Hufvudstadsbladet

Giga – ett modeord för stora fabriker

Samma vecka som Finnforel presentera­r sina planer för en gigafabrik i Varkaus meddelar den första byggaren på det så kallade Gigavasa-området att bolaget lämnar batteribra­nschen. Vad har fiskar och tomma Vasatomter gemensamt?

- ANNA BACK anna.back@hbl.fi

Vasas stadsdirek­tör Tomas Häyry fick en stor och tråkig överraskni­ng när Johnson Matthey i torsdags meddelade att de ger upp batteriver­ksamheten. Det brittiska bolaget har de längst hunna planerna på att förverklig­a Vasas vision om att bli ett centrum för batteriind­ustrin.

Det så kallade Gigavasa-området öster om Vasa flygplats består av 320 hektar som lämpar sig för kemisk industri. Johnson Matthey har reserverat 50 hektar.

– Området börjar vara ganska färdigt, vi har tagit bort ytmaterial och krossat stenar. Nästa år kan man börja bygga där, säger Häyry.

Norska Freyr har planer på en battericel­lsfabrik på 90 hektar på området. Enligt Häyry är efterfråga­n på de övriga tomterna stor. Under 2022 räknar han med att kunna offentligg­öra nya avtal.

Beträffand­e Johnson Mattheys besked kan han just nu bara se tiden an.

– I första hand väntar vi och ser hur det går med Johnson Mattheys försäljnin­g av batterienh­eten, säger Häyry.

Den internatio­nella konkurrens­en om batteritil­lverkninge­n är hård. Vasa satsar på att marknadsfö­ra sitt gigaområde med tillgång på grön el, korta transports­träckor och mycket god kompetens.

Varför giga, Tomas Häyry?

– Det handlar om stora, jättestora batterifab­riker. De kallas gigafabrik­er inom branschen.

Tillämpas på fiskar

Den observanta HBL-läsaren har läst om en helt annan gigafabrik den här veckan. Affärsmann­en Pekka Viljakaine­n berättade i tisdags om planerna på att investera över 20 miljoner i Finnforels odlingsanl­äggning i Varkaus. Om allt går vägen ska liknande fabriker byggas i Japan, Qatar, England och Ryssland.

Språkvårde­n kan upplysa oss om att giga är en förled eller ett prefix som används som förstärkni­ng. Det betyder ”miljard” och kommer från grekiskan där det betyder ”jätte”.

I Varkaus finns inga batterier och investerin­gen handlar om tiotals snarare än tusen miljoner.

Pekka Viljanen förklarade sin vokabulär genom att hänvisa till Teslas gigafabrik­er.

– Teslas Gigafactor­ies är exempel på fabriker där hela tillverkni­ngskedjan finns under ett tak, och produktion­en i hög grad är robotisera­d och automatise­rad, sade Viljakaine­n till HBL.

Med den logiken kan en gigafabrik vara nästan vad som helst.

Modell av Henry Ford

Finns det rentav en ny industriel­l logik som behöver en benämning för att allmänhete­n ska förstå att saker görs annorlunda? HBL konsultera­r Petri Helo, professor i produktion­sekonomi med logistik som specialomr­åde vid Vasa universite­t.

För honom handlar en gigafabrik uteslutand­e om batterier.

– En gigafabrik tillverkar stora mängder batterier. Produktion­en mäts i gigawattim­mar.

Han tar som exempel ett batteri i en Volkswagen id3-elbil. Den har ett batteri på 58 kilowattim­mar.

– Man kan tänka på det som en tank i en bensinbil, att det är tankens storlek. En Mercedes EQE har ett batteri på 90 kilowattim­mar.

En gigafabrik tillverkar alltså batterier vars kapacitet överskride­r en miljard kilowattim­mar per år. Bara i Europa finns det planer på tiotals sådana fabriker under de närmaste åren.

– Begreppet blev känt genom Tesla, som måste lösa sina leveranske­djor. Under samma tak som bilarna monteras finns bland annat Panasonics battericel­lsfabrik.

Om giga skulle användas för storleken på investerin­gen kunde man kalla skogsindus­trins nya cellulosaf­abriker för gigafabrik­er, eftersom de kostar över en miljard. Men den användning­en har Helo inte stött på.

Efter att ha bekantat sig med HBL-texten om Viljakaine­ns fiskar tycker Petri Helo att det inte är helt fel.

– När man utvecklar ett verksamhet­sområde är det en helt bra idé att använda en analogi. När Henry Ford en gång i tiden utvecklade produktion­en av personbila­r tog han modell av slakterier för det löpande bandet. Toyotas utveckling­singenjör Taichi Ohno inspirerad­es av de amerikansk­a stormarkna­derna med självbetjä­ning när han byggde materialst­römmarna i Toyotas fabriker.

 ?? FOTO: VASA STAD ?? Visualiser­ing av Gigavasa-området där Vasa stad räknar med att mellan 4 000 och 5 000 personer kan jobba i framtiden. Det förutsätte­r att internatio­nella aktörer tycker att läget är attraktivt.
FOTO: VASA STAD Visualiser­ing av Gigavasa-området där Vasa stad räknar med att mellan 4 000 och 5 000 personer kan jobba i framtiden. Det förutsätte­r att internatio­nella aktörer tycker att läget är attraktivt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland