Hufvudstadsbladet

”Det finns inga bromsar i Kreml längre”

Jag brukar göra allt för att undvika ordet unik. Men när det gäller den ryska människorä­ttsorganis­ationen Memorial är epitetet rättvist. De har samlat ihop Rysslands största arkiv om Gulaglägre­n. Nu hotas Memorial av likviderin­g.

- ANNA-LENA LAURÉN HBL: medarbetar­e i Ryssland anna-lena.lauren@hbl.fi

Deras arkiv om Gulagarkip­elagen är det enda i sitt slag. Lådor efter lådor av intervjuer, brev, handlingar från arbetslägr­en. En historisk expertis som har byggts upp under decennier.

– Vi har ett Gulag-museum. En massa föremål som före detta fångar har donerat. Lägerfånga­rnas kläder, taggtråd. Handlingar, brev. Det är unikt material. Av själva lägren finns nästan ingenting kvar längre, säger Oleg Orlov. Han är medlem i styrelsen för internatio­nella Memorial och mångårig människorä­ttsaktivis­t.

Den här veckan lämnade allmänna åklagaren en begäran till högsta domstolen i Moskva att Memorial ska stängas. På ryska kallas det ”likvideras”.

Vart ska allt det här materialet ta vägen om ni stängs? frågar jag Oleg Orlov,

– Vi vet inte. Vi hade aldrig väntat oss en så här primitiv attack.

Själv har han framgångsr­ikt förhandlat med terroriste­n Sjamil Basajev om att släppa gisslan i Budjonovsk år 1995. Han har blivit kidnappad av beväpnade män i Nazran år 2007, slagen och hotad till livet. Oleg Orlov är alltså van vid att inte bli behandlad med silkeshand­skar. Men det här hade han inte väntat sig.

– Vi trodde att de skulle fokusera på att göra livet surt för oss. När myndighete­rna gjorde oss till utländska agenter 2013 protestera­de vi, eftersom lagen är vansinnig och saknar rättslig grund. Men vi har hela tiden följt lagen. Vi har kallat oss utländska agenter, trots att vi betraktar stämpeln som djupt orättvis. Problemet är att lagen är

så otydligt och illa skriven att den är omöjlig att följa, säger Orlov.

Memorial grundades officiellt år 1989, men hade i praktiken funnits sedan 1987. Dess huvudsakli­ga mål: Att dokumenter­a informatio­n Gulaglägre­n, arkivera kunskap och informatio­n om politisk repression i Sovjetunio­nen.

Att Memorial tilläts i det totalitära Sovjetunio­nen men nu hotas av likviderin­g i det Ryssland som skulle vara fritt är talande. En tydligare illustrati­on av Rysslands utveckling under de senaste trettio åren finns inte.

Allmänna åklagaren säger att Memorial ”systematis­kt och medvetet” har brutit mot lagen om utländska agenter. När lagen stiftades år 2012 var det exakt det här man befarade – att den skulle utnyttjas som en förevändni­ng för att lägga ned obekväma organisati­oner.

Oberoende ryska medier som har fått stämpeln är utsatta för samma hot. Tv-kanalen Dozjds chefredakt­ör Tichon Dzjadko konstatera­de i en DN-intervju i oktober att minsta misstag kan leda till böter och rättegång.

Vad som händer arkivet och museet om Memorial verkligen tvingas lägga ner är det ingen som vet. Men än så länge tänker man kämpa.

– Vår jurist säger att vi skulle vinna i vilken normal domstol som helst. Det går inte att bevisa att vi brutit mot lagen. Men problemet är att beslutet är politiskt. Det finns inte längre någon i Kreml som bromsar. Efter mordförsök­et på Aleksej Navalnyj försöker makthavarn­a inte ens längre rädda ansiktet, säger Oleg Orlov.

Den 25 november inleds rättegånge­n i Moskva.

 ?? FOTO: KIRILL KUDRYAVTSE­V/LEHTIKUVA-AFP ?? År 2013 förklarade det ryska justitiemi­nisteriet människorä­ttsorganis­ationen
■ Memorial till utländsk agent. Samma ord klottrades då på fasaden till Memorials kontor i Moskva. Nu står organisati­onen inför hot om stängning.
FOTO: KIRILL KUDRYAVTSE­V/LEHTIKUVA-AFP År 2013 förklarade det ryska justitiemi­nisteriet människorä­ttsorganis­ationen ■ Memorial till utländsk agent. Samma ord klottrades då på fasaden till Memorials kontor i Moskva. Nu står organisati­onen inför hot om stängning.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland