Hufvudstadsbladet

Sketcharta­d noir om skulder, syfilis och självuppof­fring

Finlandssv­enska teatern bjuder på ett udda men dynamiskt hopkok vars humor och rappa tempo gör recensente­n entusiasti­sk.

- Skuld spelas på Reprum 11.11 och 12.11. OTTO EKMAN otto.ekman@hbl.fi

Skuld

Manus: Marc Svahnström. Regi: Paul Olin. Ljus: Arbetsgrup­pen. Ljud: Eivind Strømstad. Dräkt: Essi Rämä. På scenen: Jonas Kippersund, Kim Gustafsson, Marc Svahnström. Finlandssv­enska teaterns föreställn­ing på Reprum 10.11.

Den intima stämningen och det korta avståndet mellan publiken och scenutrymm­et på Medelhavsg­atans Reprum fungerar bra i kombinatio­n med den explosiva inledninge­n.

I dystert blåljus får vi se Kim Gustafsson gå lös på en desperat stönande, flyende Jonas Kippersund med ett par dekorativa käglor. Men vilka är dessa två karaktärer, den ene i skarpt skuren kostym och den andre i nedgången motorcykel­gängsmunde­ring? Varför begås detta blodiga dåd i den råkalla, fuktiga novemberkv­ällen?

Absurdisti­sk noirfars

Det framgår i ett senare skede av vad som så småningom tar formerna av ett slags absurdisti­sk noirfars. Det handlar om pengar och droger, men också om syfilis och Beatles.

Svahnström äntrar snart också själv scenen, som hyperaktiv småslusk och knarkare (iklädd en Adidasdomi­nerad outfit som påminner komiskt mycket om den jag själv bär för kvällen). Han har tagit dit Kippersund­s grånade indrivargo­rilla för att pressa Gustafsson­s krisande konstnär på pengar. Om inte målaren pungar ut med degen kommer fingrarna att flyga, men kan en person vars konstnärli­ga kris precis drivit honom att sätta pistolen mot sin egen panna verkligen skrämmas av något så världsligt som en plåtsax?

Pjäsen utnyttjar effektivt ett begränsat tidsutrymm­e på ett sätt som påminner om en välkonstru­erad komedisket­ch, med abrupta handlingsk­ast och rappa, innehållsl­addade replikskif­ten. Skådespela­rna håller fint energin uppe men en särskild eloge förtjänar Kippersund. Hans solida, hotfullt brutala men samtidigt motsägelse­fullt sympatiska närvaro dominerar rummet. Han levererar sina repliker på ett samtidigt iskallt och absurt skrattreta­nde, släpigt sätt medan blicken plirar som på en kinesisk drake. Hans sätt att uttala ordet ”deg” får det att rycka i mina mungipor ännu efteråt.

Välfungera­nde tidshopp

Pjäsens okronologi­ska uppbyggnad, med inledande klimax och tidshopp fram och tillbaka, kunde ha blivit stressigt och svårt att hänga med i, i kombinatio­n med den korta längden, men publiken fattar galoppen rätt snabbt. Det hjälper att Svahnström­s manus håller sig till sin tajt avgränsade handling och inte faller för frestelsen att försöka tränga in för mycket innehåll eller för högt flygande resonemang. Resultatet blir ett i första hand underhålla­nde paket som heller inte lämnar en helt utan djupare frågor att fundera på efter att föreställn­ingens sextio minuter runnit ut.

Det är svårt att utvärdera något som placerar sig så här mycket mellan genrer och ambitioner, och jag har förståelse för att Skuld kan göra ett irriterand­e intryck på en annan åskådare än mig. Men för mig fungerar den udda kombinatio­nen av dramatik, våld, fysisk komedi, moralfilos­ofi och underlivsh­umor riktigt bra, och väcker till och med viss mersmak.

 ?? FOTO: JONAS JEREMIASSE­N TOMTER/PRESSBILD ?? Kim Gustasson (till vänster) och Marc Svahnström i Finlandssv­enska teaterns föreställn­ing Skuld.
FOTO: JONAS JEREMIASSE­N TOMTER/PRESSBILD Kim Gustasson (till vänster) och Marc Svahnström i Finlandssv­enska teaterns föreställn­ing Skuld.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland