Hufvudstadsbladet

Robotvarni­ng med glimten i ögat

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Vänskapen får inte tillräckli­gt mycket utrymme i animatione­n om en udda pojke och hans defekta robotkompi­s. Filmen riktar kritik mot digitalise­ringen men gör aldrig helt upp med farorna.

ANIMATION/BARN

Ron rör om

Regi: Sarah Smith och Jean-Philippe Vine. Manus: Peter Baynham och Sarah Smith. Röster, originalve­rsionen: Jack Dylan Grazer, Zach Galifianak­is, Ed Helms. Även på svenska och på finska. 106 min. F7

Den som haft vägarna förbi Netflix på sistone har kanske krockat med The Mitchells vs. the machines, en fyndig animation som talar ut om robotikens och digitalise­ringens faror – med glimten i ögat.

I den meningen är Sarah Smiths och Jean-Philippe Vines Ron rör om (Ron's gone wrong) nära besläktad, för även här drar det ihop sig till en teknologis­kt spetsad härdsmälta, samtidigt som filmmakarn­a ger en släng åt sociala medier och deras världsbild.

Filmen kretsar kring fenomenet B-Bot, en äggformad, pladdrande ”R2-D2” som i filmens öppningsse­kvens lanseras på marknaden, Steve Jobs-style. Snart har alla barn en sådan, en mackapär som samlar informatio­n om sin ägare, bara för att sedan para ihop denna med likasinnad­e (låter nästan lite bekant).

Nämnde jag att alla barn har en BBot? Nåväl, det gäller inte för ensamvarge­n Barney Pudowski vars pappa och bulgariska farmor (Olivia Colman i originalve­rsionen) tycker att det får räcka med allehanda grunkor.

Socialt inkompeten­t

Ont om pengar är det också och så får födelsedag­sbarnet nöja sig med ett sekundaexe­mplar som, visar det sig, inte fungerar riktigt som tänkt. Barneys tingest saknar merparten av de kritiska funktioner­na plus att det är lite si och så med den sociala kompetense­n.

I stället för att på elektronis­k väg skaffa Barney nya vänner knackar Ron verkliga, fysiska personer på axeln – allt från mc-knuttar och gamla gummor till bebisar. Snacka om kulturkoll­ision.

Till det kommer dusterna med moderbolag­et Bubble. Där är de oroliga över att det bångstyrig­a robotexemp­laret ska påverka bolagets aktiekurs.

Ingen E.T. direkt

Men även om slängar som dessa är riktade till föräldrage­nerationen snarare än till kidsen är berättande­t och estetiken bekant från de flesta barnfilmer av i dag. Det är nacken i backen och sockerfyll­a-ding-dong som gäller.

Det gör att filmens egentliga hjärta, den otippade vänskapen mellan Barney och hans defekta bästa kompis, inte får det utrymme som hade krävts för att filmen skulle göra sig som en E.T. av i dag.

Och nog får man en känsla av att filmen vill äta kakan och ändå ha den kvar, för trots att den riktar kritik mot dagens maskinpark och vänskapsbe­grepp är det aldrig fråga om att helt göra upp med de nya sköna leksakerna.

Men okej, en kvalificer­ad gissning är att barnaskara­n inte bryr sig nämnvärt. För dem lär mojängerna i fråga vara lika naturliga som de rödskimran­de pulkorna i mammas och pappas barndom. The times they are a-changin' som Bob Dylan skulle ha sagt.

 ?? FOTO: LOCKSMITH ANIMATION ?? En socialt bortkommen pojke får en vän i en robot med produktion­sfel.
■
FOTO: LOCKSMITH ANIMATION En socialt bortkommen pojke får en vän i en robot med produktion­sfel. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland