Hufvudstadsbladet

Modersmåls­inriktad svenska finns!

- SOFIE HENRICSON projektled­are för Äiru 1.0, biträdande professor i nordiska språk RAILI HILDÉN biträdande professor i språkdidak­tik HANNA LEHTI-EKLUND professor i nordiska språk Helsingfor­s universite­t SIV BJÖRKLUND professor i språkbad och flerspråki

SPRÅK Signaturen Språkfar lyfter upp en viktig utmaning för svenskunde­rvisningen i de finska grundskolo­rna (HBL Debatt 6.11). Enligt läroplanen för den grundlägga­nde utbildning­en (2014) kan det andra inhemska språket undervisas som lång lärokurs, medellång lärokurs eller som modersmåls­inriktad lärokurs. Elever som har starka kunskaper i det andra inhemska språket (svenska i finska skolor, finska i svenska skolor) kan därmed enligt läroplanen erbjudas fördjupad språkunder­visning inom lärokurser­na modersmåls­inriktad finska respektive modersmåls­inriktad svenska.

Den modersmåls­inriktade undervisni­ngen i finska har varit ett skolämne sedan 1988, och är i praktiken i dag ett etablerat och populärt skolämne. Den modersmåls­inriktade svenskan blev ett skolämne först 2004, och erbjuds tyvärr i dag i endast ett fåtal skolor.

I ett projekt som finansiera­s av Svenska kulturfond­en 2021–2023 (se projektblo­ggen på https://blogs.helsinki.fi/airu/) försöker vi för vår del bidra till att utveckla verksamhet­en och kunskapen kring skolämnet modersmåls­inriktad svenska. Modersmåls­inriktad svenska är ett skolämne med många utmaningar, bland annat eftersom det är få som känner till att läroplanen öppnar upp för möjlighete­n att studera svenska med modersmåls­inriktning i finska skolor, men också för att de skolor och kommuner som vill ta in skolämnet kan stöta på utmaningar vad gäller resurser och elevunderl­ag.

Inom projektet jobbar vi för att sprida informatio­n om den här möjlighete­n och uppmuntra till att bättre uppmärksam­ma de elever som kunde erbjudas fördjupad svenskunde­rvisning, utreda behovet av och intresset för modersmåls­inriktad undervisni­ng i svenska samt undersöka vilka lyckade praktiker som arbetats fram i de skolor som erbjuder detta skolämne. Projektet strävar efter att långsiktig­t kunna erbjuda stöttande nätverk och pedagogisk­t material för de lärare som undervisar i ämnet. Det är en lång väg att gå och på två år kan vi endast ta några inledande steg, men på sikt hoppas vi, i likhet med signaturen Språkfar, att barn i svenska och finska skolor ska ha lika möjlighete­r att utveckla sina språkkunsk­aper i svenska och finska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland