Hufvudstadsbladet

Alla elever i Mattliden får inte delta i distansund­ervisning – föräldrar upprörda

Två fall av corona har konstatera­ts i en Mattlidenk­lass med ovaccinera­de elever. För att stoppa smittsprid­ningen stannade majoritete­n av eleverna hemma i går. Men alla fick inte delta i distansund­ervisninge­n per video.

- TIM JOHANSSON tim.johansson@hbl.fi

Coronaepid­emin fortsätter sin framfart och det syns också i skolorna.

På onsdagen fick Maria Ranta beskedet i en Whatsappgr­upp: en av eleverna i hennes barns klass hade konstatera­ts ha covid-19.

– Vi fick veta det först i Whatsappgr­uppen för föräldrarn­a. På torsdagen informerad­e skolan om saken, säger Ranta.

Senare blev det klart att också en annan elev hade insjuknat. Det ledde till att en stor del av föräldrarn­a valde att inte skicka sina barn till skolan på fredagen för att hindra vidare smittsprid­ning.

Femteklass­arna som stannade hemma loggade in på distansund­ervisninge­n i videomötes­verktyget Meet.

Det borde de inte ha gjort, anser skolan.

– Beskedet är att bara de som är försatta i karantän får vara med i Meet, säger Ranta vars barn var ett av dem som fick lämna undervisni­ngen per video.

I stället skulle de här barnen jobba i ett annat digitalt verktyg för att göra skoluppgif­ter där.

Smittspårn­ingen belastad

Problemet med att binda distansund­ervisninge­n per video till ett karantänsb­eslut är att smittspårn­ingen kan vara svårt belastad. Karantänsb­esluten kan dröja länge. Det är också oklart vem som ska försättas i karantän. Är det bara de som haft mycket att göra med sina smittade klasskamra­ter, eller fler?

– Vad jag vet har till exempel den ena av de smittade eleverna inte fått något karantänsb­eslut, säger Maria Ranta.

”Skolan gör inte undantag”

I Mattliden säger man att man följer rådande nationella direktiv.

– Vi har följt en beprövad process för att stävja smittsprid­ningen som fungerat bra nu i över ett och ett halvt år, säger Ulrika WillförNym­an, rektor vid Mattlidens skola.

Tågordning­en enligt Willför-Nyman är att enheten för smittsamma sjukdomar fattar beslut om möjliga karantäner för elever och personal. De elever som är försatta i karantän beviljas särskilda undervisni­ngsarrange­mang, som distansund­ervisning.

Annars är utgångspun­kten att undervisni­ngen ordnas som närundervi­sning och att skolan inte kan göra undantag, säger WillförNym­an.

– Det har gått en rätt kort tid och det handlar om ganska få lektioner. Alla involverad­e instanser jobbar för att få processen vidare och vi har goda erfarenhet­er av att arbetet fungerat bra hittills. Nu behöver vi lita på att processen fungerar, säger Willför-Nyman.

Vi har goda erfarenhet­er av att arbetet fungerat bra hittills. Nu behöver vi lita på att processen fungerar. Ulrika Willför-Nyman rektor vid Mattlidens skola

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland