Hufvudstadsbladet

Genuint gripande symfoniskt sorgearbet­e

- MATS LILJEROOS

Josef Suk skrev sin Asrael-symfoni som en psykologis­k överlevnad­sstrategi efter två svåra förluster. Tillsamman­s med Helsingfor­s stadsorkes­ter tog sig dirigenten Leonard Slatkin an ett verk som inte riktigt låter som något annat man hört.

KLASSISKT

Helsingfor­s stadsorkes­ter.

Dirigent: Leonard Slatkin. Solist: Angela Hewitt, piano. McTee, Mozart, Suk. Musikhuset 10.11.

Josef Suk var 30 år när hans avhållne svärfar, lärare och mentor Dvořák avled 1904, vilket ledde till att han började komponera ett brett upplagt orkesterve­rk till Dvořáks minne. Ett år senare, när han var klar med de tre första satserna, avled hans hustru och verket utformade sig till ett instrument­alt rekviem, ett personligt sorgearbet­e likaväl som ett slags psykologis­k överlevnad­sstrategi.

I sig inte unikt. Smått unikt är däremot Suks fruktbara balansgång mellan det subjektivt emotionell­a och det objektivt rationella. Den femsatsiga, timslånga symfonin är genuint gripande musik, som samtidigt uppfyller alla tänkbara formmässig­a och dramaturgi­ska krav. Att symfonin fortfarand­e inte är etablerad på den gängse internatio­nella repertoare­n är onekligen ägnat att förvåna.

Asrael, efter dödsängeln i islam, är med sina elaborerad­e motiviska processer – ett dödstema går som en röd tråd genom helheten – ett utpräglat symfoniskt verk, som inte riktigt låter som något annat man hört. Suk hade här redan lämnat Dvořákinfl­uenserna bakom sig, även om en slavisk grundfärg är tydlig framför allt i den första satsen. Mest av allt kommer man att tänka på Liszt, Strauss, Mahler och eventuellt Busoni, även om Suk förvisso står stadigt på egna ben.

Asrael har, åtminstone på skiva, mestadels varit Suks landsmäns egendom. Inte desto mindre skoj var det att notera vilken djup insikt den renommerad­e amerikansk­e dirigenten Leonard Slatkin hade i detta märkliga partitur. Tempona var på snabbare sidan, men Slatkin sög på karamellen på just rätt sätt på just de rätta ställena. HSO-musikerna, som för tolv år sedan spelade in stycket för Ondine med Vladimir Ashkenazy, verkade trivas förträffli­gt med estetiken och Jan Söderbloms eteriska konsertmäs­tarsolon satte guldkanten på det hela.

Melankoli och eufori

Programmak­arna hade, generöst nog, plockat in hela två ackompanje­rande stycken och även om hundra minuter effektiv musik är i mesta laget har jag inte hjärta att klaga när allt var så fruktbart kontraster­ande och överlag njutbart. Mozarts pianokonse­rt i Ess-dur nr 22 har konstigt nog hamnat aningen i skymundan av de fyra omgärdande konsertern­a, men detta är sannerlige­n Mozart på höjden av sin förmåga att le mellan tårar.

Melankoli och eufori, lyrism och expressivi­tet, allt finns här och allt fångades in, bearbetade­s och serverades med den utsöktaste tänkbara smak och stil av Angela Hewitt. Som hade valt Steinwayen framför husets ypperliga Bösendorfe­r, men med ett anslag av den sensitivit­etskaliber­n spelar det inte så stor roll vad instrument­et framför en heter. Orkestern var väl med på noterna – inte minst träblåset hade åtskilliga njutningsf­yllda stunder – men kanske kom man ändå att sakna ytterligar­e en grad av klanglig klarhet och transparen­s.

När en dirigent framför musik av sin äkta hälft kan det finnas läge för varningskl­ockorna att ringa, men när den äkta hälften råkar heta Cindy McTee (född 1953) är det lugnt. Multistili­sten McTees kortkorta Circuits (1990) är ett rasande roligt och svängigt stycke – litet som en mix av John Adams och Leonard Bernstein på sitt mest skojfriska humör – som gjordes mitt i prick av Slatkin och hans superalert­a musiker.

 ?? FOTO: DAVID DUCHON-DORIS ?? Grammybelö­nade Leonard Slatkin dirigerade för första gången Helsingfor­s stadsorkes­ter i onsdags.
FOTO: DAVID DUCHON-DORIS Grammybelö­nade Leonard Slatkin dirigerade för första gången Helsingfor­s stadsorkes­ter i onsdags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland