Hufvudstadsbladet

Vem är den starka? Valtimotea­tteri hittar en ny synvinkel på en uråldrig fråga i dramat

Sofia Aminoff för med Hehkuva aika (Den lysande tiden) ut två kvinnors kärlek till varandra på finländsk teater. Skådespele­t belyser minoritets­gruppers dilemma, att det kan vara svårare än för andra att visa sin tveksamhet.

- BARBRO ENCKELL-GRIMM

Sofia Aminoff: Hehkuva aika. Muotokuva kahdesta naisesta yhdessä huoneessa (Den lysande tiden. Porträtt av två kvinnor i ett rum). Översättni­ng till finska: JukkaPekka Pajunen. Regi: Aino Kivi. Scenografi: Ari Kortelampi. På scenen: Sirja Sauros, Mona Kortelampi.

Urpremiär på Valtimotea­tteri 21.10 Upplägget för Sofia Aminoffs nyskrivna pjäs Hehkuva aika (Den lysande tiden) känns både välbekant och nytt. Det bekanta är att två personer befinner sig i ett rum under en begränsad tid. Vi blir vittnen till vad som händer, vad de säger och vad de gör med varandra.

Det nya är att Catharina (Mona Kortelampi) och Lina (Sirja Sauros) har en vacklande relation med varandra. Relationsp­roblem är i och för sig inget ovanligt att gestalta på scen, men det nya är – och det överraskar mig att det är nytt – att relationen är mellan två kvinnor.

Catharina är den äldre av de två. Hon är en skådespela­re som är gift och mamma till vuxna barn. Sommarstäl­let hon och Lina är på är hennes. Relationen finns också på det språkliga planet. Som de konstatera­r, också namnen Catharina-Lina rimmar med varandra.

Lina är djurskötar­e. Deras relation har pågått en längre tid med långa avbrott. Lina är osäker på vad hon egentligen vill med förhålland­et, Catharina är nervös men döljer inte att hon vill ha en relation med Lina. Hon är inte pådrivande eller påflugen, men med stigande berusnings­grad blir hon allt mer öppenhjärt­ig.

Hela spektret

Aminoffs manuskript ger plats för olika tolkningar av hur skådespela­rarbetet ska göras. Hon har satt ramarna för plats, tid, handling och dialog men själva uttrycket är öppet.

Regissören Aino Kivi gör med skådespela­rna Kortelampi och Sauros texten till kött och blod, rörelser och miner. Man väjer inte för kärlekens komplikati­oner, att den sällan är ”ren” – det vill säga fri från förbehåll, rentav känslor av avsky. Det här är kanske sådant som det kan vara svårt att ge uttryck för särskilt när det gäller minoritets­grupper, om man ändå vill signalera att man står på rollgestal­ternas sida.

I Hehkuva aika gör man det. Här finns hela spektret med känslor, utan att skådespele­t kantrar över i ett eteriskt flum.

 ?? FOTO: IIRO IMMONEN ?? Mona Kortelampi och Sirja Sauros gestaltar en komplicera­d relation mellan två kvinnor i Sofia Aminoffs nyskrivna pjäs Hehkuva aika (Den lysande tiden).
■
FOTO: IIRO IMMONEN Mona Kortelampi och Sirja Sauros gestaltar en komplicera­d relation mellan två kvinnor i Sofia Aminoffs nyskrivna pjäs Hehkuva aika (Den lysande tiden). ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland