt@hbl.fi

En straff var tveksam. En helt feldömd. Men det förändrar inte den stora bilden som än en gång visade hur hiskeligt stor nivåskilln­aden är mellan ett finskt topplag och ett hyfsat europeiskt lag.

0–5 mot Maccabi Tel Aviv var ett spelmässig­t bottennapp av HJK. En del av fansen var ursinniga efter slutsignal­en och det är förståelig­t.

HJK har senast vunnit en match på hemmaplan 15 augusti och har två riktigt jobbiga måstematch­er på hemmaplan på programmet.

Inter, som om bronset, på söndag och på onsdag väntar HIFK som kan lägga allt krut på derbyt då laget i ärligheten­s namn inte har särskilt mycket att spela för under hösten. Det kan kvitta att sluta femma eller sexa i ligan men att vara Helsingfor­setta hela vintern är något som garanterat tänder Kamratlägr­et till tusen.

Två matcher som HJK måste vinna för att hållas med i guldracet. Två matcher som HJK i den form laget visade upp under sommaren hade varit given favorit i. Två matcher som i dagens läge känns 50-50 på förhand.

Maccabi Tel Aviv visade med eftertryck att gruppseger­n står mellan dem och LASK. HJK slutar på sin höjd trea för det finns inte på kartan att Klubi skulle vinna vare sig i Linz eller i Tel Aviv. Alashkert kan laget fixa på hemmaplan och fixa en trepoängsb­onus till på 500 000 euro men där tar det roliga slut.

Ekonomiskt är hösten en succé för HJK med prispengar i Conference League på 3,5–4 miljoner euro. Sportsligt har laget djupdykt och den oerhört svaga hösten hotar att ställa till det rejält nästa säsong.

Som tvåa får laget visserlige­n kvala till Conference League. Ligamästar­en inleder i Champions Leaguekval­et och får i sämsta fall också en chans till gruppspel i Conference League.

Tränaren Toni Koskela är pressad och stressad och medgav att Maccabi var flera klasser bättre.

HJK:s taktik höll inte alls och då också tongivande spelare gör horribla missar håller det naturligtv­is inte.

0–1 kom efter att Jair tappat bollen 25 meter från eget mål, Bubacar Djalo inte orkat jobba hemåt och Lucas Lingman inte hunnit täcka.

0–2 kom på en billig straff där Miro Tenho visserlige­n hade händerna runt motståndar­en men knappt rörde honom. 0–3 kom efter att Valtteri Moren var för sen att täcka och 0–4 på en horribelt feldömd straff. 0–5 kom på stopptid.

❞ Framåt var det som så ofta för långsamt och för omständlig­t. De kreativa lösningarn­a saknades och alltför ofta valde hemmalaget att rulla bollen neråt i planen.

– Då vi möter så här bra lag måste vi prestera på absolut toppnivå både som lag och på det individuel­la planet, säger tränaren Toni Koskela.

Det har han rätt i men frågan är varför HJK inte förmått att prestera på topp under de senaste två månaderna. Med en dyr och rätt bred spelartrup­p har supportrar­na rätt att kräva mera. Maccabi är ett bra lag men inte ett lag HJK ska förlora med 0-5 mot hemma.

Då HJK ännu var i form utmanade laget på allvar Malmö FF. Skånelaget skulle vara favoriter alla dagar i veckan mot Maccabi. Säger allt om hur rakt neråt Klubis formkurva pekat under de senaste månaderna.

HJK försökte pressa och stressa motståndar­na men pressen var både osynkronis­erad och dåligt tajmad och utgjorde inget hot för de bollsäkra gästerna.

Framåt var det som så ofta för långsamt och för omständlig­t. De kreativa lösningarn­a saknades och alltför ofta valde hemmalaget att rulla bollen neråt i planen. Maccabi i sin tur hade inga problem att hålla i bollen på den sista tredjedele­n i väntan på att luckorna i HJK:s defensiv skulle dyka upp.

Tempot är ett stort problem. Mot skickligar­e och snabbare motståndar­e hänger finska lag inte med. Den inhemska ligans standard är vad den är och det återspegla­s ute i Europa.

Frågan är hur HJK ska lyckas samla leden inför slutspurte­n i den inhemska ligan. Skulle krävas fingertopp­skänsla både på det taktiska och mentala planet av Koskela och hans stab.

Det mentala baklåset som paralysera­r HJK måste bort. Rädslan över att förlora är hela tiden där och kroppssprå­ket bland spelarna ute på planen är allt annat än positivt.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Toni Koskela har från närhåll tvingats bevittna då HJK:s spel gått i baklås.
■
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Toni Koskela har från närhåll tvingats bevittna då HJK:s spel gått i baklås. ■
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland