Hufvudstadsbladet

Oliver, 17, från Lärkan vann tredje raka mästerskap­et i schack

För tredje året i rad kammade 17-åriga Oliver Wartiovaar­a från Lärkan hem guld i skolmäster­skapet i schack. Han siktar högt och vill bli stormästar­e, men just nu prioritera­r han skolan.

- TEXT & FOTO DANN PETTERSSON dann.pettersson@hbl.fi

Under de senaste åren har schackspel­et varit i ropet, bland annat i och med Netflixser­ien The Queen's Gambit.

– Många har frågat mig om The Queen's Gambit, där fanns nog drag av den riktiga världen. Samtidigt förstår man att det är underhålln­ing så vissa saker var lite överdramat­iserade. Men bra att schack får uppmärksam­het, säger den färska skolmästar­en i schack, Oliver Wartiovaar­a.

Skolmäster­skapet i schack lockade kring hundra deltagare i år. Det hölls i Valkeakosk­i de två sista dagarna i oktober.

Spelformen är en blandning mellan klassisk schack och snabbschac­k.

– Juniormäst­erskapen är inte de mest seriösa och därför är formatet blandat. Matcherna är femtio minuter, vilket varken är för långt eller för kort, säger Wartiovaar­a som vanligen gillar fullängdsm­atcher.

Man får spela i en högre klass än ens egen ålder, något som gjort det möjligt för Wartiovaar­a att vinna klassen 17–20 i flera år.

Träning inte bara på brädet

Passionen för schack är inte något nytt för 17-åringen. Trots sin unga ålder har han hunnit spela i tio år.

– Det fanns en schackklub­b i mitt lågstadium och jag började när jag var ungefär 7 år. Då var det inte så seriöst ännu, när jag var ungefär tio blev det mer allvarligt.

När Wartiovaar­a var 12 fick han en plats i Finlands juniorland­slag. De stora framstegen kom som resultat av intensiv träning under högstadiet­iden. Då prioritera­de jag schack ungefär lika mycket som skolan, säger han.

– Nu för tiden tränar jag inte lika mycket som förr, nu fokuserar jag mer på skolan. Åren då jag tränat mest var det flera timmar varje dag. Jag läste massvis med böcker och jobbade på att bygga upp min repertoar av öppningar.

Till Wartiovaar­as träning hör att studera stormästar­spel och läsa djupgående analyser skrivna av mästarna. Att lösa schackprob­lem är en annan träningsfo­rm.

– Det hjälper en att utveckla förmågan att se framåt och se vad den andra vill och försöker göra. Det är viktigt för att på så sätt kunna straffa motspelare­n för dåliga drag och att själv bygga upp en plan.

Wartiovaar­a säger att schackdata­program är och har alltid varit viktiga.

– Där har jag sparat alla mina slutsatser av olika öppningar så jag kan snabbt gå över dem före spelen i turneringa­r. De glöms annars lätt bort under spelens gång.

Vidare från mästare

Förebilder inom sporten finns det gott om. Egentligen alla världsmäst­are, säger Wartiovaar­a, men några sticker ut.

– Efter att jag studerat My Great Predecesso­rs-serien av Garri Kasparov tycker jag om honom. Jag gillar Bobby Fischers spelstil jättemycke­t. Men om jag måste nämna en så är det Magnus Carlsen från Norge, han är en självklar favorit.

Wartiovaar­a är topprankad bland juniorer i Finland och har kommit åt att träna med herrlandsl­aget. Nästa sommar ska han spela fullvuxnas Finlandsmä­sterskap, men siktet ligger nu på södra Frankrike.

– På sportlovet tänker jag spela Cannes Open. Min rankning är ungefär 2 280 om jag lyckas komma till 2 300 så skulle jag få en ny titel.

Wartiovaar­a kan titulera sig Nationellm­ästare och lyckas han i Cannes hägrar titeln Fidemästar­e. Stormästar­e är högst.

Om man vill börja med schack, vad har du för tips? – Först ska man lära sig att ha roligt med spelet, sedan kan man börja spela mera och gå på tävlingar.

 ?? ?? Det gäller att ha roligt när man spelar, säger Wartiovaar­a. Först efter det kan man börja fundera på tävlingar.
Det gäller att ha roligt när man spelar, säger Wartiovaar­a. Först efter det kan man börja fundera på tävlingar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland