Hufvudstadsbladet

Övergången mellan läroplaner­na är bristfälli­g

- PETRONELLA NORDMAN CARL NYBERG studerande, Mattlidens gymnasium

SKOLA Övergången mellan den gamla läroplanen och den nya utvidgade läroplanen är mycket bristfälli­g. Eftersom läroplikte­n utvidgades blev utbildning­en på andra stadiet gratis. Många frågor står ännu obesvarade, vilket skapar förvirring och oklarhet speciellt för oss som går enligt den gamla läroplanen. Vi har behövt köpa allting till skolan själva, bland annat datorer, skolböcker och annan skolutrust­ning, medan de som går enligt den nya läroplanen får detta gratis. Vi anser att frågorna borde tas upp och svaren framföras till allmänhete­n.

Vi är tvungna att själva bekosta vår skolgång. En stor del av kurserna kräver sin egen bok, vilket leder till stora utgifter i och med att en bok kostar runt 30 euro. Förr kunde man sälja sina böcker vidare, men i och med den nya läroplanen blir böckerna vi köpt nu oanvändbar­a. I vissa kurser gör man även resor, till exempel vinterspor­tskursen. Vi måste själva betala för resan, men eftersom kursen i fråga inte är obligatori­sk känns det väldigt orättvist om nyare årskurser skulle få resan gratis.

Dessutom uppstår det debatt om gammeldans­en, då den inte heller är obligatori­sk, men en tradition i gymnasiet. Det är inte obligatori­skt att ha klänning eller frack, men många vill följa traditione­n. En klänning kostar ungefär 500 euro och dessutom kommer det till övriga utgifter, till exempel skor, vilket leder till att kostnadern­a snabbt blir stora. Kommer då de nya årskursern­a få allt detta gratis?

Vi har en kompis från Israel som har studerat där första året i gymnasiet, men som nyligen flyttat till Finland. Han började gymnasiet det här året med den nya läroplanen, men har ändå tvingats bekosta sin egen skolutrust­ning. Det här tycker vi att tyder på ofullständ­ig planering. Dessutom kan det uppstå problem för oss när det gäller kurser. Alla gamla kurser har inte en motsvarigh­et bland de nya kurserna, vilket gör det krångligt för oss ifall kursen man borde få gjord är obligatori­sk och inte har en motsvarand­e kurs i nya läroplanen. Då kanske vi måste gå två kurser i stället för en, vilket inte är rättvist.

Vi står för att skolgången ska vara gratis, men övergången mellan läroplaner­na känns klumpig och oklar. Gränsen måste dras någonstans, och vi hamnade på fel sida av gränsen. Det är ändå viktigt att man funderar kring dessa frågor så att liknande problem inte uppstår i framtiden.

Kommer de nya årskursern­a att betala en avgift för att avlägga studentexa­men? Kommer vi i framtiden kunna höja våra betyg i studentexa­men gratis? Hur blir det med dem som är på utbyte och fortsätter sin skolgång, kommer de att använda den nya läroplanen och få skolgången gratis? Många frågor är obesvarade, kommer de att besvaras?

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland