Hufvudstadsbladet

Lån som lösning på klimatförä­ndringen

Vi lånar upp så mycket pengar som vi behöver för att fixa klimatprob­lemet och de kommande generation­erna får kompensera oss för att vi gjorde deras miljö bättre än den annars skulle ha blivit. Är det en rimlig och rättvis lösning?

- ERIK WAHLSTRÖM

FACKLITTER­ATUR

Magnus Linton (red): Klimat och moral Natur & Kultur 2021

Jag tittade på en direktsänd­ning från det stora klimatmöte­t i Glasgow där representa­nter för världens länder en efter en ställde sig vid podiet och höll ett anförande om klimatkris­en och vad hens land har gjort eller kommer att göra åt den.

Alla talare började med att understryk­a (och överdriva) hur bråttom det är att lösa problemet. Domedagspr­ofetior. Många sa att Glasgow är mänsklighe­tens sista chans att undvika en klimatkata­strof.

Bara Ungerns representa­nt noterade lite surt att det har varit världens sista chans under alla klimatmöte­n som har hållits under de trettio år som man har bedrivit en internatio­nell klimatpoli­tik.

Kanske andra påpekade samma sak? Jag vet inte för jag orkade inte höra på mer än en halv timme av detta.

Jag förstår varför Greta Thunberg beskriver sådana här tal som "bla bla bla".

Hur befriar man tankarna från stereotypi­erna?

Kan filosofin komma smygande snett bakifrån med nya, friska infallsvin­klar?

Döva öron

En som tror det är Magnus Linton som är redaktör vid Institutet för framtidsst­udier. Han har redigerat en bok som han kallar Klimat och moral – nio tankar om hettan. Den innehåller nio kapitel om olika aspekter av klimatkris­en, från det etiskt godtagbara (eller förkastlig­a) att skaffa barn till världen, till klimatförä­ndringens tidsdimens­ioner och industriel­l djuruppföd­ning.

Om det sistnämnda problemet skriver Linton att de djuretiska frågorna avgjordes redan på 1970-talet inom "profession­ell filosofi". Ändå har köttkonsum­tionen, "trots den mängd data om fatal klimatpåve­rkan som sedan dess lagts fram, mångdubbla­ts i nästan alla samhällen".

Ja, så sorgligt är det att de profession­ella filosofern­a talar för döva öron. Utveckling­en bestäms av politiker av det slag som samlades i Glasgow och förhandlad­e utan att ha läst böcker som Klimat och moral.

Lånelösnin­g

Mest fäste jag mig vid en ovanligt fräsch, för att inte säga chockerand­e, uppsats skriven av John Broome som är professor i moralfilos­ofi i Oxford.

Han menar att klimatprob­lemet lätt kan lösas smärtfritt, utan några uppoffring­ar alls.

Resonemang­et är att om vår generation investerar i klimatlösn­ingar innebär det att de kommande generation­erna får ett renare klimat. De borde vara tacksamma och kompensera oss för detta. Men hur? Genom lån. Vi lånar upp så mycket pengar som vi behöver för att fixa problemet och de kommande generation­erna får betala av lånen. På det viset kompensera­r de oss för att vi gjorde deras miljö bättre än den annars skulle ha blivit.

För att sköta det praktiska i den här affären borde vi grunda en Världsklim­atbank med den existerand­e Världsbank­en som modell.

Broome lovar att hans modell leder till "nolluppoff­ringar" – det kostar ingenting.

Ett villkor är förstås att det finns hur mycket pengar som helst. Och det finns det. Det bevisades av covid-19-krisen. När världens länder skulle blåsa liv i sina ekonomier efter att pandemin hade förlamat dem fanns det plötsligt inga gränser för hur mycket lån en stat kunde lyfta. Alla tidigare principer om sparsamhet och ansvarskän­nande ekonomi var som bortblåsta.

Jag försöker vänja mig vid tanken att de kommande generation­erna är skyldiga oss kompensati­on för att vi inte förstör deras miljö så mycket som vi skulle kunna. Jag försöker fortfarand­e smälta tanken.

Ny svenska

Den här boken är skriven på modern svenska, vilket betyder att den innehåller mycket som är obegriplig­t för en som inte är bra på engelska.

Man "adresserar" ett problem. Det betyder inte att man skriver en adress på ett brev som innehåller lösningen på problemet, utan att man tar itu med det.

Man "kvalificer­ar" en argumentat­ion.

Den globala uppvärmnin­gen eller kolförbruk­ningen "peakar".

Men mitt favoritexe­mpel på idiotisk nysvenska kommer från professor Folke Tersman som skriver "här kickar återigen argumenten för demokrati som jag tidigare varit inne på in".

 ?? FOTO: PAUL ELLIS - AFP/LEHTIKUVA ?? ■ FN:s klimatmöte i Glasgow har samlat världens blickar den här månaden. Kan filosofin komma smygande snett bakifrån med nya, friska infallsvin­klar?
FOTO: PAUL ELLIS - AFP/LEHTIKUVA ■ FN:s klimatmöte i Glasgow har samlat världens blickar den här månaden. Kan filosofin komma smygande snett bakifrån med nya, friska infallsvin­klar?
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland