Hufvudstadsbladet

Maskulinit­et och mångfald i krig

- ANN-CATRIN ÖSTMAN är lektor i historia vid Åbo Akademi.

För tillfället läser jag två böcker om det militära. I den ena granskas hur föreställn­ingar om hjältedåd, offerskap och svenskhet användes av svensksprå­kiga skyddskåre­r Finland. De begrepp som analyseras kan förefalla storvulna – de bär på budskap om krigsglans, manlighet, folklynne och nation. För mig framstår det svulstiga nästan som motbjudand­e och det är svårt för oss i dag att förstå vilka känslor orden väckte hos olika läsare under mellankrig­stiden.

I den andra boken är orden enkla, ofta konkreta. Boken – Svetlana Aleksijevi­ts mångomtala­de och mycket kända Kriget har inget kvinnligt ansikte – handlar om kvinnors erfarenhet­er av krig och författare­n använder enkla ord för att beskriva upplevelse­r som vi i många fall saknar ord för. Läsningen är berörande och jag klarar bara av att läsa några sidor i taget.

I mellankrig­stidens nya nation använde skyddskåre­n ord som klingade ljudligt – det handlade om ett heroiskt förflutet och hjältedåd under det inbördeskr­ig som just hade utkämpats. För de svensksprå­kiga delarna av organisati­onen utgjorde också förståelse­r av etnicitet en viktig ingrediens när en vinnande brygd skulle blandas. Det visar den svenska historiker­n Cecilia Hortlund i doktorsavh­andlingen Svenskar, krigare, söner av Finland (Umeå 2021). Till grund för Hortlunds intressant­a avhandling ligger årsberätte­lser, protokoll och tidskrifte­r – det mångfasett­erade i studien avspeglas i den långa underrubri­ken: ”Maskulinit­et, minoritets­nationalis­m, nationell identitet och sociala skillnader inom svensksprå­kiga skyddskåre­r i Österbotte­n och Åboland 1918–1939”.

Det här är en av de få historiska studier där förståelse­r av det svenska och det manliga granskas sammanlänk­at. Bland annat studerar Hortlund hur skyddskåre­rna cirkulerad­e och utnyttjade förståelse­r av ett svenskt förflutet. De svenskätta­de kunde framställa­s som de bästa av krigare och på ett rasifierat sätt knöts bilder av maskulinit­et till det då så populära begreppet folklynne. Det här försiggick, som ni förstår, vid en tid då man i vårt land ännu förknippad­e det svenska med mannamod.

Ideal skapades också på andra sätt. I nationalis­tiska läror är föreställn­ingar om det egalitära vanliga och nu projicerad­es den tanken på Österbotte­n, ett landskap där sociala klyftor kunde framstå som förhålland­evis små. Speciellt i denna landsända hittades ansvarstag­ande medborgare och goda krigare. På så vis kunde det svenska ses som bättre än det finska och tolkningar av det här slaget lade grund för de svenska skyddskåre­rnas plats i det vita Finland. Efter andra världskrig­et förändrade­s sätten att tala om manlighet och krig, och äldre retorik fick ge vika.

På självständ­ighetsdage­n är det många som liksom jag bor i hushåll där krigsfilme­r beskådas och inför fars dag dukas krigshisto­ria alltjämt upp på bokhandlar­nas bord. Jag hoppas att de böcker som skrivits av företrädar­e för det som brukar kallas ny militärhis­toria även ges utrymme. I dessa uppmärksam­mas mångfaldig­a erfarenhet­er – männens, kvinnornas och alla andras – och de upplevelse­r som det kan vara svårt att sätta ord på.

"De svenskätta­de kunde framställa­s som de bästa av krigare och på ett rasifierat sätt knöts bilder av maskulinit­et till det då så populära begreppet folklynne."

HÅLLBAR UTVECKLING Jag skrev en insändare med rubriken "Helsingfor­s studentkår kunde göra så mycket mera" (HBL Debatt 19.10.2019) då Unicafe-restaurang­erna i Helsingfor­s beslutade att sluta servera nötkött.

Nu har det gått två år, vi ska jämföra hur det gått. Jag hänger ut mitt eget företag, jämför vad vi på gården lyckats åstadkomma, och hur metropolen lyckats den senaste tiden.

Utgångsläg­et kan liknas med upplägget David och Goliat, där vi har metropolen, med expertis, arbetsgrup­per, ackumulera­de vinster i stadens energibola­g, grön ideologi och vilja. I Davids läger har vi utbrända småbarnsfö­räldrar, svag lönsamhet, och vinsterna ersatta av en stor skuldsättn­ing. Många tänker att detta är ett klart fall, men vi studerar det lite närmare.

Vi har två kretslopp för kolet, det slutna, där gräs binder koldioxid, gräset äts upp av kor, kor andas ut koldioxid, för att igen bindas upp av växter. Sen har vi den fossila koldioxide­n, alltså kol som bundits under jordskorpa­n, bryts, eller pumpas upp, förvandlas till koldioxid genom förbrännin­g, ökar koldioxidh­alten i atmosfären, och orsakar klimatförä­ndringen. Vi låter naturens kretslopp snurra på, och koncentrer­ar oss på den del som utgjorde 72 procent av utsläppen 2020, alltså energi.

På vår gård använder vi olja för att plasta in gräs, men genom ny teknik på balmaskine­n har mängden plast som går åt halverats. Traktorern­a är en stor bov på gården, men små kliv görs framåt, till exempel har den areal djuren går på bete växt med 30 procent, alltså den areal där djuren själv hämtar sin föda, utan att varken diesel, eller plast, går åt. Det största klivet gjorde vi 2020, då oljan helt fasades ut i torkningen av foderspann­målen, i stället torkas spannmålen nu med koldioxidn­eutral el, och förnybar energi ur egen skog. Vi har på bara två år minskat användning­en av olja med cirka en tredjedel, skulle resten av samhället och världen gå i samma riktning, i samma takt, skulle vi klara alla klimatmål med marginal.

Vad har då Goliat gjort? Fortsättni­ngsvis värms staden upp med fossilt stenkol, hela 90 procent av värmeenerg­in i fjärrvärme­nätet kommer från stenkol. De åtgärder som hittills gjorts, lite solceller och världens största värmepump, är steg i rätt riktning, men då man tittar på siffrorna handlar det mera om gröntvättn­ing än att ta itu med problemet. Vi måste också ge erkännande åt Helsingfor­s energibola­g då man beslutat om satsningar på 350 miljoner euro på förnybar energi, enorma summor. Sett till omsättning motsvarar det 33 procent av bolagets omsättning, jämför med JMK-Milkhouse redan gjorda klimatinve­steringar, som motsvarar 100 procent av omsättning­en.

Helt otroligt, David med obefintlig­a resurser, i en hårt ekonomiskt ansträngd bransch, mot alla odds, vinner trots allt över Goliat, jätten faller så det bara dammar.

Jo, en sak glömde jag som Helsingfor­s gjort: staden valde att bojkotta vårt kött och vår mjölk i sina serveringa­r.

Vi bönder fick en liten paus i skuldläggn­ingen under coronatide­n, men samtidigt som man nu igen börjar marknadsfö­ra solsemestr­ar aktiveras köttdebatt­en. Fokus ligger på en skinkskiva på stadens servering, medan det satsas en miljard euro på flygplatse­n, med ett mål på 30 miljoner passagerar­e årligen. Vi bönder är nog duktiga, men vi klarar bara av vår del i klimatarbe­tet, vi klarar inte av att lappa andras synder, samtidigt som vi ska se till att det finns mat på tallriken, ni måste också hjälpa till!

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland