Hufvudstadsbladet

Svenskfinl­and fortfarand­e utan telefonnum­mer

- THOMAS ROSENBERG Lovisa

SAMHÄLLE ”Vem ska man ringa till då man vill tala med nån som har ansvar för språkplane­ringen på svenska i Finland?”, frågar sig Johan Häggman, apropå sin nya rapport för tankesmedj­an Magma, ”Strategier för minoritets­språk – jämförelse­r av relevans för svenskan i Finland”. Och sätter därmed fingret exakt på den ömmande punkten – för det finns ingen sådan instans, organisati­on eller person. ”Ring till Folktinget”, svarar Svenska kulturfond­en (HBL Debatt 27.10), medan Folktinget på samma sida räknar upp allt det goda man gör för att stärka svenskan i Finland – men utan att egentligen svara på frågan.

Precis som Leif Höckersted­t påpekar (HBL Debatt 2.11) är Häggman långtifrån den första att sätta in våra förmenta språkliga privilegie­r i ett jämförande internatio­nellt perspektiv. Redan 1997 varnade den kanadensis­ka språkforsk­aren Kenneth McRae för att finlandssv­enskarnas ställning obeveklige­n kommer att försvagas ifall vi blåögt förlitar oss på landets officiella tvåspråkig­het, och inte aktivt går in för att stärka de svenska strukturer­na. Något också många av oss finlandssv­enska debattörer länge varnat för, oftast för döva öron.

Då vi 2001–2004 arbetade med det så kallade Framtidspr­ojektet inom Svenska kulturfond­en handlade det i huvudsak om just strategisk långtidspl­anering för det svenska i Finland. Däribland också funderinga­r kring hur en nationell språkplane­ring kunde se ut – eller förenklat: vem man ska ringa till. Ett sådant nummer fanns ju inte, och saknas fortfarand­e.

Folktinget hade ursprungli­gen den funktionen, men de ambitioner­na försvann slutligen med 1970-talets Folktingsk­ris.

Det nya ting som uppstod ur ruinerna blev en välkammad samarbetso­rganisatio­n för de politiska partierna, där man (eller snarare partikansl­ierna) kommer överens om hur man ska försvara svensk service, utan att kränga båten. Utöver det har Folktinget alltmer fått funktionen som nationellt informatio­nskontor om den finländska tvåspråkig­heten. Bra i sig, men de verkliga problemen – de är nogsamt utdefinier­ade.

Jag tyckte då, och tycker fortfarand­e, att Folktinget­s mandat borde breddas och förstärkas, med sikte på att återfå det som ursprungli­gen var meningen; att fungera som ett parlament för specifikt svenska frågor. Det tåget har tyvärr gått, speciellt sedan de territorie­lla garantiern­a för svenskan försvann i och med grundlagsr­eformen 2000.

Man satsar sedan flera år det mesta av sitt krut på nationalsp­råksstrate­gin. Väl så, men man borde gå avsevärt längre, i den riktning Häggman pekar ut. Vi behöver förutom ett offensivar­e Folkting en stark och auktoritat­iv enhet på riksplanet, placerad kanske närmast inom Justitiemi­nisteriet, med uppgift att stå för språkplane­ringen på riksnivå. Som Häggman visar i rapporten finns det gott om inspireran­de exempel i andra länder. Det man där menar med språkplane­ring är något vi hos oss av historiska skäl har undvikit som pesten. Så fort någon nämner ordet språkpolit­ik, vare sig det handlar om riks- eller lokalpolit­ik, slutar diskussion­en tvärt, eller går upp i falsett. Ett nationellt trauma vi äntligen borde bli kvitt.

Att vi nu fått en rapport som klart visar vad allt en fördomsfri språkplane­ring kunde innebära är välkommet, men borde självfalle­t ha skett redan för länge sedan. Att också denna rapport viftas bort med att våra finlandssv­enska intressebe­vakare minsann redan gör allt detta är ingen överraskni­ng. Men vore det inte dags att lyfta näsan lite högre? Ett utmärkt tillfälle erbjuds i Åbo den 20–21 november då Folktinget­s ledamöter samlas för att diskutera Folktinget­s framtidsst­rategi. Häggmans recept är ju exakt vad Folktinget borde ta till sig.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland