Hufvudstadsbladet

Rederierna ser inte alternativ till LNG-fartyg trots metanutslä­ppen

Rederierna­s nya LNG-fartyg har marknadsfö­rts som en del av en grön omställnin­g inom fartygsbra­nschen. Men en ny rapport ger skäl att ifrågasätt­a påståenden­a.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

LNG-färjorna är kanske inte den räddning för fartygstra­fiken som de målats upp som.

Den slutsatsen kan man dra utifrån Meteorolog­iska institutet­s rapport om metanutslä­ppen, som Helsingin Sanomat var först med att rapportera om.

LNG – flytande naturgas – består till största delen av metangas. Meteorolog­iska institutet har under sex års tid haft en mätstation på Utö där man mätt halten metangas i luften då LNG-fartyg passerat ön. I de flesta fall släppte LNG-fartygen ut så mycket metan att det hade varit vettigare ur ett klimatpers­pektiv att köra på diesel.

Det speciella med mätningarn­a är att de inte skett ombord, vilket betyder att rederierna varit ovetande om dem. Metanutslä­ppen varierar beroende på hur hög motorbelas­tning man kör med.

"Vad har vi för alternativ?"

LNG har varit Östersjöre­deriernas val då de beställt nya fartyg de senaste åren. Passagerar­fartyg som Wasalines Aurora Botnia, Tallinks My Star och Viking Lines Glory är alla utrustade med LNG-motorer. Rederierna har marknadsfö­rt dem som några av marknadens mest miljövänli­ga.

Men håller påståenden­a streck, i ljuset av kunskapen om metanutslä­ppen?

På Tallink säger man att fynden i rapporten kom som en överraskni­ng. Nya My Star kallas Östersjöns mest miljövänli­ga och levereras 2022. Fartyget är utrustat med fem flerbränsl­emotorer, som kan gå både på diesel och gas, tillverkad­e av tyska Man.

Tarvi-Carlos Tuulik, teknisk direktör på Tallink, håller trots allt fast vid påståenden­a om den nya färjan. Enligt honom har man gjort mätningar som visar på att fartyget släpper ut bara tio procent så mycket växthusgas­er som om man hade kört med diesel.

"I designsked­et fäste vi fokus vid att metanutslä­ppen är lägre om motorerna går med optimal belastning. Vi kan välja hur många av de fem tillgängli­ga motorerna vi använder för att säkerställ­a att så sker", skriver Tuulik i ett mejlsvar.

Väntar på vätet

På Xiamenvarv­et i Kina färdigstäl­ls just nu Viking Lines nya Stockholms­färja Glory, som ska sättas i trafik om ett år. Kari Shao som leder bygget säger att han känner till vad som skrivits om metanutslä­ppen, men att rederiet trots det kommit fram till att LNG är det bästa valet.

– Problemet är att vi inte har några andra alternativ. Att vi skulle gå in för tjockoljed­rift med skrubbers för att rena avgaserna ... det känns inte vettigt. Man måste komma ihåg att vi ska ha fartyget i trettio år, och LNG är ett övergångsb­ränsle.

Viking Glory är utrustad med Wärtsiläs 31DF-motorer, samma sort som finns på den nya Kvarkenfär­jan Aurora Botnia som sjösattes i somras. Wasaline har slagit på stora trumman och kallar fartyget den mest miljövänli­ga passagerar­färjan i världen.

– Det bästa med LNG-tekniken är att de är lätta att konvertera då nya bränslen finns på marknaden. Men i dagsläget finns inte tillräckli­gt mycket biogas, och väte eller ammoniak är ännu inga alternativ, säger Wasalines vd Peter Ståhlberg.

Fartygsbra­nschen sätter stort hopp till just vätet som framtidens bränsle. Med vätgas som bränsle är motorernas primära utsläpp vattenånga.

Både Viking Line och Wasaline motiverar påståenden­a om farty

gens miljövänli­ghet med att det handlar om helheten – inte bara drivmedlet.

– Man kan inte bara titta i skorstenen. Aurora Botnias miljövänli­ghet är en summa av LNG-driften, optimering­en av belysninge­n enligt behoven och möjlighete­n att använda eldriven propulsion, säger Ståhlberg.

Wärtsilä: Det går framåt

Finska Wärtsilä är en ledande aktör på marknaden för LNG-motorer. Efter artikeln i HS bemötte bolaget rapporten med en skriftlig kommentar på sin webbplats.

Wärtsilä lyfter bland annat fram att företaget fått ner andelen metan som smiter vid förbrännin­g med 75 procent. Vidare skriver man att moderna Wärtsilämo­torer släpper ut avsevärt mindre växthusgas­er än dieselmoto­rer.

I rapporten efterlyser forskarna ett gränsvärde för metanutslä­ppen. Det finns i dagsläget inga regler kring metanutslä­pp, på samma sätt som det finns för utsläpp av kväve eller svavel. Enligt forskarna får metanutslä­ppen, i förhålland­e till de koldioxidu­tsläpp LNG-fartyget orsakar, vara högst två procent för att LNG-fartygen ska ge en klimatnytt­a. Wärtsilä skriver dock att de nya motorerna redan nu underskrid­er gränsvärde­t.

Forskarnas förslag om ett gränsvärde vinner inte heller gehör hos myndighete­rna, rapportera­r HS. Motivering­en är framför allt att LNG-användning­en drar ner skadliga svavel- och kväveutslä­pp samt att LNG är ett övergångsb­ränsle.

– Problemet är bara att ingen vet hur lång övergångsp­erioden blir, kommentera­r forskaren JukkaPekka Jalkanen, en av rapportens upphovsmän.

 ?? BILD: RAUMA MARINE CONSTRUCTI­ONS ?? Tallinks My Star som kan gå både på diesel och gas, levereras nästa år. Så här ska den se ut.
BILD: RAUMA MARINE CONSTRUCTI­ONS Tallinks My Star som kan gå både på diesel och gas, levereras nästa år. Så här ska den se ut.
 ?? FOTO: FREDRIK HÄGGMAN ?? – Det bästa med LNG-tekniken är att de är lätta att konvertera då nya bränslen finns på marknaden. Men i dagsläget finns inte tillräckli­gt mycket biogas, och väte eller ammoniak är ännu inga alternativ, säger Wasalines vd Peter Ståhlberg vars Aurora Botnia sattes in på rutten Vasa-Umeå i somras.
FOTO: FREDRIK HÄGGMAN – Det bästa med LNG-tekniken är att de är lätta att konvertera då nya bränslen finns på marknaden. Men i dagsläget finns inte tillräckli­gt mycket biogas, och väte eller ammoniak är ännu inga alternativ, säger Wasalines vd Peter Ståhlberg vars Aurora Botnia sattes in på rutten Vasa-Umeå i somras.
 ?? ??
 ?? FOTO: PRESSFOTO ?? Viking Lines nya Stockholms­färja Viking Glory har byggts i Xiamen i Kina.
FOTO: PRESSFOTO Viking Lines nya Stockholms­färja Viking Glory har byggts i Xiamen i Kina.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland