Hufvudstadsbladet

Oratoriekö­ren framför verk som hedrar mödrar

Oratoriekö­ren i Helsingfor­s uruppför i Finland verk av britten Paul Carr och amerikanen Morten Lauridsen. – Det är två verk som är lätta att ta till sig, säger körens styrelseor­dförande och medlem Kristina Heikel.

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@hbl.fi

Oratoriekö­ren i Helsingfor­s framför två verk – Paul Carrs Requiem for an Angel och Morten Lauridsens Lux Aeterna. Oratoriekö­ren mönstrar cirka 70 sångare och med över 35 musiker i orkestern är det här en av de största produktion­erna kören gjort på länge. Verken framförs tillsamman­s med barytonsol­isten Henri Tikkanen och sopranen Hedvig Paulig. Som dirigent för konsertern­a fungerar Teemu Honkanen.

– Vi skulle ha haft vårt 100-årsjubileu­m i fjol, men festlighet­erna sköts upp på grund av coronapand­emin. Beslutet att sjunga de här styckena fattades i våras, säger Kristina Heikel.

Bägge kompositio­nerna är skrivna för att hedra kompositör­ernas mödrar. Kristina Heikel upplever att det är fråga om två stycken som är rofyllda och meditativa till sin karaktär med snabbare passager av glädje och tacksamhet.

– Man försätts själv med lätthet i de här stämningar­na när man sjunger verken. Det blir urpremiäre­r för de här styckena i Finland. Det här är två publikvänl­iga stycken som de flesta kan ha behållning av. Musiken är ändå inte lätt och har krävt en hel del övning, vilket våra erfarna korister kan intyga, säger Heikel.

– I våra tidigare konserter har vi bjudit på både nytt och gammalt, men i de aktuella konsertern­a blir det enbart nyare musik.

Oratoriekö­ren har en ny samarbetsp­artner i Lojo stadsorkes­ter. Kören samarbetar med olika orkestrar och har tidigare samarbetat bland annat med Wegelius kammarstrå­kar. Oratoriekö­ren har planerat repertoar fram till år 2024.

– Det var tänkt att vi skulle uppträda med Karl Jenkins The Peacemaker­s i samband med jubileet, men det blev inte av på grund av pandemin. Det är ett stycke som vi tycker mycket om och Jenkins har lovat att komma och dirigera sitt verk för oss. Den här konserten kan bli aktuell inom några år, säger Heikel.

Oratoriekö­ren i Helsingfor­s uppträder i Lovisa kyrka 18.11 klockan 19 och i Berghälls kyrka i Helsingfor­s 20.11 klockan 18.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Oratoriekö­ren i Helsingfor­s framför verk av en amerikansk och en brittisk kompositör.
FOTO: CATA PORTIN Oratoriekö­ren i Helsingfor­s framför verk av en amerikansk och en brittisk kompositör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland