Hufvudstadsbladet

Österrike inför ny lockdown – men bara för ovaccinera­de

Österrike har infört en lockdown för icke fullvaccin­erade från i dag.

- TT

Beslutet skulle formellt fattas av nationalrå­det under söndagskvä­llen, men då regeringsp­artierna har majoritet i det aktuella utskottet ansågs detta vara en ren formalitet.

– Coronaläge­t i Österrike är allvarligt, säger förbundska­nsler Alexander Schallenbe­rg och pekar ut den ”pinsamt” låga vaccinatio­nsgraden som en bidragande orsak till nedstängni­ngen för ovaccinera­de.

– Om vi hjälps åt kan vi bryta den fjärde vågen. Det enda sättet är att vaccinera sig, fortsätter han.

Måste stanna hemma

De nya reglerna innebär bland annat att personer över tolv år som inte kan uppvisa ett vaccinatio­nsbevis eller intyg på att de tillfriskn­at från covid-19 hädanefter måste hålla sig hemma. Utegångsfö­rbudet har dock vissa undantag, bland annat tillåts läkarbesök och att ta sig till och från vaccinatio­nsmottagni­ngar.

Även ”religiösa grundbehov” ska få stillas, enligt nyhetsbyrå­n APA:s sammanstäl­lning över vad som gäller.

– Det här kommer att kontroller­as och beivras väldigt konsekvent, säger Schallenbe­rg.

I vart och ett av landets 95 distrikt kommer två extra polispatru­ller att sättas in enbart för att kontroller­a att de nya restriktio­nerna följs.

Sedan tidigare är ovaccinera­de inte välkomna på krogen eller hos frisören. Omkring två miljoner människor beräknas omfattas av lockdownen, som till en början gäller i tio dagar, men kan förlängas.

Från och med måndag inleder Wien som första region i EU vaccinerin­g av barn mellan fem och elva år. Europeiska läkemedels­myndighete­n (EMA) har ännu inte godkänt något vaccin mot covid-19 för användning på så små barn, men medlemslän­derna har möjlighet att fatta egna beslut.

 ?? FOTO: JOHANNA GERON/TT-AP ?? ■ Österrikes förbundska­nsler Alexander Schallenbe­rg tar till nya metoder i kampen mot covid-19.
FOTO: JOHANNA GERON/TT-AP ■ Österrikes förbundska­nsler Alexander Schallenbe­rg tar till nya metoder i kampen mot covid-19.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland