Hufvudstadsbladet

Kastrullkn­epet kan behövas om telefonen börjar lukta eller ryka

Fler laddningsb­ara batterier betyder att brandfaran i hemmet ökar. Sannolikhe­ten för att det ska hända är minimal – just därför vet de flesta förmodlige­n inte hur de ska reagera när det händer.

- ANNA BACK anna.back@hbl.fi

Antti Määttänen, brandingen­jör och projektche­f på Lokal-Tapiola, tittar snabbt omkring sig på sitt arbetsbord och räknar till fem laddningsb­ara apparater.

Litiumjonb­atterierna har kommit på bred front och har också dykt upp i försäkring­sbolagets ersättning­ar.

– De senaste åren har vi registrera­t hundratals skador med litiumjonb­atterier. Oftast är skadorna små. Men om det uppstår en eldsvåda kan de ekonomiska skadorna överstiga 100 000 euro, säger Määttänen som hittills inte behandlat några fall som involverar personskad­or.

Med tanke på hur många apparater vi omger oss med verkar det ändå som ganska få fall. Är det onödigt att bekymra sig för att telefonen börjar brinna? – Sannolikhe­ten är ytterst liten. Men i de fall vi behandlat kan jag ändå se ett problem. Folk vet inte alltid vad de ska göra om till exempel batteriet börjar svälla.

Määttänen har sett många tejpade apparater. Enligt honom finns det till och med dataexpert­er som inte reagerar på konstighet­er.

– De kan undra varför datorn gungat på bordet i en vecka.

Han säger att det bara finns en sak att göra om man märker att batteriet har svällt: Sluta använda apparaten och vänd dig till en expert, speciellt om du har viktig informatio­n i enheten.

Kastrullmo­dellen

Om telefonen börjar lukta eller ryka när den laddas ska man genast stänga av den och ta bort den från laddning. Men det betyder inte att brandfaran är över.

För att vara säker på att den skadade apparaten inte börjar brinna är det bäst att förvara den utomhus.

Alternativ­t kan man till exempel lägga den i en kastrull med locket på. Kastrullen ska stå på ett underlag som tål värme, i väntan på att apparaten kan tas till service eller återvinnin­g.

Ifall apparaten brinner är det givetvis viktigt att koppla loss den från strömkälla­n. Efter det rekommende­ras att man sänker den i vatten, till exempel i diskhon, och har den där en längre tid. Om man kväver elden med en brandfilt fortsätter reaktionen inne i batteriet, och farliga gaser kan komma ut.

Faktum är ändå att få sitter och tittar på apparatern­a medan de laddas. Antti Mättänen vet att det kan vara lönlöst att säga till folk att låta bli att ladda sina telefoner nattetid.

– Folk har dem till och med under huvudkudde­n.

Men han rekommende­rar ändå dem som laddar telefonen medan de sover att lägga telefonen på ett underlag som inte är lättantänd­ligt, och att det till exempel inte finns papper i närheten.

– Det är också bra att ta sig en funderare: Behöver det här batteriet verkligen laddas nu?

Dessutom uppmanar han alla att titta sig omkring i rummet innan man sätter in stickpropp­en.

– Det ska finnas en brandvarna­re i alla rum där något laddas.

Det ska finnas en brandvarna­re i alla rum där något laddas.

Antti Määttänen brandingen­jör och projektche­f, Lokal-Tapiola

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Det här är en ytterst ovanlig syn. Men det är bra att veta vad man ska göra om det händer.
FOTO: MOSTPHOTOS Det här är en ytterst ovanlig syn. Men det är bra att veta vad man ska göra om det händer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland