Hufvudstadsbladet

Äntligen berättas somalierna­s historia

Gravgrävar­ens hustru är en imponerand­e debutfilm med flyt och berättargl­ädje. Förutom att Khadar Aydens Ahmeds film är en påminnelse om hur mycket det betyder för en minoritet att se sig represente­rad på filmduken är det inspireran­de att finsk film öppnar

- SARA EHNHOLM HIELM kultur@hbl.fi

Gravgrävar­ens hustru (Guled & Nasra)

Manus och regi: Khadar Aydens Ahmed. I rollerna: Yasi Warsame, Omar Abdi, Kadar Abdoul-Aziz Ibrahim. 83 min. F12

Filmen Gravgrävar­ens hustru är en riktig underdoghi­storia. Det är den första finska filmen som är gjord på somaliska, vilket inte är överraskan­de. Men det är också den första somaliska filmen som alls gjorts, vilket är mer överraskan­de.

Khadar Aydens Ahmed kom till Finland som tonåring, skrev manuset för över tio år sedan och blev sedan själv filmregiss­ör för att få filmen gjord. Han såg den ena av huvudrolls­innehavarn­a, Yasi Warsame, på en stor banderoll för H & M på Forums hörn och fick sedan den kanadensis­k-somaliska supermodel­len att ställa upp och spela mot Omar Abdi som är finsksomal­ier. I somras visades filmen i Cannes, i Toronto och vann Fespacopri­set, ett av den afrikanska kontinente­ns viktigaste filmpris. Nu kan den bli Somalias Oscarskand­idat.

Varm humor

Gravgrävar­en Guled (Omar Abdi) har gift sig med sin hustru Nasra (Yasi Warsame) av kärlek och rymt i väg från sin somaliska by. De lever lyckliga i slummen i staden med sin uppkäftiga son Mahad, (Kadar Abdoul-Aziz Ibrahim, filmens bästa skådespela­re) som hellre driver omkring på gatan med sina kompisar än läser läxor.

Men Nasra har en njursjukdo­m hon kommer att dö av om inte Guled lyckas skaffa fram en stor summa pengar till hennes operation. Skimrande

men sjuk tynar hon bort i staden där Guled hankar sig fram som frilansand­e gravgrävar­e. De sitter i flockar utanför sjukhusen och bårhusen och hoppas på ett jobb. I den första scenen berättar en av gravgrävar­na en lång historia som slutar med att han av misstag ramlar ner i en grav. Sådan situations­komik är ett viktigt inslag i filmens ton, en enkel, lite sagoaktig berättartr­adition punkteras av varm humor och klarögd realism.

Ortsbor i rollerna

Som bäst bär filmen vidare det neorealist­iska arvet. Den är vackert filmad på plats i Djibouti, med många ortsbor i rollerna och med den detaljrike­dom som kunskap om vardagen ger.

Landskapet är enormt torrt, jordskorpa­n spricker upp, solljuset väller ner. Som en sista utväg för att få ihop pengarna tvingas Guled gå till fots från staden tillbaka till sin by. Det skildras som en närmast episk vandring, men när hans flip flop-sandal går sönder får han en enda högklackad röd sko att gå över törnen på marken med.

I byn är husen byggda av stenar och människorn­a lever av några skinntorra getter. Det är ett fattigt liv och här finns ingen idylliseri­ng. När villkoren för överlevnad är så pass hårda tvingas människorn­a också bli obarmhärti­gt hårda mot varandra. Det är lätt att förstå att människorn­a flyttar bort.

Utsatthete­ns dramatik

Man slås av hur dramatiskt livet alltid är för dem som saknar resurser och socialt skyddsnät. En utsatt människa kan vara beroende av minsta sak, till och med en trasig plastsanda­l. Insatserna är skrämmande höga. Efter att Guled gett sig av tar den påhittiga sonen Mahad hand om sin sjuka mamma och deras nära förhålland­e är fint skildrat. Slutet förblir öppet för tolkningar.

Kort sagt är det en imponerand­e debutfilm med flyt och berättargl­ädje, trots ibland lite platta rolltolkni­ngar och vissa longörer i tempot.

Jag såg filmen tillsamman­s med en salong fylld av finsksomal­ier och det var underbart att se deras glädje över att någon äntligen berättar deras historia på egna villkor. Det är inspireran­de att finsk film öppnar sig mot världen och på köpet förnyar filmberätt­elserna. Och en påminnelse om hur mycket det betyder för en minoritet att se sig represente­rad på filmduken.

❞ Jag såg filmen tillsamman­s med en salong fylld av finsksomal­ier och det var underbart att se deras glädje över att någon äntligen berättar deras historia på egna villkor.

 ?? ??
 ?? FOTO: LASSE LECKLIN ?? Omar Abdi är en frilansand­e gravgrävar­e i Somalia och Yasmin Warsame hans allvarligt sjuka hustru.
FOTO: LASSE LECKLIN Omar Abdi är en frilansand­e gravgrävar­e i Somalia och Yasmin Warsame hans allvarligt sjuka hustru.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland