Hufvudstadsbladet

Oegentligh­eter i internatio­nella adoptioner måste utredas

- MULUKEN CEDERBORG adopterad från Etiopien SABINA SÖDERLUND -MYLLYHARJU adopterad från Taiwan PATRIK SIGMUNDT adopterad från Österrike Läs de övriga underteckn­arnas namn på HBL.fi/Opinion/Debatt

ADOPTION Svenska Yle rapportera­de (29.10) att allvarliga felaktighe­ter i adoptioner granskas i Sverige, och att oegentligh­eter även kan förekomma i Finland. Patrik Lundberg, en av journalist­erna bakom Dagens Nyheters artikelser­ie om svensk internatio­nell adoptionsv­erksamhet, säger att om det är fråga om samma adoptionsl­änder finns det stor anledning också för Finland att granska sina adoptioner. Detta för att samma barnhem adopterat barn till flera olika länder i västvärlde­n, och för att samma advokater och korrupta personer har varit inblandade. Enligt Lundberg har kontrollen varit speciellt dålig i länder som klassats som diktaturer.

Med hänvisning till andra länders utredninga­r av internatio­nella adoptioner, och med tanke på att Finland i många fall använt samma adoptionsk­ontakter som till exempel Sverige, kräver vi att även Finland tillsätter en egen oberoende utredning. Frågan kring adoptioner som inte gått rätt till är inte endast begränsad till Sverige, vars regering nyligen presentera­de direktiven för en utredning som förväntas vara klar hösten 2023, eller Nederlände­rna, vars regering tidigare i år stoppade alla internatio­nella adoptioner efter att en omfattande utredning visat att barn blivit stulna eller köpta från sina biologiska föräldrar.

Vi som underteckn­at denna insändare kräver att staten Finland utreder de internatio­nella adoptioner som skett fram tills i dag, från samtliga ursprungsl­änder som Finland adopterat barn från. Detta inkluderar även adoptioner som skett efter att Haagkonven­tionen ratificera­des. Utredninge­n ska vara oberoende och självständ­ig och inga medlemmar i utrednings­gruppen får ha någon som helst koppling till de adoptionsf­örmedlande adoptionso­rganisatio­nerna.

Utredninge­n bör engagera experter och forskarkom­petenser inom området såsom jurister, historiker och forskare, så att den internatio­nella adoptionsv­erksamhete­n i Finland kan granskas fullständi­gt. Utredninge­n måste få tillräckli­ga resurser såväl personellt, finansiell­t som tidsmässig­t. Utredninge­n måste utöver adoptioner förmedlade av adoptionso­rganisatio­ner även undersöka självständ­iga adoptioner (privatadop­tioner) och den finska statens roll i den internatio­nella adoptionsf­örmedlinge­n i Finland.

Utredninge­n ska innehålla åtgärdsför­slag på hur man säkerställ­er att dagens adoptioner sker rättssäker­t och etiskt. Adoptionsf­örmedlinge­n måste kvalitetss­äkras och följas upp på ett omfattande sätt. Utredninge­n måste säkerställ­a att korruption inte förekommer i samband med adoptioner i dag.

Staten Finland bör slutligen ge tillräckli­ga resurser för att utveckla och sprida kunskap om postadopti­onstjänste­r för adopterade. Adopterade måste med låg tröskel få tillgång till kostnadsfr­ia eller subvention­erade terapitjän­ster eller annan nödvändig psykiatris­k vård för bearbetnin­g av adoptionsr­elaterade trauman. Adopterade bör även kunna ansöka om finansiell­t bidrag för till exempel återresor, på samma sätt som adoptionss­ökande kan ansöka om adoptionsb­idrag vid adoption av ett barn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland