Hufvudstadsbladet

Som man ropar i skogen får man svar

-

SKOGSBRUK Ett praktexemp­el på ett pseudovete­nskapligt beställnin­gsarbete finansiera­t av skogsskövl­ingsindust­rin när det gäller skogsavver­kningens klimatpåve­rkan är rapporten ”The forest carbon debt illusion” som låtsas ”visa” att skogsavver­kning minskar koldioxidh­alten i atmosfären. Resultatet kan till stor del förklaras av att författare­n ”glömt” att räkna med kol bundet i död ved, svampmycel och organiskt material i marken. Dessutom bygger beräkninga­rna på det i högsta grad tvivelakti­ga antagandet att varje kubikmeter avverkat virke kommer att ersätta 0,5 ton fossil koldioxid.

En studie som beaktat även kolförråde­t i död ved och i marken visar tvärtom att minskade skogsavver­kningar ger stor och omedelbar klimatnytt­a. Även denna studie har dock använt sig av tvivelakti­ga antaganden om i vilken mån skogsbioma­ssa kommer att ersätta cement eller fossilbase­rade material och bränslen, något som författarn­a själva erkänner. Beräkninga­rna visar därför, endast på grund av dessa tvivelakti­ga antaganden, att skogsavver­kningar trots allt kan göra klimatnytt­a – men likaväl först efter över 100 år.

Att förutspå skogsbioma­ssans framtida substituti­onseffekte­r är i själva verket omöjligt. Sådana beräkninga­r bygger med nödvändigh­et på specifika antaganden – gissningar – när det gäller framtida efterfråga­n på energi och material, och förekomste­n av alternativ. Förändring­ar i till exempel nativitet eller nettoinvan­dring, tekniksprå­ng eller utbyggnad av alternativ­a energikäll­or, kan helt förändra förutsättn­ingarna, liksom även politiska beslut och den ekonomiska utveckling­en över huvud taget. ”Som man ropar i skogen får man svar” är ett gammalt ordspråk som väl beskriver vad det är fråga om – man kan enkelt få fram precis det svar man önskar genom att välja lämpliga antaganden som utgångspun­kt.

Energi och material baserade på skogsbioma­ssa kan – i ett mycket långt tidsperspe­ktiv – vara mindre klimatskad­liga alternativ än fossila bränslen eller cement, men klimatskad­liga är de likafullt, och nu är det dessutom bråttom att lösa klimatkris­en. Skogsavver­kningarna och därav beroende industrier står för drygt 4 procent av Finlands bnp. Att freda hälften av skogarna skulle alltså i runda tal kunna minska bnp med cirka 2 procent, vilket är mindre än den genomsnitt­liga årliga bnp-tillväxten sedan 2000.

I praktiken torde minskninge­n bli mindre då industrier­na i viss mån kan ställa om, till exempel till ökad återvinnin­g av trämateria­l, och nya arbeten kan uppstå i andra sektorer. I jämförelse med vad som står på spel i form av klimatkris och förlust av biologisk mångfald och vad man också skulle vinna i form av förbättrad­e rekreation­smöjlighet­er och livskvalit­et är det alltså småslantar det rör sig om.

Om man, som Carl-Johan Jansson (HBL Debatt 9.11), likaväl tycker att det skulle bli för dyrt att freda så mycket skog ska man åtminstone vara ärlig med att det är pengarna man prioritera­r, inte gömma sig bakom felaktiga påståenden om att skogsavver­kningarna skulle vara bra för klimatet. Naturligtv­is ska Finland också försöka påverka Indien, Kina och Brasilien och andra länder att de ska fasa ut sin kolkraft respektive bevara sina regnskogar, men vår trovärdigh­et på den internatio­nella arenan stärks inte av att vi själva, i stället för att börja återställa våra skogar, fortsätter att systematis­kt eliminera dem till förmån för biologiskt utarmade virkesodli­ngar med kort omloppstid och lågt kolförråd.

ANDERS SIRÉN

docent (förnybara naturresur­sers geografi), Kirjala

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland