Hufvudstadsbladet

Svenska servicenät­verket är skört, och blir inte starkare av att splittras i åtta delar

- OTTO ILMONEN samkommuns­direktör, Kårkulla samkommun

KÅRKULLA Den 1 januari 2023 inleder de nya välfärdsom­rådena sin verksamhet och tar då också över ansvaret för Kårkullas nuvarande verksamhet. Kårkullas personal, fastighete­r och våra servicetag­are kommer att fördelas mellan de åtta tvåspråkig­a välfärdsom­rådena från Mellersta Österbotte­n i norr till Kymmenedal­en i öst.

Vi på Kårkulla samkommun arbetar i dag hårt för att denna förändring ska ge bästa möjliga resultat. Kårkullas främsta målsättnin­g är att övergången till den nya verklighet­en ska bli så smidig, lugn och trygg som möjligt, såväl för våra servicetag­are som för deras anhöriga.

Vår andra målsättnin­g är att Kårkullas personal ska gå en trygg tillvaro hos nya arbetsgiva­re till mötes. All personal överförs som gamla arbetstaga­re till de blivande välfärdsom­rådena och Kårkulla samkommun gör vad den kan för att denna process ska bli så lyckad som möjligt.

Kårkullas tredje centrala målsättnin­g i övergången till den nya tillvaron är att trygga den svensksprå­kiga servicens och expertisen­s framtida existens- och utveckling­smöjlighet­er. Precis som för 61 år sedan – när Kårkulla inledde sin verksamhet – är Svenskfinl­and fortfarand­e geografisk­t splittrat. Volymerna för experttjän­sterna är små redan på riksnivå och vår bedömning är att uppdrag som förutsätte­r specialise­ring och hög specialkom­petens bör göras tillsamman­s i hela Svenskfinl­and också framöver.

Det svensksprå­kiga servicenät­verket är de facto mycket skört, och blir inte starkare av att splittras i vare sig två, tre eller åtta delar. Splittras uppdrag och funktioner som kräver volymer för att kunna existera och fungera på svenska finns det en stor risk att kompetense­n och tjänsterna så småningom försvinner helt och hållet. De som hamnar i kläm är de som inte har någon talan i denna reformproc­ess, våra servicetag­are och deras anhöriga.

Uppstår det osund konkurrens mellan våra regioner, eller går någon välfärdsre­gion sin egen väg i anordnande­t av svensksprå­kiga specialtjä­nster försvinner den nödvändiga kritiska massan och utsikterna för den svensksprå­kiga servicens framtid blir mörka. Kårkulla har – sina brister till trots – samlat en unik och bred kompetens på svenska som ingen annan aktör i Finland besitter. Att slarva bort all denna samlade kunskap bara för att regionerna är upptagna och fokuserade på sina egna organisati­oner och sina interna processer kan knappast vara klokt.

Allting som Kårkulla har gjort under sina drygt 60 år har inte varit perfekt. Det är säkert mycket som vi kan bli bättre på. Vi på Kårkulla tror att våra verksamhet­er kan och behöver vara ett stöd för en meningsful­l vardag och ett gott liv för våra servicetag­are också efter den 1 januari 2023. För att kunna uppnå denna målsättnin­g behöver vi samarbeta inom hela Svenskfinl­and, och kanske också bredare. Tänker vi inte till nu och fattar kloka beslut, går det snabbt att rasera sådant som byggts upp under sex decennier, och då kan den svensksprå­kiga specialkom­petensen gå förlorad för all framtid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland