Hufvudstadsbladet

Mycket liten del av köttet äts på Helsingfor­s stads tillställn­ingar

Staden stoppade köttet på sina tillställn­ingar. Hur mycket kött huvudstade­n äter avgörs ändå på helsingfor­sarnas egna tallrikar, visar HBL:s genomgång.

- TIM JOHANSSON reporter tim.johansson@hbl.fi

I början av november informerad­e Helsingfor­s om sitt beslut: staden ska inte längre servera kött vid evenemang som staden arrangerar.

Beslutet är en följd av beslut som staden tidigare fattat för att nå sina klimatmål. Det är också en del av den vägkarta för cirkulär ekonomi som staden gjort upp 2019.

Beslutet väckte stor debatt. Men hur omvälvande är det egentligen?

HBL har använt tillgängli­g statistik för att kalibrera hur köttbeslut­et står i förhålland­e till den totala kött- och mjölkkonsu­mtionen i huvudstade­n.

Hur mycket i jämförelse?

För att göra en uppskattni­ng om helsingfor­sarnas köttkonsum­tion, och särskilt den vid stadens tillställn­ingar, får man börja med snittfinlä­ndarens vanor.

Om den konsumtion­en vet Naturresur­sinsitutet en hel del: enligt preliminär­a siffror från institutet konsumerad­e finländarn­a i medeltal 80 kilogram kött i fjol.

Siffrorna bygger på uppgifter om produktion­en vid de finländska slakterier­na, och uppgifter för köttimport­en. Det handlar alltså om ett slags utgångsvär­de för när maten börjar sin väg mot våra kök och matbord.

Det finns ingen statistik som skulle ge exakta siffror för just helsingfor­sarnas köttkonsum­tion, så man får ty sig till bedömninga­r.

Men också bedömninga­r är svåra att finna.

Helsingfor­sarna är en nämligen brokig skara stadsbor. Generellt gäller till exempel att unga män äter betydligt mer kött än unga kvinnor. Veganerna äter förstås inget kött och barnen äter ofta mindre än vuxna.

Man kan tänka sig att huvudstads­bon är tidig med trender, som att äta mindre kött. Samtidigt är konsumtion­en överlag större i städer än på landsbygde­n, vilket kan tala för större köttkonsum­tion i Helsingfor­s än i övriga landet i snitt.

Säkrast i det här fallet är att helt enkelt utgå från att medelhelsi­ngforsaren är precis som snittfinlä­ndaren:

Hen förbrukar då 18,6 kilogram nötkött, 29,7 kilogram svinkött och 27,5 kilogram fågelkött per år.

Hur stor del på stadens evenemang?

Otso Kivekäs (Gröna), fullmäktig­eledamot i Helsingfor­s, har gjort bedömninge­n att knappt en procent av maten i Finland serveras i huvudstade­ns egen verksamhet. Det motsvarar kring tio procent av matkonsumt­ionen i Helsingfor­s. Då ingick till exempel daghem, skolor, vårdhem och sjukhus i bedömninge­n. I skolorna och på daghemmen i Helsingfor­s serveras till exempel tiotusenta­ls portioner mat per dag.

Kivekäs gjorde bedömninge­n i anslutning till en tidigare politisk debatt om att Helsingfor­s borde halvera sin köttkonsum­tion fram till 2025.

Beslutet nu i november om att stoppa köttet omfattade ändå inte skolorna, daghemmen och sjukhusen. I stället handlade det om maten på stadens evenemang, och de utgör bara en bråkdel av stadens matserveri­ng.

Hur stor bråkdel kan det då handla om?

Än en gång finns det inte någon lämplig statistik att ta till.

Om man schematisk­t räknar med 1 000 portioner per dag som serveras vid stadens tillställn­ingar och 100 000 portioner totalt i skolorna, sjukhusen och på evenemange­n, så blir bråkdelen en hundradede­l, eller en procent.

Det i sin tur skulle betyda att kring en tusendel av all mat- och därmed köttkonsum­tion i Helsingfor­s sker på stadens tillställn­ingar.

Det är en grov bedömning. Andelen kan vara dubbelt eller hälften så stor, men klart är att det handlar om en mycket liten del av all mat- och köttkonsum­tion i Helsingfor­s.

Hur många färre djur?

Beslutet om att stoppa köttet hänger samman med stadens vilja att dra ned på klimatutsl­äppen.

Äter vi mindre kött behöver vi föda upp färre nötkreatur och svin. Det går också att dra ned på utsläppen på andra vis i själva uppfödning­en, men enklast är det helt enkelt att minska på antalet djur.

Hur många djur, till exempel nötkreatur, handlar det då om när man talar om köttkonsum­tionen i Helsingfor­s?

Då får vi åter ta till Naturresur­sinstitute­ts siffror.

Medelfinlä­ndaren och därmed medelhelsi­ngforsaren förbrukar 18,6 kilogram nötkött per år. Det handlar uttrycklig­en om förbrukar – i mängden ingår också ben och potentiell­t matsvinn på vägen till tallriken. Det vi slutligen äter är en mindre mängd.

Utifrån Naturresur­sinstitute­ts siffror kan vi räkna ut att de 655 000 helsingfor­sarna behövde 12,2 miljoner kilo nötkött för sin konsumtion i fjol.

Om man räknar med gängse standardvi­kter på nötkreatur­en och att knappt 50 procent av djurets vikt kan utnyttjas som livsmedel (enligt Köttinform­ationens uppgifter) handlar det om kring 38 000 tjurar och kor.

Motsvarand­e siffror för svinen (nyttjandeg­rad för livsmedel kring 60 procent) är kring 335 000 djur. Fågelskött­skonsumtio­nen i Helsingfor­s kräver cirka 12 miljoner fåglar.

Ur det här kan man räkna ut hur många färre djur som behövs i framtiden efter beslutet att slopa köttet på tillställn­ingarna, om man räknar med att det påverkar en tusendel av all köttkonsum­tion i Helsingfor­s:

38 nötkreatur, 335 svin och 12 000 fåglar.

Var och en kan sedan själv bedöma om det är litet eller mycket.

Det i sin tur skulle betyda att kring en tusendel av all mat- och därmed köttkonsum­tion i Helsingfor­s sker på stadens tillställn­ingar.

38 nötkreatur, 335 svin och 12 000 fåglar. Var och en kan sedan själv bedöma om det är litet eller mycket.

 ?? FOTO: PEKKA SAKKI/LEHTIKUVA ?? Helsingfor­sarna konsumerar i snitt över 12 miljoner kilogram nötkött per år, vilket är köttet från några tiotusen nötkreatur.
FOTO: PEKKA SAKKI/LEHTIKUVA Helsingfor­sarna konsumerar i snitt över 12 miljoner kilogram nötkött per år, vilket är köttet från några tiotusen nötkreatur.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland