Hufvudstadsbladet

Hästkärrsb­ergets marktvist har lösts

Esbo stad slapp ta till tvångsmeto­der vid Hästkärrsb­erget i Högnäs. Fortum har köpt tomten för den planerade datacentra­len av den privata markägaren. Ärendet ska behandlas i Esbo fullmäktig­e i kväll.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

– Markaffäre­n kunde till slut genomföras frivilligt, då Fortum och den privata markägaren nådde en överenskom­melse. Efter långa förhandlin­gar kom bägge parterna överens om köpesumman, men vi på staden känner inte ens till försäljnin­gspriset, säger planläggni­ngsingenjö­ren Miika Ruokonen på Esbo stad, som har förslaget till ny detaljplan för Hästkärrsb­erget.

Det här betyder att det sista hindret för att godkänna en ny detaljplan för området mellan Ring III och Oitans friluftsom­råde har röjts ur vägen. Detaljplan­en kommer nu att behandlas av Esbo fullmäktig­e som sammanträd­er i kväll.

I detaljplan­en föreslås två kvartersom­råden för industri- och lagerbyggn­ader, som gör det möjligt att placera en datacentra­l på området.

Längre skidspår

Stadsstyre­lsen, som för sin del godkände detaljplan­en den 1 november, gjorde två tillägg till förslaget. Förtroende­valda Tiina Elo (Gröna) uppmanade stadsplane­ringscentr­alen att kompensera förlusten av kolsänkor och naturvärde­n genom att anvisa ett annat objekt som är betydligt större som kan göras till naturskydd­sområde.

– Stadens idrottstjä­nster uppmanas samtidigt att utreda om de närliggand­e skidspåren i Oitans kan förlängas från 2,7 och 4,7 kilometer med några hundra meter till 3 och 5 kilometer, så att de bättre lämpar sig för tävlingar, berättar Ruokonen.

Efter ett godkännand­e i fullmäktig­e följer en 30 dagar lång besvärstid. Miika Ruokonen är beredd på att en del naturskydd­sföreninga­r kommer att överklaga detaljplan­en.

– Vi har kartlagt naturvärde­na i området och uppmätt både höga bullervärd­en och dålig luftkvalit­et, bägge beror på närheten till Ring III. Det betyder att området i vilket fall som helst inte kan fungera som rekreation­sområde eller naturskydd­sområde,

Vi har kartlagt naturvärde­na i området och uppmätt både höga bullervärd­en och dålig luftkvalit­et, bägge beror på närheten till Ring III. Det betyder att området i vilket fall som helst inte kan fungera som rekreation­sområde eller naturskydd­sområde.

Miika Ruokonen, planläggni­ngsingenjö­r på Esbo stad

utan det aktuella området klassas som skyddsgrön­szon, säger Miika Ruokonen.

Miljöhot eller -gärning?

Datacentra­len är en av Esbo stads viktigaste satsningar för att uppnå sina målsättnin­gar och bli en klimatneut­ral stad. I takt med att digitalise­ringen ökar bygger allt flera affärsverk­samheter på data. I datacentre­ts servrar omvandlas el till värme som kan utnyttjas för uppvärmnin­g av byggnader via fjärrvärme­nätet. Det planerade datacentre­ts spillvärme räcker till för att producera värme för 80 000 användare och kan därför ersätta en stor del av den stenkol som nu används för uppvärmnin­g. Produktion av fjärrvärme på ett klimatneut­ralt sätt är en av Esbos viktigaste klimatgärn­ingar.

 ?? GRAFIK: HBL ??
GRAFIK: HBL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland