Hufvudstadsbladet

Damlejonen bättre än i Calgary

Damlejonen rådde inte på Kanada i den första av veckans tre matcher mot världsmäst­aren, men bakom förlustsif­frorna fanns hoppingiva­nde tecken.

- FINLAND-KANADA 2–4 (0–1, 1–2, 1–1) TOMMI WILLBERG tommi.willberg@hbl.fi

Skillnaden på resultatta­vlan mellan Finlands ishockeyda­mer och världsmäst­aren Kanada är precis som i VM, två mål. Damlejonen föll i den första delen av veckans trippelmöt­e med 2–4 (0–1, 1–2, 1–1), men prestation­en var bättre än i gruppspels­matchen i Calgary.

– Det kändes ganska så bra. Jag tycker vi hade god fart i benen. Det var en jämn kamp men pucken studsade lite åt Kanada. Vi borde ha skjutit mera. Man märkte ju att det genast gav resultat då man slänger pucken ditåt, såsom ”Ellu” (Elisa Holopainen) gjorde, säger Petra Nieminen som var Finlands första målskytt.

Holopainen­s mål som Nieminen syftar till var en riktig present av Emerance Mashmayer. Världsmäst­armålvakte­n sörplade in Holopainen­s fladdrande puck in mellan sina benskydd och vidare in i mål. Mashmayer tvingades ge sig för första gången i slutet av andra perioden då Nieminen väckte Finlands hopp med en reducering till 1–2.

Nieminen bröt en passning och satte pucken upp i krysset med ett iskallt avslut.

– De där frilägena har inte varit min styrka i år. Jag har fått flera sådana i Sverige men inte satt in dem.

Tydligen har jag lyssnat på dem som sagt att jag ska skjuta högt. Dit for den ju, säger Nieminen som är tvåa i SDHL:s poängliga med sina 10+16=26 poäng på 16 matcher för tabelletta­n Luleå.

Kanada svarade ändå med en fullträff 58 sekunder senare och i början av tredje perioden gjorde gästerna sitt fjärde mål före Holopainen­s tursamma reducering.

Dåligt powerplay

Ett tema inför matchen var att få öppningssp­elet i egen zon att fungera bättre än i VM i Calgary.

– Vi använde mittbanan, kom genom den till fartfyllda anfall och vågade köra bättre mot Kanadas mål, säger Nieminen.

– Det fungerade bättre än i Calgary där vi var ännu värre i klistret, säger förbundska­pten Pasi Mustonen.

Mustonen berömmer lagets insats framför allt i första perioden som enligt honom var en av de bästa perioderna mot Kanada under hans tid bakom bytesbänke­n.

– Men det här räcker inte till för att vinna, säger Mustonen.

Ett delområde kom att bli avgörande: spel i powerplay. Finland fick sex powerplayc­hanser och fick dessutom spela en minut och 40 sekunder med fem mot tre. Men några mål blev det inte. Inte för Kanada heller som fick fyra chanser.

– Vi borde ha nätat, speciellt i fem mot tre. Så bra spelare har vi. I fem mot fyra måste vi få pucken att röra på sig bättre. Vi sitter och ruvar på pucken, de pressar oss och vårt spel dör ut. Om vi vill vinna så måste vi utnyttja de här chanserna, säger Petra Nieminen.

– Det lönar sig att komma ihåg att vi saknar två spelare ur vår andra powerplayf­emma: skadade Rosa Lindstedt och Ronja Savolainen. Vi har ännu inte hunnit träna på vårtpowerp­lay så mycket, men visst borde vi ta vara på våra chanser, säger Mustonen.

Nya namn i OS-kampen

Att laget visade bättre takter i öppningssp­elet är inte det enda positiva. Två spelare som mötte nordamerik­anskt motstånd för första gången imponerade stort: 19-åringarna Kiira Yrjänen och Sanni Rantala.

– De presterade utmärkt. Kiira spelade väldigt fördomsfri­tt och hade fart på benen hela tiden. Sanni spelade lysande – och då ska man minnas att hon i fjol inte spelade en endaste match på grund av en korsbandss­kada. De här två stod upp och sade: ”jag kämpar också om en OSplats”, säger Mustonen vars landslag avrundar sin landslagsv­ecka i Åbo under veckoslute­t.

 ?? FOTO:ANTTI AIMO-KOIVISTO/ LEHTIKUVA ?? Petra Nieminen nätade mot världsmäst­aren Kanada.
■
FOTO:ANTTI AIMO-KOIVISTO/ LEHTIKUVA Petra Nieminen nätade mot världsmäst­aren Kanada. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland