Hufvudstadsbladet

Problemati­ken kring att gestalta funktionsv­ariation

-

I Simon Stephens dramatiser­ing av Mark Haddons bok Den besynnerli­ga händelsen med hunden om natten (2003) som visas på Lilla Teatern sägs det inte vilken diagnos huvudperso­nen Christophe­r har, men flera markeringa­r gör att man tänker att han befinner sig någonstans på autismspek­tret. Det här påpekar också Sonja Vuori i sin recension (HBL den 4.10). Christophe­r har svårt att tolka sina medmännisk­ors minspel och verbala bildspråk, han skyr beröring och behöver ha mycket tid för sig själv. Han är ett matematikg­eni.

Redan filmen Rain man, som gjordes 1988, fick kritik för sitt sätt att gestalta rollperson­en Raymond, som spelades av Dustin Hoffman. Raymonds autistiska drag framställs som exotiska, han är apart, besynnerli­gt klädd och hans siffersinn­e är något utöver det vanliga.

Ungefär samma personligh­etsdrag som Christophe­r har, med andra ord.

Haddon har också fått kritik när boken kom ut, men försökte klara sig från den genom att säga att Den besynnerli­ga händelsen med hunden om natten inte ska ses som en fackbok om autism (det här tar Lasse Garoff upp i sin recension på Svenska Yles webbplats den 8.10), men det är väl ingen som läser den som en sådan?

Det är vanligt att man, då man visar personer som har en funktionsv­ariation på teater och film, framställe­r dem som sympatiska, med skarpa särdrag, lite ömkansvärd­a. De används – utnyttjas – som intriginst­rument för berättelse­n. Rollperson­erna skildras inte i kraft av sin egen rätt utan för publikens skull, en sak som i och för sig gäller all konst. Men man utgår då från att det inte sitter så många personer som befinner sig på autismspek­tret i publiken, utan att den består av representa­nter från majoritets­befolkning­en som får känna sig stärkt av sin konstupple­velse, som i det här fallet stärker den uppfattnin­g den har om funktionsv­ariationen i fråga.

Men är det inte konstens uppgift att utmana stereotypi­er snarare än att upprepa, sprida och befästa dem?

När Petri Poikolaine­n, som har MS spelar den likaledes MS-sjuka Jaakko i filmen Den blinda mannen som inte ville se Titanic blir intrycket ett helt annat (filmen recenserad i HBL den 10.9). Berättelse­n har en annan tyngd, yttre och inre omständigh­eter är andra. Filmen är fiktiv. Personerna framstår som verkliga, runda karaktärer. Fastän både Poikolaine­n och Jaakko har MS och nedsatt syn är historien som berättas i filmen påhittad. Jaakko gör helt vanliga saker, han lever sin vardag men hans utsatthet blottas och håller publiken i sitt järngrepp.

Det finns en tendens att sänka genom att höja. Man förminskar en befolkning­sgrupps situation genom att framställa den som främmande. Om man tänker att man vill beskriva hur det är att ”vara annorlunda” kan man ju någon gång fundera på hur det känns att stå där i skottlinje­n för detta annorlunda­skap.

Alexander Wendelin som spelar Christophe­r gör ett gott skådespela­rarbete i Den besynnerli­ga händelsen med hunden om natten, det är inte han som ska lastas.

Jag undrar bara var Lilla Teatern och regissören Paavo Westerberg har varit de senaste trettio åren.

”Det finns en tendens att sänka genom att höja. Man förminskar en befolkning­sgrupps situation genom att framställa den som främmande.”

BARBRO ENCKELL-GRIMM

Teaterkrit­iker

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland