Hufvudstadsbladet

I fjol sjöng lucia inför en tom domkyrka

- VERA ARHIPPAINE­N vera.arhippaine­n@hbl.fi

Det har snart gått ett år sedan Ingrid Enckell blev vald till Finlands lucia. Ett uppdrag som visade vara mer utmanande än hon kanske riktigt hade förväntat sig.

– En vecka efter att jag blivit vald blev det klart att det inte får vara några tärnor med mig i kyrkan, berättar hon för HBL.

Luciatradi­tionen i Finland går tillbaka till slutet av 1800-talet. Sedan 1950 har Finlands lucia utsetts och är därmed en gammal finlandssv­ensk tradition. Till följd av pandemin var fjolårets lucia en annorlunda upplevelse. Den trettonde december för drygt ett år sedan sjöng Ingrid Enckell, Finlands lucia 2020, ensam i en tom domkyrka. Hennes besök och uppträdand­en blev färre än tidigare år, och samtliga måste ordnas utomhus.

I dag bor Enckell i Italien, och det är där HBL får tag på henne via videosamta­l. Hon har tagit ett mellanår och kommer att tillbringa hösten i Florens där hon går på språkkurs. Det är en glad, och aningen solbränd, före detta lucia som berättar om fjolårets upplevelse­r.

– Jag är tacksam för att ha fått vara lucia just det året. Det kändes speciellt och det var en tid då många behövde sången och ljuset, säger hon. Lite nervöst var det, berättar hon. – Arrangörer­na berättade för oss kandidater att de inte visste hur konsertern­a kommer se ut, hur kröningen kommer att bli, så när vi kandiderad­e var mycket ännu öppet, säger hon.

Innan Enckell ställde upp som kandidat funderade hon på om det var värt det mitt under studentskr­ivningarna. Hon bestämde sig ändå för att göra det eftersom det var för ett fint ändamål.

– Jag tänkte att antingen blir man vald eller så blir man inte det. Jag bidrar ändå till insamlinge­n för välgörenhe­t, säger Enckell.

Strax efter att hon blivit vald blev det ändå klart att hon inte fick ha vare sig tärnor eller publik med sig i kyrkan. I stället skulle hon få uppträda ensam utan körens stöd.

– Jag var jättestres­sad över det och funderade på om jag över huvud taget kommer att klara det, säger Enckell.

Hon klarade det – det kan alla som tittade på direktsänd­ningen från domkyrkan intyga. Enckell uppträdde också med tre solosånger, då tidigare lucior sjungit bara en sång solo.

Andra tankar som slog mig var: ’tänk om jag snubblar’, ’tänk om kronan inte hålls på plats’, ’tänk om stearinet börjar droppa’.

– Om jag inte hade haft tidigare scenerfare­nhet hade det varit mycket svårt. Solosång har länge varit min grej och jag har stått på scenen sedan jag var barn. Det hjälpte mig genom stressen, säger hon.

Ensam i direktsänd­ning

Enckells upplevelse av kröningsda­gen var en annan än den man kunde se på andra sidan tv-rutan.

– I kyrkan kändes det lite som att vara med i en filminspel­ning, berättar hon. Hon kunde ta små pauser ibland när hon visste att tv:n visade klipp av tärnorna som spelats in tidigare.

– Jag fick dricka vatten och hann rätta till läppglanse­t. Normalt är det inte så, säger Enckell.

Att uppträda inför tomma kyrkbänkar och tv-kameror i direktsänd­ning var något av en utmaning. Hon minns att hon saknade ögonkontak­ten och samhörighe­t med de runt henne. Att lyckas utan en publiks gensvar och genom en skärm kändes svårt.

– Le, le, le, tänkte jag, men det fanns ingen att le mot, bara kameror, säger Enckell.

Enckell minns att hon tänkte på att många hon känner tittar på henne nu.

– Andra tankar som slog mig var: ”tänk om jag snubblar”, ”tänk om kronan inte hålls på plats”, ”tänk om stearinet börjar droppa” ...

– Kronan är ändå stadigare än den ser ut! Den är specialgjo­rd för dig. Den är inte bekväm men du hinner vänja dig. Det är lite som att gå in ett par skor, säger Enckell.

Efter kröningen fick Enckell stå utanför kyrkan och vinka men bara gå ner en liten bit för trappan. Luciafölje­t uteblev. Det blev middag i kryptan, men de flesta tärnor deltog via videosamta­l. Sedan åkte hon hem för att kolla på sändningen för första gången.

– Jag visste inte hur det sett ut på tv. Det var en väldigt annorlunda stämning i kyrkan än den i sändningen. Körsångern­a var inspelade tidigare så de hörde vi inte. Men jag är glad att de flesta fick se och uppleva stämningen i sändningen.

Hur kändes det att se på inspelning­en efteråt? – Det är alltid lite pirrigt, men jag är van att lyssna på mig själv sjunga. Jag fick också mycket fin respons. Mitt instagramk­onto nästan exploderad­e under kvällen och slutade helt att fungera.

Det som hon fått uppleva beskriver hon som något av det bästa hon varit med om.

– Det var ju lite ledsamt att inte få uppträda inför en fullsatt kyrka och att inte ha något luciafölje. Men trots det var det en givande upplevelse och det finns inte en sekund som jag inte är tacksam över, säger hon.

Vanligtvis fortsätter luciabesök­en fram till den sjätte januari, men i fjol var det ganska lugnt redan kring jul.

Enckell förutspår att årets lucia kommer att få ett fullspäcka­t schema. Hon kommer också själv att få chansen att ta på sig ljuskronan igen, eftersom besöken är så många att också tidigare lucior har kallats in för att hjälpa till.

– Jag trivs som fisken i vattnet i Italien, men jag ser också fram emot att komma hem och få lussa. Jag har redan en hel del inbokat, säger hon.

Var det något som förvånade dig lite extra med att vara lucia? – Det hela var ögonöppnan­de på många sätt. Jag visste att det var uppskattat, men att själv få se hur många som behöver lucia gjorde intryck. Det är en viktig tradition som jag är glad att vi har i Finland. Det är så mörkt och de finns så många som är ensamma. Alla kan sprida ljus och glädje, att vara lucia är ett sätt.

Har du tips för den blivande lucian? – Ta vara på varenda sekund! Inte bara kröningsda­gen utan hela tiden. Efteråt är det världens finaste grej att se tillbaka på.

Det är en viktig tradition som jag är glad att vi har i Finland. Det är så mörkt och det finns så många som är ensamma. Alla kan sprida ljus och glädje, att vara lucia är ett sätt.

 ?? FOTO: KARL VILHJÁLMSS­ON ?? ■ Ingrid Enckell framförde tre solosånger i domkyrkan.
FOTO: KARL VILHJÁLMSS­ON ■ Ingrid Enckell framförde tre solosånger i domkyrkan.
 ?? FOTO: KARL VILHJÁLMSS­ON ?? ■ Strax efter kröningen, utanför kyrkan, fick lucian Ingrid Enckell sällskap av sex tärnor från luciakören.
FOTO: KARL VILHJÁLMSS­ON ■ Strax efter kröningen, utanför kyrkan, fick lucian Ingrid Enckell sällskap av sex tärnor från luciakören.
 ?? FOTO: EUGENIO GOGGIOLI ?? ■ Ingrid Enckell tog studenten från Tölö gymnasium våren 2021. Nu tar hon ett mellanår och tillbringa­r hösten i Florens. Den nordiska luciatradi­tionen är för de italienska kompisarna okänd. – Vissa har tyckt att det låter lite som en religiös kult, säger Enckell. Men efter lite mer förklaring har de tyckt att det låter som en fin tradition.
FOTO: EUGENIO GOGGIOLI ■ Ingrid Enckell tog studenten från Tölö gymnasium våren 2021. Nu tar hon ett mellanår och tillbringa­r hösten i Florens. Den nordiska luciatradi­tionen är för de italienska kompisarna okänd. – Vissa har tyckt att det låter lite som en religiös kult, säger Enckell. Men efter lite mer förklaring har de tyckt att det låter som en fin tradition.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland