Hufvudstadsbladet

EU och Belarus i samtal om gränstvist

EU:s utrikesche­f Josep Borrell och Belarus utrikesmin­ister Vladimir Makei har för första gången talat med varandra om migrantkri­sen vid Belarus gräns till Polen. Polen, Lettland och Litauen överväger att be militärall­iansen Nato om stöd i gränskonfl­ikten

- TT-AP-REUTERS

Telefonsam­talet på söndagen mellan EU:s utrikesche­f Josep Borrell och den belarusisk­a utrikesmin­istern Vladimir Makei handlade om både migrantern­as försök att ta sig till EU från Belarus och EU-hotet om skärpta sanktioner.

I dag möts EU:s utrikesmin­istrar för att diskutera utveckling­en, och restriktio­nsvapnet är fortsatt aktuellt.

I högnivåkon­takten kritiserad­e Makei hotet om utökade och skärpta sanktioner, som han kalllade ”kontraprod­uktiva”.

”Meningslös­heten i sanktioner underströk­s av Belarus” skrev Belarus utrikesmin­isterium i ett uttalande efter mötet.

Frågan är om Borrell lyssnade. I en intervju med den franska tidningen Le Journal du Dimanche inför EU-mötet lät det som att EU redan bestämt sig:

– Vi kommer att ge klartecken till att utöka det rättsliga regelverke­t kring våra sanktioner mot Belarus, så att det kan tillämpas på alla som deltar i att smuggla migranter till detta land, sade Borrell.

Vilja till Natomöte

Kontakten mellan EU och Belarus kom samtidigt som de tre länderna Polen, Lettland och Litauen antydde ökad Natoinblan­dning.

Polens premiärmin­ister Mateusz Morawiecki säger att han och kollegorna i Lettland och Litauen diskuterar om man ska hänvisa till Natostadga­ns artikel fyra. Den ger Natoländer rätt att begära ett krismöte om man anser att landets politiska oberoende, territorie­lla integritet eller säkerhet är hotad.

I en intervju med den polska nyhetsbyrå­n PAP anser Morawiecki att kriteriern­a tyvärr har uppfyllts:

– Det råder ingen tvekan om att det har gått så långt.

”Ett tiotal migranter har dött”

På lördagen uppges drygt 200 personer ha försökt ta sig in i Polen, enligt landets gränspolis.

På söndag eftermidda­g lyckades ett femtiotal personer korsa gräsen. 22 personer, samtliga från Irak, greps kort därefter.

Vid gränsen fortsätter tusentals migranter och flyktingar att sova utomhus under de kylslagna nätterna. Ett tiotal personer har dött, enligt hjälporgan­isationer.

Migrantern­a är från olika länder i Mellanöste­rn. De har flugit till Minsk och senare dykt upp vid gränsen mot Polen. Polen har utlyst undantagst­illstånd vid gränsen och skickat dit omkring 15 000 soldater.

EU håller Belarus, med dess ledare Aleksandr Lukasjenko, ansvarigt för de tusentals personer som samlats vid gränsområd­et.

 ?? FOTO: PAUL ZINKEN/ LEHTIKUVA-DPA ?? ■ ”Jobbar EU på en ny logo?” undrar en demonstran­t i Berlin med en skylt föreställa­nde EU innanför taggtråd och gravkors på utsidan. Demonstrat­ionen hölls till stöd för migrantern­a som hamnat mitt i konflikten mellan EU och Belarus.
FOTO: PAUL ZINKEN/ LEHTIKUVA-DPA ■ ”Jobbar EU på en ny logo?” undrar en demonstran­t i Berlin med en skylt föreställa­nde EU innanför taggtråd och gravkors på utsidan. Demonstrat­ionen hölls till stöd för migrantern­a som hamnat mitt i konflikten mellan EU och Belarus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland