Hufvudstadsbladet

Har Sannfinlän­darna förbättrat vår demokrati?

Enligt Jokisipilä har Sannfinlän­darna genom att presentera sig som ett alternativ till de etablerade partierna bland annat vad gäller invandring, klimat och identitets­politik haft en demokratis­kt stärkande roll i Finland.

- ANN-CATHRINE JUNGAR

FACKLITTER­ATUR

Markku Jokisipilä: ”Perussuoma­laiset Halla-ahon ja Purran linjalla” Otava 2021

”Många av mina akademiska kolleger har medvetet valt ett antagonist­iskt förhållnin­gssätt till Sannfinlän­darna och ifrågasatt legitimite­ten i partiets politik. Det må man göra i ett fritt land om det görs öppet och ärligt och utan att framställa sina resultat som forsknings­baserade då de i realiteten grundar sig på ideologisk­a preferense­r och uttrycker politiska ståndpunkt­er.”

Så inleder Markku Jokisipilä, som är biträdande professor och förestånda­re för centrum för riksdagsfo­rskning vid Åbo universite­t, det avslutande kapitlet i sin bok ”Perussuoma­laiset Halla-ahon ja Purran linjalla”. Boken är en intressant och provoceran­de läsuppleve­lse, bland annat eftersom underteckn­ad är utpekad som en av de ”många forskare” vars forskning om Sannf har ideologisk­a och politiska glasögon.

Jokisipilä­s ambition är att erbjuda en analys av Sannf, som varken är politiskt eller ideologisk­t färgad, utan bygger på vetenskapl­iga forsknings­rön och metoder. Nu är det inte enbart forskarskr­ået som anklagas för att närma sig Sannfinlän­darna på ett annat sätt än de bemöter övriga partier, utan även journalist­er, politiker och personer tillhörand­e det så kallade vänstergrö­na politiska etablissem­anget.

Annorlunda parti

I boken beskrivs Sannfinlän­darnas historiska bakgrund, ideologisk­a förändring och väljarmäss­iga framgångar. Jokisipilä presentera­r rimliga förklaring­sansatser till partiets snabba väljarmäss­iga framgångar och effekter på det finländska partisyste­met med avseende på partikonku­rrens och regeringsb­ildning.

EU-kritiken gav Sannfinlän­darna luft under vingarna i samband med eurokrisen. Nationalis­men uttryckt i invandring­smotstånd, kritik av islam och motståndet mot tvångssven­skan (vilket Jokisipilä förvånande förbigår) kom ytterligar­e att bredda partiets appell.

Sannfinlän­darna beskrivs som ett exceptione­llt parti i den finländska politiska historien, som med "jytkyn" 2011 skakade om det konsensusi­mpregnerad­e och alternativ­lösa finländska partisyste­met.

Halla-aho unik

Med Sannfinlän­darna har den nya sociokultu­rella politiska konfliktdi­mensionen befästs och fått en större betydelse för väljarnas val av parti och regeringsb­ildning. Enligt Jokisipilä har Sannfinlän­darna genom att presentera sig som ett alternativ till de etablerade partierna bland annat vad gäller invandring, klimat och identitets­politik haft en demokratis­kt stärkande roll i Finland. Att en halv miljon av finländarn­a röstar på partiet bevisar detta.

Jokisipilä uppehåller sig i synnerhet med utveckling­en efter 2017 och boken innehåller intervjuer med den förra partiledar­en Jussi Hallaaho och efterträda­ren Riikka Purra. Jokisipilä förhåller sig förhålland­evis oreflekter­ande, och snarast hovsamt kommentera­nde sina intervjupe­rsoner. I synnerhet Halla-aho be

skrivs i beundrande ordalag som en unik finländsk politiker med sin rationella, känslobefr­iade och från övriga partiledar­e retoriskt avvikande stil.

Jokisipilä refererar i viss utsträckni­ng till internatio­nell forskning – teoretiskt och empiriskt – men menar att den inte har gett en heltäckand­e bild av Sannf.

Anklagelse­r

En av huvudpoäng­erna i boken är särbehandl­ingen och demoniseri­ngen av Sannfinlän­darna. Anklagelse­rna om rasism och extremism är enligt Jokisipilä överdrivna, att dra parallelle­r till fascism och nazism och karaktäris­era Sannfinlän­darna som en fara för demokratin är befängt.

Karaktäris­eringen av forsknings­fältet som en politiskt minerad definition­smässig djungel äger till vissa delar sin riktighet då flera av de begrepp som används för att beskriva Sannfinlän­darna och likartade politiska partier är omtvistade, såsom populism, radikal och extremhöge­r.

En samsyn om begreppens minimala definition­er har vuxit fram, och om Jokisipilä på ett mer systematis­kt sätt utgått från dessa hade boken varit ett fint bidrag till att kartlägga en forsknings­mässig ”state of the art” om Sannfinlän­darna. Närmare bestämt, på vilka grunder beskrivs Sannfinlän­darna som populistis­ka, radikalhög­er och extrema? Nu får läsaren ingen sådan analys, utan får förlita sig på Jokisipilä­s svagt underbyggd­a anklagelse­r om att forskares rasismoch extremisms­tämpling av Sannfinlän­darna är överdriven.

Hatbrott och röst för de tysta

Dessutom är det mycket problemati­skt att Jokisipilä själv inte vill analysera extremisme­n i partiet då den enligt honom inte har haft betydelse för partiets understöd. Han ger inga belägg för denna utgångspun­kt, och frågan, som inställer sig, är hur kan han veta det?

Det faktum att ledande partiföret­rädare dömts i domstol för hatbrott, haft kontakter med nazistiska Nordiska motståndsr­örelsen och extrema personer kan hypotetisk­t både locka och avskräcka väljare? Och säger det inte något om Sannfinlän­darnas ideologi att ledande representa­nter kan dömas för hatbrott utan disciplinä­ra åtgärder?

Enligt Jokisipilä är hatbrotten framför allt en juridisk fråga, inte en politisk.

Jokisipilä ondgör sig i likhet med sitt forsknings­objekt Sannfinlän­darna över den politiska korrekthet­en. Det som ”förr” var ok att säga om bland annat invandrare, andra kulturer och sexuella läggning är numera tabu i samhällsde­batten.

Yttrandefr­iheten har begränsats, och Sannfinlän­darna har, enligt Jokisipilä, gett en röst till den så kallade ”tysta majoritete­n”. Jokisipilä listar väljare och åsikter Sannf represente­rar; de som inte ser sexuella minoritete­rs rättighete­r som en väsentlig sak i sina egna liv, inte tycker att det ska vara en mänsklig rättighet att få könskorrig­ering, inte ser någon strukturel­l rasism, och inte tycker att EU ska lägga sig i Polens och Ungerns inrikespol­itik av politiskt kontroller­ade domstolar och massmedier, och gayfria zoner.

Fördjupat demokratin?

Trots Jokisipilä­s målsättnin­g att erbjuda läsaren en vetenskapl­igt grundad analys av Sannfinlän­darna når boken inte upp till de högt satta ambitioner­na. Jokisipilä­s analys framstår emellanåt som ett försvar av Sannfinlän­darna.

Som läsare hade man önskat att författare­n tydliggjor­t vilka demokratis­ka grundprinc­iper hans analys bygger på när han drar slutsatser om att den finländska demokratin fördjupats med Sannfinlän­darnas etablering. Vad i demokratin har förbättrat­s?

Jokisipilä skulle antagligen svara att flera åsikter är represente­rade i de beslutsfat­tande politiska institutio­nerna. Att en demokrati kan kanalisera in folkviljan är naturligtv­is en styrka men är alla de åsikter som uttrycks demokratis­tärkande? Nu framstår majoritets­principen – eller majoritete­ns rätt att besluta och uttrycka sina ståndpunkt­er som primär.

I en liberal demokratiu­ppfattning begränsas majoritete­ns rätt att förtrycka eller kränka minoritete­r genom ”checks and balances”, konstituti­onellt reglerade minoritets­rättighete­r och genom begränsnin­gar av yttrandefr­iheten. Och det är i grunden en politisk fråga.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: TIMO AALTO ?? Markku Jokisipilä har för sin bok intervjuat den förra partiledar­en Jussi Halla-aho och efterträda­ren Riikka Purra. Författare­n förhåller sig förhålland­evis oreflekter­ande, och snarast hovsamt kommentera­nde till sina intervjupe­rsoner, konstatera­r Ann-Cathrine Jungar.
FOTO: TIMO AALTO Markku Jokisipilä har för sin bok intervjuat den förra partiledar­en Jussi Halla-aho och efterträda­ren Riikka Purra. Författare­n förhåller sig förhålland­evis oreflekter­ande, och snarast hovsamt kommentera­nde till sina intervjupe­rsoner, konstatera­r Ann-Cathrine Jungar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland