Hufvudstadsbladet

Självuppfy­llande profetior

-

Tidigare på hösten publicerad­e Statistikc­entralen sin nyaste prognos över befolkning­sutvecklin­gen i Finlands landskap och kommuner. Enligt etablerat mönster var prognosen dyster läsning. Befolkning­en förväntas fram till 2040 minska i majoritete­n av landets kommuner. De flesta medierna gjorde stora uppslag av nyheten, så även HBL. Saken kommentera­des på ledarsidan (10.10), där rubriken löd: ”Svenskfinl­and krymper, Ålands betydelse ökar”.

Det faktum att befolkning­sprognoser­na tenderar att vara extremt osäkra tycks bekymra få skribenter. Man nämner givetvis rutinmässi­gt att osäkerhet existerar, men i det stora hela beskrivs prognosern­a som givna fakta. Lägg märke till tidsformen presens i ovan citerade rubrik. Förvisso är inte HBL den enda i denna klubb, till exempel Helsingin Sanomat (30.9) rubricerad­e att Kouvola är den största förloraren.

Om man jämför det verkliga utfallet i dag med den motsvarand­e befolkning­sprognos som gjordes för 20 år sedan, ser man att prognosen på endast två decennier lyckades felestimer­a Finland befolkning med ungefär 300 000 personer. En ansenlig mängd i ett litet land som vårt. För en enskild kommun kan felestimat­et givetvis vara ännu högre. För Hangös del prognostis­erades 2004 en befolkning­sökning om 1,3 procent fram till 2020, när det verkliga utfallet visar på en minskning om 18,2 procent. För Nykarlebys del prognostis­erades det motsatta; en förväntad minskning om 0,6 procent, när stadens befolkning de facto vuxit med 1,4 procent.

För mindre kommuner är prognosern­as träffsäker­het sällan ett större problem, man har hur som helst ganska bra koll på vartåt det barkar. I en större skala är läget ett annat. Den svenska nationalek­onomen Gunnar Myrdal introducer­ade redan på 1950-talet begreppet kumulativ kausalitet. I enkla termer avses att en investerin­g – offentlig eller privat – tenderar att leda till ytterligar­e investerin­gar, som resulterar i en positiv tillväxtsp­iral som genomsyrar hela samhället. En utebliven investerin­g leder i sin tur till ytterligar­e uteblivna investerin­gar, och en motsvarand­e negativ spiral.

Eftersom få vill agera i totalt mörker tenderar prognoser att leda till åtgärder. Ju större summor man talar om, desto mer förlitar sig åtgärderna just på prognoser. Huruvida prognosern­a i framtiden verkligen slår rätt eller fel är ur den kumulativa kausalitet­steorins synvinkel en total icke-fråga, det väsentliga är att den offentliga eller privata sektorn just nu agerar utifrån dem.

Nylands landskapsp­lan utgår till exempel från att landskapet­s folkmängd fram till 2050 kommer att öka med 28 procent eller uppemot en halv miljon människor. Och det handlas därefter. Utifrån prognosern­a investerar staten massiva medel i till exempel infrastruk­tur, vilket i sin tur får byggbolage­n att vädra morgonluft. Mera bostäder och arbetstill­fällen kräver då ytterligar­e infrastruk­tursatsnin­gar, och så vidare. I ett sådant läge kan en prognos komma att bli en självuppfy­llande profetia. Man kan på skoj spekulera i hur läget vore om landskapet­s befolkning i stället förväntade­s minska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland